U bent hier:
24tip-Startpagina > Autotips > Hoe verwissel ik een lekke autoband

Hoe verwissel ik een lekke autoband

Een lekke autoband komt steeds minder voor omdat de kwaliteit van de autobanden steeds beter wordt.

Passende materialen voor een snelle en veilige bandenwissel

Maar als het dan toch is gebeurt dan sta je daar plotseling naast de snelweg en wat kunt u doen?
U wilt zo snel mogelijk de reis weer voortzetten met het verwisselde reserve wiel.
Zorg dat u altijd de volgende materialen en gereedschappen in de auto hebt liggen voor een snelle en veilige bandenwissel.

  • Een goed werkende autokrik
  • een passende kruissleutel voor de wielbouten
  • Let op: indien u slotbouten op uw wielen heeft zorg er altijd voor dat de speciale slotdop voor de slotbouten ook op een vindbare plek in de auto ligt),
  • een reflector vest
  • een gevarendriehoek
  • een zaklamp
  • een schroevendraaier
  • een volwaardig reservewiel of een thuiskomertje

Veiligheid staat voorop

Als u op de autoweg een lekke band krijgt zet de auto aan de kant zover als mogelijk van de rijweg. Doe de knipperende waarschuwingslichten aan en zet uw auto in een versnelling en op de handrem. Bij een automaat zet u de versnelling op P en trekt de handrem goed aan.
Doe uw veiligheidsvest aan en haal de gevarendriehoek uit uw auto en zet deze op een ruime afstand van uw auto. Voor de veiligheid, ook die van uzelf, is het van groot belang, dat uw medeweggebruikers tijdig zien dat er een voertuig met pech naast de weg staat, er dus gevaar is.

Extra informaties gevarendriehoek

Bron http://www.rijksoverheid.nl/

In Nederland hoeft u geen gevarendriehoek in de auto te hebben. Als u stil komt te staan met uw auto en een obstakel vormt voor naderende bestuurders, moet u deze bestuurders tijdig waarschuwen. Dit kunt u doen door het plaatsen van een gevarendriehoek of met knipperende waarschuwingslichten.

Afstand gevarendriehoek tot voertuig

Gevarendriehoek moet u goed zichtbaar op de weg plaatsen op een afstand van ongeveer 30 meter van uw voertuig.

Richting gevarendriehoek

Gevarendriehoek moet u goed zichtbaar op de weg plaatsen in de richting van het verkeer waarvoor uw voertuig gevaar oplevert.

Geen gevarendriehoek bij knipperende waarschuwingslichten

Als de knipperende waarschuwingslichten werken en aanstaan, hoeft u geen gevarendriehoek te plaatsen.

Gevarendriehoek buitenland

In veel andere landen, bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland, is het wel verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.

Neem de kruissleutel en draai de bouten van de kapotte band een kwartslag los. Pak de autokrik en plaats deze onder het krikpunt van de auto deze staan in uw instructie boekje van de auto aangegeven. Deze krikpunten zijn versterkt en zijn krik vriendelijk.
Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, recht en stabiel is en plaats uw krik onder de auto onder het krikpunt en krik uw auto voorzichtig omhoog totdat het wiel van de grond komt. Draai alle bouten verder los en haal het wiel eraf. Neem het reservewiel en plaats deze op de wielmoeren en draai de wielbouten erop en draai deze kruiselings handvast. Laat de krik zakken en draai de bouten kruislings stevig aan. Ruim alles in de auto vergeet uw gevarendriehoek niet en rij weer verder. Let op een thuiskomertje is er voor gedacht om veilig weer thuis te komen of bij uw banden center, met een thuiskomertje mag maximaal 80 km per uur gereden worden en kijk ook in uw auto boekje. Als u de lekke band door een volwaardig wiel vervangt draai dan naar 200 km de wielbouten nog eens na. De kapotte band kunt u bij een autobandencenter laten repareren of vernieuwen.

Wat ook zeer interessant is dat er tegenwoordig diverse producten op de markt zijn die er voor zorgen als u de autoband lekt rijdt dat deze gelijk gerepareerd wordt door een gel die bij het uitstromen van de lucht het gat gelijk dicht. U merkt er niets van en kunt gewoon doorrijden. Er is een soort gel op de markt dat wordt in de band gespoten en dat beschermt de band zijn hele levensduur tegen lekkage tot een grote van 6 mm. Ook is er een gel op de markt deze zit in een spuitbus met lucht en deze wordt ingezet als uw band al lek is zorg ervoor dat de band helemaal leeg is. Neem nu de spuitbus met de reparatie gel en sluit de nippel aan op het autoventiel. Druk nu de knop van de bus en deze zal nu de band opblazen en de gel repareert het gaatje in de band. U kunt nu de reis voortzetten u moet wel even de band laten controleren bij een autobanden centrum om te laten checken of de band nog veilig is of vervangen moet worden. De bandenspanning van uw banden en reservewiel moet regelmatig gecontroleerd worden. Dit is belangrijk voor uw veiligheid en uw medemens, minder energieverbruik en een langere levensduur van de band.

{jcomments on}

Top