U bent hier:
24tip-Startpagina > Autotips > Veiliger door de herfst

Veiliger door de herfst

Veiliger door de herfst

Wat kunt u doen om veiliger door de herfst te komen?

U moet tijdens uw reis nog alerter zijn als bijvoorbeeld in het voorjaar of de zomer. De dagen worden korter, zo langer en eerder donker. De kans op een flinke bui neemt toe. Tijdens het weggebruik zal het vaker mistig, vochtig en glad door bladeren op de weg zijn. De laagstaande herfstzon zorgt voor plotselinge verblinding, ieder jaar gebeuren hierdoor vele zware ongevallen.

Nog alerter zijn

In deze situatie is het van groot belang met snelheid omlaag te gaan, uw zonneklep omlaag te zetten en uw zonnebril grijpbaar te hebben. Forse windvlagen of een vroeg invallende winter kunnen in het najaar problemen opleveren. Het najaarsweer vraagt om aanpassing van uw rijgedrag en wat extra zorg van uw auto.

Het begint met uw ruiten

Rij in de ochtend niet zomaar weg! Maak eerst uw ruiten goed schoon zodat u een goed zicht heeft naar iedere zijde van uw auto. Indien uw ruitenwisser strepen trekken moet u deze zo snel als mogelijk vervangen, bij veel neerslag is het nog belangrijker!
Controleer regelmatig uw ruitensproeireservoir en maak gebruik van antivriesmiddel in de ruitensproeivloeistof.
Zorg voor een trekker om de beslagen aan de buitenramen van vocht te bevrijden. De condens aan de binnenzijde van de autoruiten kunt u het beste weg wrijven met een zeem, microfaser doek of iets dergelijks. Zet de airco aan want hiermee krijgt u de boel binnen sneller droog en ontwasemd. Let wel op dat de ventilatie niet op de recirculatiestand staat, want dan blijft het vocht rondpompen en de ruiten blijven beslagen, er komt geen verse lucht binnen.

Controleer en gebruik uw verlichting

Niets is irritanter voor uw medeweggebruikers dan slecht afgestelde koplampen. Om verblinding te voorkomen is het een goed idee de afstelling te laten controleren. Zorg altijd voor schone en goed werkende autolampen, zowel voor als achter. Ik heb altijd een extra doekje voor de autolampen in de auto liggen, zo kan ik snel voor het begin van de reis de autolampen snel goed schoon maken.

Rij bij slecht zicht of schemering niet zonder verlichting!

Het rijden met autoverlichting overdag is veiliger, in sommige Europese landen is het zelfs al verplicht. In Nederland niet. Wel moeten vanaf 2011 alle nieuwe auto’s zijn uitgerust met zogenaamde dagrijlichten. Die zijn bedoeld om de zichtbaarheid van uw auto voor medeweggebruikers te verbeteren. Voor oudere modellen is dimlicht de standaard. Dat mag overdag naar eigen inzicht worden ontstoken, maar bij slecht zicht door neerslag of mist is het verplicht ze te gebruiken.

Wanneer moet u de mistlampen gebruiken?

Zet uw mistlampen alleen bij mist aan. U heeft dan een breder zicht op het wegvlak voor de auto. Het mistachterlicht mag alleen aan bij dichte mist met een zicht minder dan 50 meter. Vergeet het vooral niet uit te schakelen als het zicht weer boven de 50 meter komt.

Laagstaande zon

Let goed op bij een laagstaande zon. Zorg dat er standaard een zonnebril in uw auto ligt en realiseer u dat ook andere weggebruikers soms (te) weinig zien. Gebruik ook uw verlichting bij een laagstaande zon. Een donkere auto is voor tegenliggers, als ze in de zon kijken, nauwelijks zichtbaar. Pas uw snelheid aan!!!

Bladeren

Wees alert bij natte bladerenWees alert bij natte bladeren en zand op de weg. Het wegdek blijft in deze periode langer nat en kan hierdoor behoorlijk glad zijn. Anticipeer goed op het gedrag van uw voorganger. Haal de afgevallen bladeren en zaden uit de luchtroosters van de auto. Dan werkt je airco en/of ontwaseming beter. Want de ruiten moeten van binnen snel condensvrij zijn en goed schoon zijn.

Houdt afstand niet alleen bij storm!!!

Echt najaarsweer levert met enige regelmaat stormachtige omstandigheden op. Windstoten kunnen gemeen aankomen. Dat kan bij hogere automodellen voor problemen zorgen, doordat de auto bijna uit z’n baan geblazen lijkt te worden. Meer problemen levert het op voor fietsers, brommers en motoren. Die kunnen door een onverwacht gemene windstoot flink uit balans raken en het is zaak daarop bedacht te zijn. Hou er rekening mee en hou dus afstand. Auto’s met een caravan of trailer lopen extra risico bij stormachtig weer.

Word gezien: reflectievesten en verlichting

Zorg bij pech en ongevallen dat u uitstekend zichtbaar bent en neem geen onnodige risico’s. Zorg dus dat de reflectievesten, ook die voor de kinderen, na de (zomer)vakantie in de auto blijven. En ook in dit soort gevallen is de verlichting van de auto weer van belang: zet de alarmlichten aan. Als u met fiets, scooter of motor onderweg bent, zorgen lichtgekleurde kleding of reflectiestrepen op donkere kleding en/of uw fiets, dat u beter en snel te zien bent voor de medeweggebruikers. Vooral in de herfst en de winter is een goede verlichting van uw fiets niet overbodig, het is uw veiligheid! Een kleinigheid die niet veel kost maar wel veel levens red.

Belangrijk goede banden

Zware buien, nat wegdek en diepe plassen, dat kan problemen opleveren. Wees extra voorzichtig met het maken van onverwachte bewegingen en hou er rekening mee dat de remweg langer is op nat wegdek. Let daarom goed op de diepte van het bandenprofiel, maar ook de bandenspanning is belangrijk. Kijk dus even na hoe het daarmee staat. Het profiel moet wettelijk tenminste 1,6 mm zijn, maar 2,0 mm is beter. In winterse omstandigheden wordt tenminste 4 mm aangeraden. De juiste bandenspanning staat in het instructieboekje van uw auto, op een sticker in het portier of de tankklep. Het is zeker geen slecht idee al winterbanden te monteren. Een veel gegeven advies is: wintertijd, winterbanden erop.

Verleng de levensduur van uw auto

Rij na het starten rustig, zonder hoge toeren, totdat de motor warm is. Dit verlengt de levensduur van de motor aanmerkelijk. Bij een diesel is goed voorgloeien bij koud weer belangrijk. Als de auto niet wil starten, schakel dan bij voorkeur voor starthulp de Wegenwacht in. Door ondeskundig handelen kan vooral bij moderne auto’s door starthulp schade ontstaan aan de elektronica.

Maak u zichtbaar, pas uw snelheid aan, hou meer afstand en kom veilig door het najaar!!

Top