U bent hier:
24tip-Startpagina > Autotips > Veilig op weg bij ijs en sneeuw

Veilig op weg bij ijs en sneeuw

In de laatste jaren hebben wij in onze regio relatief milde temperaturen in de winter, hierdoor zijn vele mensen niet meer echt goed voorbereidt op plotseling ijs en sneeuw op de weg. U ziet aan de laatste winters een duidelijke tendens dat deze weer kouder worden en hierdoor ook met meer ijs en sneeuw op de weg te rekenen is. Onze volgen tips kunnen u helpen ook op onverwachte situaties zoals plotseling gladheid op autoweg voorbereidt te zijn en zo altijd goed en veilig na huis te komen.

Winterbanden geen overbodige luxe

Het gebruik van zomerbanden in de winter is in onze regio, als u niet met uw auto op wintersport naar Oostenrijk,Zwitserland,Frankrijk,Duitsland,Italië gaat , heel normaal. De investering in winterbanden is geen overbodige luxe maar een groot stuk veiligheid voor u en uw gezin en uw mede weggebruikers. Bedenk het enige contact wat uw auto met de weg heeft zijn 4 rubberen vlakken ter grote van een briefkaart. Zomerbanden hebben een hele andere rubber en profiel samenstelling dan winterbanden. De rubber van zomerbanden wordt bij lagere temperaturen hard hierdoor ontstaat een slechter contact tussen de band en de ondergrond. De winterbanden hebben een ander profiel en een zachtere rubber die bij lagere temperaturen zorgen voor een betere grip tussen rubber en ondergrond en de remweg verkorten in vergelijking met een zomerband. Onze tip vervang al in oktober uw zomerbanden tegen winterbanden.

Auto eerst ijsvrij en sneeuwvrij maken, dan rustig wegrijden

Zorg ervoor dat uw ramen ijsvrij zijn en dat er geen sneeuw meer op de auto ligt. Een auto bedekt onder de sneeuw kan gevaarlijke situaties opleveren voor uw medeweg gebruikers. Zorg ervoor dat er altijd voldoende ruitenvloeistof met voldoende antivries in uw ruitensproeierreservoir zit. Als er zout op de weg gestrooid is moet u regelmatig uw autoruit sproeien met antivries om een optimaal zicht te behouden.

Houdt meer afstand

Bij sneeuw en ijs op de weg houdt voldoende afstand op uw voorganger en vermijd plotseling remmen, pas uw snelheid aan op de winterse omstandigheden en rem zoveel mogelijk op de motor af.
Zorg ervoor dat u altijd genoeg brandstof in uw tank heeft zodat u in een file geen angst hoeft te hebben dat de tank leeg wordt en u blijft staan.
De auto’s tegenwoordig zijn voorzien van veel techniek ,die de veiligheid verhogen zoals ABS,ESP,4WD, etc. Maar dit wil niet zeggen dat u dan als bestuurder roekelozer kunt gaan rijden, omdat deze technieken u een veilig gevoel geven.

Handig om altijd mee te nemen

Zorg ervoor dat u in de winter periode altijd voor alle inzittende een warme deken in de auto heeft liggen. Indien u in een file komt of pech krijgt kan het nodig zijn dat u uw motor moet uitzetten en dan kan het heel snel koud worden.
Ook is het aan te raden altijd een thermosfles warme thee of koffie mee te nemen.
Neem bij iedere autorit kort of lang altijd een opgeladen mobiel, een warme jas, muts en handschoenen mee zodat u altijd op alle omstandigheden voorbereid bent. Dit kan altijd helpen als u de auto onderweg moet laten staan en te voet verder moet.

Set met winterartikelen voor uw auto

Stel een set met winterartikelen voor uw auto samen, handig vooral als u op wintervakantie gaat. In de winkels zijn er vele winterartikelen te koop, maar wat is wel nodig en waar moet u opletten, dat het ook echt helpt.

Een ijskrabber en een microfasedoek, om de voorruit schoon te kunnen wrijven behoord in iedere geval in uw winterset. Een veger en schep, om de auto sneeuwvrij te maken, een paar goede werkhandschoenen, om het wegrijden uit diepe sneeuw te vergemakkelijken, een paar voetmatten. Vaseline, om te voorkomen dat uw autodeuren vastvriezen. Hoe werkt dit ->

Slotontdooier nooit in de auto bewaren

Vanzelfsprekend behoord ook slotontdooier in een winterset, maar dit moet u nooit in de auto bewaren. Waarom,als het slot dichtgevroren is en u uw auto niet meer kunt open, helpt u een slotontdooier ook niet echt goed. Zo een slotontdooier kunt u het beste in een tas, voor vrouwen kunt u hier denken aan de handtas, bij mannen de jaszak of tas voor uw autopapieren bewaren.

Winterset al in de herfst klaarmaken

Het beste kunt u een winterset al in de herfst klaarmaken, zo bent u altijd gewapend tegen alle problemen die in de winter op u afkomen. U heeft al een winterset – dan noteer in uw agenda een vaste datum, bijvoorbeeld eind oktober, voor het controleren van de spullen.

Voordat u vertrekt informeert u zich op Internet hoe de weg omstandigheden en de weersvoorspellingen zijn. Bedenk altijd bij een weer alarm of u wel werkelijk de weg op moet of dat u beter thuis kunt blijven bij de warme kachel. Is uw afspraak het waard om op de weg uw leven te riskeren?

Checklijst: veilig door de winter

 

Top