U bent hier:
24tip-Startpagina > Autotips > Winterbanden verplicht in Duitsland

Winterbanden verplicht in Duitsland

Automobilisten die door Duitsland rijden, moeten vanaf 01.12.2010 winterbanden op de auto hebben.

De Duitse Bondsraad, vergelijkbaar met de Eerste Kamer, heeft hiermee vrijdag ingestemd. Wie toch met zomerbanden door sneeuw en ijzel rijdt, kan 40 euro boete krijgen.

Veel Duitse automobilisten hebben zich al voorbereid op de plicht. De verkoop van winterbanden is 20 procent hoger dan vorig jaar.

Dus als je onderweg bent met zomerbanden en merkt dat je banden geen grip maar hebben, dan mag je niet verder rijden. Doe je dat toch en word je door de politie aangehouden, dan loop je het risico op een bekeuring van 40 euro.

Als je het verkeer daadwerkelijk ophoudt doordat je auto niet aan de weersomstandigheden aangepast is, bijvoorbeeld doordat je op een helling blijft steken en een file veroorzaakt, dan kun je een boete van 80 euro krijgen. Ook krijg je een strafpunt in het rijbewijsregister in Flensburg. Voor Nederlanders is dat overigens pas vervelend als je er 18 hebt, want dan riskeer je een ontzegging van de rijbevoegdheid in Duitsland.

De aanpassing aan winterse omstandigheden houdt niet alleen in dat je op winterbanden rijdt, maar ook dat de autoruiten schoon zijn en het tankje met ruitensproeierantivries gevuld is.

Winterbanden en M+S banden

Volgens de Duitse wetgeving gelden winterbanden, M+S-banden en all weather-banden (vierseizoensbanden) als geschikte banden in winterse omstandigheden. Deze banden hebben een sneeuwvlokjessymbool of een M+S-logo.
Eigenlijk zijn M+S-banden bedoeld voor het rijden door modder en sneeuw. Alleen als er op zo’n band ook een symbool van bergtoppen met een sneeuwvlok op de band staat, geldt de band als allround winterband. Het M+S-logo is te vinden op alle winterbanden, all season-banden en soms zelfs op zomerbanden, en zegt eigenlijk weinig over de eigenschappen van de band als winterband. Maar voor de Duitse wetgever zijn ze goed genoeg om aan de wettelijke definitie van winterband te voldoen.

Sneeuwkettingen

Ook als je op winterbanden rijdt, kunnen sneeuwkettingen soms noodzakelijk blijven. Op sommige bergwegen zijn ze onder bepaalde omstandigheden verplicht; dit wordt aangegeven met een bord met een wiel met sneeuwketting erop. Sneeuwkettingen zijn niet geschikt om lange afstanden mee te rijden, ze zijn slechts een hulpmiddel om met lage snelheid op besneeuwde hellingen te kunnen rijden.

De nieuwe wettelijke plicht komt in de plaats van de huidige regeling. Die was volgens de rechtbank te vaag: automobilisten waren alleen verplicht om bij ieder weertype ”de gepaste banden” te monteren. De boete was slechts 20 euro.

De automobilistenclub ACE heeft kritiek op de regeling, omdat vrachtwagens deels zijn uitgezonderd. Die hoeven de winterbanden alleen te monteren bij de wielen die de truck aandrijven. De uitzondering moet hoge kosten voor de transporteurs voorkomen.

Top