U bent hier:
24tip-Startpagina > Autotips > Bandenspanning controleren

Bandenspanning controleren

Uw auto staat op 4 banden

Veel mensen zijn zich helemaal niet bewust, dat dit het enigste contact tussen uw auto en het asfalt is. Het is zo belangrijk dat u ook regelmatig aandacht schenkt aan uw autobanden, om altijd veilig en met een optimaal weggedrag aan het verkeer deel te nemen. Autobanden hebben heel wat te voor duren! U als automobilist heeft  grote invloed op de levensduur van een autoband. Denk hier aan  rijstijl en  bandenspanning regelmatig te controleren.

Verschillende kwaliteiten in autobanden

De rubber samenstelling en bandenprofiel is heel belangrijk voor de levensduur, comfort, veiligheid en rij eigenschappen van een autoband. Iedere bandenfabrikant heeft zijn eigen geheimrecept voor zijn rubber samenstellingen.
Er staan heel veel autobandenmerken te koop. Deze worden als A-merken of B-merken verkocht.
A-merken zoals: Michelin, Continental, Pirelli, Dunlop, Goodyear, Bridgestone. En B-merken zoals: Hancook, Semperit, Nokian, Yokohama, Toyo, Vredestijn, Kleber, Barum, BFGoodrich.
De A-merken(premium kwaliteit) autobanden zijn gemaakt van een kwalitatief hoge rubbersamenstelling die minder snel slijten (meer kilometers) en vaak minder rolweerstand hebben (brandstof besparend). Het prijskaartje is daarom ook hoger dan bij een B-merk autoband. Ik zeg altijd kwaliteit heeft zijn prijs.

Verkeerde bandenspanning en de mogelijke gevolgen

Het rijden met een te lage bandenspanning (0,5 bar minder dan voorgeschreven) zorgt ervoor dat de banden sneller slijten en het brandstofverbruik van uw voertuig gaat omhoog. Als u met extreem zachte banden rijdt (1,5 bar minder dan voorgeschreven) wordt het risico op een klapband veel 50% hoger. De rolweerstand gaat flink omhoog en door oververhitting kan snel een klapband ontstaan. Maar een te hoge bandenspanning is ook niet goed, want het verend comfort van de band wordt hierdoor minder.

Bandenspanning regelmatig controleren

De bandenspanning regelmatig controleren (1 keer per maand) betekend veiliger onderweg, brandstof sparen en comfortabeler meer kilometers maken met uw autobanden. Het beste is het om uw banden te controleren als ze nog koud zijn(minder dan 5 kilometer mee gereden). Als de banden warm zijn dan moet u er 0,3 bar bijtellen (dit komt omdat de lucht in de band door het warm worden uitzet).
Denk er ook aan om de bandenspanning van uw reserve wiel te controleren, want dit wordt vaak vergeten.
Let op:
De bandendruk van de banden op dezelfde as moet altijd hetzelfde zijn. Tussen de voor en achteras kan er wel verschil zijn in bandendruk. De juiste bandenspanning vindt u in het instructieboekje van uw auto of op een sticker achter de tank of zonneklep of in de autoportier.
In de winterperiode wordt geadviseerd een bandenspanning van 0,2 bar hoger, waarom wordt dit gedaan? De officiële bandenspanning in uw voertuighandboek is berekend bij een omgevingstemperatuur van +20° C.
Bij iedere 10 °C temperatuurverschil, uitgaande van een bandenspanning van 2 bar, ontstaat er een druk verschil van ongeveer 0,1bar.

Als u de bandenspanning controleert neem dan ook de tijd om uw banden visueel te controleren op beschadigingen , profieldiepte en eventuele optische veranderingen. Vergeet niet na het controleren van de autobandenspanning uw ventieldopjes terug op het ventiel te draaien.

Conclusie: U heeft hierboven gelezen dat het regelmatig controleren van uw bandenspanning uw eigen veiligheid en die van uw passagier(s) extreem verhoogt. Naast het aspect van de veiligheid geeft een goede bandenspanning meer rijcomfort en verlaagt, door een lagere rolweerstand, het brandstofverbruik. In totaliteit maakt u meer kilometers met uw autobanden en bespaart weer een centje voor de leuke dingen van het leven.

 

Top