U bent hier:
24tip-Startpagina > Wellness > Bètacaroteen – wat is dit?

Bètacaroteen – wat is dit?

Een wortel bevat veel bètacaroteen.

Bètacaroteen (pro-vitamine A) draagt bij aan een goede weerstand, groei en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen. Ook draagt het bij aan gezonde botten, tanden en huid. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en heeft daardoor dezelfde eigenschappen. Ook zijn er aanwijzingen dat bètacaroteen eigenschappen van antioxidanten heeft waardoor lichaamscellen beschermt worden tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die schade aan cellen kunnen veroorzaken.

Bètacaroteen – waar zit het in?

Bètacaroteen komt voor in koolsoorten, wortels en (donker)groene bladgroenten, bijvoorbeeld spinazie. Ook mango’s , ananas en mandarijnen bevatten veel bètacaroteen. Dit geeft de karakteristieke kleur aan oranje en gele groenten en fruit.

Op de pagina ‘Waar zit het in?’ is meer informatie te vinden over bronnen van vitaminen en de bijdrage van deze bronnen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Hoeveel heb ik nodig?

Er bestaat geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor bètacaroteen. Het wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dit wordt aangegeven in retinol-activiteitequivalenten (RAE). De omrekeningsfactor 1:12 wordt aangehouden van bètacaroteen naar vitamine A.

Wat is veilig?

Er wordt niet meer bètacaroteen omgezet in vitamine A dan het lichaam nodig heeft. Daarom leidt de inname van bètacaroteen niet tot een te hoog vitamine A-gehalte, waardoor het een veilige vorm van vitamine A is. Daarnaast heeft bètacaroteen wel een eigen bovengrens. Het Vitamine Informatie Bureau adviseert daarom op basis van de EFSA (European Food Safety Authority) om dagelijks niet meer dan 15 mg bètacaroteen in te nemen via supplementen. Dit advies geldt voor de hele bevolking, dus inclusief zware rokers.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan bètacaroteen?

Er zijn geen aanwijzigen dat een hoge dosering bètacaroteen invloed heeft op de gezondheid. Wel kan er verkleuring van de huid optreden. Bij een hoge inname kan er geen hypervitaminose A (een overdosis vitamine A ontstaan). De opname in de darm en de omzetting van bètacaroteen in vitamine A worden namelijk automatisch vertraagd. Rokers moeten echter wel opletten met het gebruik van extra supplementen bètacaroteen. Als zij te hoge doseringen gebruiken hebben ze, volgens ‘the alpha-tocoferol, beta carotene cancer prevention study group’, mogelijk een verhoogde kans op het ontwikkelen van longkanker.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan bètacaroteen?

Het is vooralsnog onduidelijk of bètacaroteen geheel kan voorzien in de vitamine A-behoefte. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan te geven omdat er geen effecten van een tekort aan bètacaroteen bekend zijn. Een verminderde inname van bètacaroteen zal leiden tot  verminderde aanmaak van vitamine A. Er kan een tekort ontstaan als de inname van vitamine A die rechtstreeks uit de voeding komt ook onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt.

Top