U bent hier:
24tip-Startpagina > Autotips > Wat kan ik doen tegen piepende ruitenwisser?

Wat kan ik doen tegen piepende ruitenwisser?

Onderhouden van uw ruitenwisser belangrijk

Een piepende ruitenwisser is een irritant geluid en zeer storend. In deze tip leest u hoe dit goedkoop en gemakkelijk te verhelpen is en wat onder andere een aardappel ermee te maken heeft.

Hoe kan een piepende ruitenwisser ontstaan?

Door vervuilingen, die zich in de loop der tijd aan de ruitenwisserbladen en de autoruit hechten, kan meer wrijving ontstaan tussen het wisserblad en het glas van de autoruit. De verhoogde wrijving kan dan het vervelende piepende geluid van uw ruitenwisser veroorzaken.

Onderhouden van uw ruitenwisser belangrijk

Het regelmatig onderhouden van uw ruitenwissers is een zeer belangrijk onderdeel om veilig met uw auto aan het verkeer deel te nemen. Er zijn periodes waarin u de ruitenwissers nauwelijks gebruikt. Maar er zijn ook dagen dat u ze intensief moet gebruiken. Daarom is het belangrijk om deze 365 dagen per jaar in conditie te houden, zodat u met een heldere blik veilig aan het verkeer kunt deelnemen. De rubber van uw ruitenwisser wordt harder met de tijd. Het wordt daarom aanbevolen om zachte rubber iedere 4 maanden met siliconenspray in te sprayen. Siliconenspray is een conserveringsmiddel voor onder andere rubber. Zo blijft de rubber van uw ruitenwissers soepel en is beschermt tegen vuil. U moet de siliconenspray op de rubber spuiten en overtollige silicone met een katoenen doekje weg wrijven.
In de handel zijn siliconenmarkers te koop. Het aankopen van de siliconenmarker loont zich, omdat hij ideaal is voor het onderhoud van alle soorten rubberen dichtingen bijvoorbeeld van autodeuren (het vastvriezen van autodeuren voorkomen) of deuren van koelkasten en diepvriezers. De kleur- en geurloze siliconenolie kan nauwkeuriger, zonder druppels en effectiever gedoseerd worden dan met een spray.

Eerst autoruit goed schoonmaken

Voordat u begint met de ruitenwisser schoon te maken moet u eerst altijd uw autoruit goed reinigen. Hiervoor neemt u een emmer met warm water met een beetje afwasmiddel erin. Na spoelen met schoon warm water. Wrijf de autoruit droog met een katoenen doek. Hier meer informatie over het schoonmaken van u autoruit van binnen en buiten.

Ruitenwissers reinigen met alcohol

Wat hebben we nodig wattenschijfje (make up pads), alcohol (brandspiritus of parfum), glasreiniger, katoenen doek. Nadat de autoruit schoon is gaat u aan de slag met de ruitenwisser. Klap ze weg van de autoruit zodat u deze vrij kunt bewegen. Neem een wattenschijfje, dat zeker niet pluist, en drenk deze met alcohol( brandspiritus of parfum). Vervolgens met de ene hand de ruitwisser goed vast houden en met de andere hand het wattenschijfje aanzetten in het midden van het ruitenwisserblad. Wrijf nu met het wattenschijfje naar links over het wisblad. Vervolgens weer het wattenschijfje in het midden aanzetten en naar rechts wrijven, zodat het ruitenwisserblad in beide richtingen gereinigd wordt. U zult zien dat het wattenschijfje na het reinigen er behoorlijk zwart zal uitzien, omdat de vervuiling van het ruitenwisserblad nu op het wattenschijfje zit. Maar u bent nog niet helemaal klaar. Nu moet u nog de na reiniging doen. Hiervoor doet u glasreiniger op een schoon wattenschijfje en wrijf weer vanuit het midden naar links en rechts het wisblad schoon. Herhaal deze reinigingprocedure vervolgens bij de andere ruitenwisser(s). Heeft de achterruit ook een ruitenwisser, dan kunt u deze methode ook hier toepassen.

Gek maar het werkt echt: de aardappel methode

Gek maar het werkt echt: de aardappel methodeDeze methode klinkt gek, maar deze werkt, tot verbazing van ons team, perfect. Voordat u met de aardappel methode begint klapt u de ruitenwisserbladen terug en maakt de autoruit, zoals hierboven beschreven, schoon. Na het schoonmaken van de ruit neemt u een schone aardappel en snij deze doormidden. U gebruikt maar één helft van de aardappel. Met de opengesneden aardappelzijde wrijft u vervolgens met een draaiende beweging uw complete autoruit in. Nu zijn de ruitenwissers aan de beurt. Wrijf het ruitenwisserblad een paar keer in de lengte richting met de opengesneden aardappelzijde heen en weer. Herhaal dit bij het ander ruitenwisserblad. Met een zachte droge katoenen doek vervolgens uw autoruit en ruitenwisser droog en schoon wrijven. Gedurende de volgende autoreis zult u bij regen zal geen storend, piepend geluid van uw ruitenwissers meer horen.

Met dezelfde tip kunt u ook op milieuvriendelijk wijze uw spiegels schoonmaken->

Na reiniging – het irritant geluid blijft

Als uw ruitenwissers nu toch nog een piepend geluid maken, kan het zijn dat de ruitenwissers te oud zijn. De rubber van de ruitenwisserbladen worden na verloop van tijd hard en veroorzaken daarom het irritante geluid. Hier is alleen maar één oplossing voor: u moet nieuwe ruitenwisserbladen kopen! Een andere oorzaak kan zijn dat de ruitenwissers niet goed afgesteld zijn. Ze kunnen onder een verkeerde hoek op de autoruit staan of de druk dat ze op de ruit duwen is niet correct.

Goed werkende ruitenwissers zijn een must om veilig met uw auto de weg op te gaan. Regelmatig onderhouden en reinigen is daarom belangrijk om piepende ruitenwissers te voorkomen.

One thought on “Wat kan ik doen tegen piepende ruitenwisser?

Comments are closed.

Top