U bent hier:
24tip-Startpagina > Autotips > Startproblemen en onderhoud accu

Startproblemen en onderhoud accu

Startproblemen en onderhoud accu

Wie kent het niet, startproblemen in de herfst en winterperiode van uw auto. In de meest gevallen is het een probleem met de accu van uw auto. Hoe kunt u dit probleem voorkomen? Hoe moet u een accu onderhouden om de levensduur van de accu te verlengen?

Functie van de accu zeer belangrijk

Een accu heeft als functie de auto te starten en alle elektronica in de auto van stroom te voorzien. Er zit heel veel elektronica in uw voertuig dus is de functie van de accu zeer belangrijk. Tijdens het rijden met de auto wordt de verbruikte stroom van de accu weer bijgeladen door de auto dynamo.

Indien u vaak maar kleine stukken rijdt wordt uw accu niet altijd in zijn geheel bijgeladen.

Ten eerste : zorg voor voldoende water

Om de levensduur van uw auto accu te verlengen is het belangrijk het waterniveau in de lood accu altijd op niveau te houden. Het waterniveau is circa 1cm boven de loodplaten. U zal er vaak een markeer streep vinden. Indien nodig vul uw accu met gedistilleerd water. Let op dat u de accu nooit boven maximaal niveau bijvult. Wees voorzichtig met het bijvullen, want in een accu zit zwavelzuur, dit is een bijtende vloeistof. Draag dus altijd een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen gedurende het vullen.

Ten tweede: zorg voor voldoende spanning

De spanning in een accu moet altijd boven de 12,3 volt blijven. Indien deze lager wordt loopt een accu schade op en verkort dus de levensduur van uw accu.

In het gebruik van uw auto zal u het niet merken, als de spanning onder 12,3 volt gaat. Het is geen overbodige luxe om een digitale accumeter te kopen en regelmatig uw accu door te meten. Handig zijn accumeters, die u in de 12 volt plug van uw sigarettenaansteker kunt inpluggen. Ze zijn verkrijgbaar in de winkel of via internet voor rond 20 euro.Indien de accumeter minder dan 12,3 volt aangeeft is het nodig uw accu weer op te laden om zo schade en een kortere levensduur te voorkomen.

Let op: niet overladen!

Bij het overladen van een accu ontstaat knalgas, dit is een heel explosief mengsel van waterstof en zuurstof. Laad altijd uw accu in een goed geventileerde op en nooit in de buurt van een ontstekingsbron.

Startproblemen meestal in de koudere periode

Waarom ontstaan startproblemen van uw auto meestal in de koudere periode? De oorzaak hiervan is de koude temperatuur in combinatie met een gebrekkig onderhoud, dit kan tot een capaciteit verlies van 30% tot 50% leiden. Schakel voor het starten zoveel mogelijk de stroom vretende elektronica uit zoals airco,ventilator, verwarming en autoradio.

Neem een warmwaterzak als starthulp

Als uw auto moeilijk wil starten, kan de volgende truc u helpen. Leg een uur voor vertrek , bijvoorbeeld voor het ontbijt, een met heet water gevulde warmwaterzak tegen de accu. Isoleer het met door er een deken en kussen overheen te leggen, zodat de accu kan opwarmen. Door de opwarming kan ze weer meer capaciteit krijgen en met een beetje geluk kunt u de auto toch nog starten! Als uw accu zo’n grootte probleem heeft, raden wij u aan de accu te laten controleren of te vervangen. Wat ook aan de hand kan zijn, indien uw accu leeg gaat, dat de auto dynamo niet meer goed werkt of defect is. Dus laat dit ook even doormeten in uw auto garage.

Wees alert bij aankoop van een nieuwe accu

Uit testen is gebleken dat er vaak accu’s verkocht worden met een te geringe spanning. Zelfs accu’s van bekende merken vallen hieronder. Met behulp van een multimeter kunt u voor aankoop de spanning testen of deze boven de 12,3 volt ligt. Als de spanning onder de 12,3 volt ligt kan de accu al schade hebben. Hij wordt namelijk nooit meer voor 100% opgeladen en zal zo een kortere levensduur hebben.

Conclusie

Startproblemen in de herfst en winterperiode van uw auto zijn in de meeste gevallen een probleem van uw accu. Dit probleem voorkomt u door het waterniveau en spanning regelmatig te controleren en op niveau te houden. Let op bij de aankoop van een nieuwe accu, dat deze een spanning boven 12,3 volt heeft.

Top