U bent hier:
24tip-Startpagina > Wellness > Zonnebrand – wat kunt u doen?

Zonnebrand – wat kunt u doen?

U merkt het niet direct, eerst een tijd later komt de pijn, die in de meeste gevallen nog erger wordt.
Dan kunt u zeker zijn dat u een zonnebrand heeft. Het kan natuurlijk altijd een keer misgaan.
Zonnebrandcrème vergeten, een plekje gemist bij het insmeren, of misschien was u onverwachts lange tijd buiten.
Hoe dan ook, beperk het ongemak tot een minimum met onze tips om uw huid te verkoelen en te verzorgen. Zonnebrand is een rode, pijnlijke reactie van de huid wanneer deze te veel ultraviolette (=UV) straling heeft gekregen. Zonnebrand treedt bij mensen met een licht huidtype (huidtype I en II) na een kortere blootstelling aan de zon op dan bij mensen met een donker huidtype.

Allereerst – zorg voor afkoeling!

De belangrijkste stap in de behandeling van zonnebrand is zo snel mogelijk te zorgen voor afkoeling, voor u een andere maatregel neemt. Dompel de getroffen lichaamsdelen 15 minuten onder in koud water of leg er koude kompressen op. De kou vermindert de zwelling en haalt de warmte weg uit uw huid.

Als de zonnebrand echt pijnlijk wordt, neem dan een vrij verkrijgbaar ontstekingsremmend middel als aspirine of ibuprofen om de zwelling en de pijn te verlichten. En zorg ervoor dat u voldoende drinkt, omdat u waarschijnlijk ook veel vocht hebt verloren.

Nadat u deze stappen heeft genomen, kunt u een aftersunmiddel gebruiken; deze middelen bevatten verschillende verdovende bestanddelen. Er is bij iedere goede drogist wel een aftersun te koop. Mijn persoonlijke tip: koop iets met aloe vera en pepermunt. Dat verzacht en neemt ook de pijn behoorlijk weg.

Gebruik bij heftige pijn eventueel een pijnstiller

Als de zonnebrand echt pijnlijk wordt, neem dan een vrij verkrijgbaar ontstekingsremmend middel als aspirine of ibuprofen om de zwelling en de pijn te verlichten. En zorg ervoor dat u voldoende drinkt, omdat u waarschijnlijk ook veel vocht hebt verloren.

Wanneer moet u een arts raadplegen

Als u last heeft van verbranding die gepaard gaat met rillingen, blaren, hoofdpijn, misselijkheid, koorts of hartkloppingen dan heeft u wellicht een zonnesteek, het is dan raadzaam een arts te raadplegen.

Aloë vera – een echt wondermiddel

De verkoelende gel van het blad van de aloë vera wordt al heel lang gebruikt om jeuk te verlichten en de genezing te bevorderen. Breng de gel twee- tot driemaal daags aan op de aangetaste huid en reinig de huid grondig voor u een nieuwe laag aanbrengt. Als u de plant in huis hebt, kunt u een blad afsnijden en de gel eruit knijpen, anders kunt u de gel kopen; let er dan wel op dat die 100 procent zuivere aloë vera moet bevatten. (Veel soorten aftersun bevatten aloëveragel).

Azijn – licht verkoelend effect

Azijn is één van de ultieme huismiddeltjes, op ongekend veel manieren inzetbaar. Aangebracht op de huid verdampt het snel, wat een licht verkoelend effect heeft. Dat kan bij zonnebrand nuttig zijn. Azijn helpt bovendien de ontsteking tegen te gaan die er de oorzaak van is dat de door de zon verbrande huid zo vervelend jeukt.

Verkoel uw huid door er met een watje of doekje voorzichtig witte azijn of appelazijn op te deppen. Deze behandeling is het meest effectief vóórdat uw huid begint te gloeien!

Bent u al wat langer geleden verbrand, en hebt u last van een jeukende huid? U kunt de jeuk verlichten door een tamelijk koel bad te nemen waaraan u vooraf ongeveer 2 koppen azijn hebt toegevoegd.

Pepermuntthee, groene thee – koud gebruiken

Maak pepermuntthee of meng 2 druppels pepermuntolie met 1 kop lauw water. Laat het afkoelen en breng het met een zachte doek aan op de verbrande huid. Het werkt ook bij andere oppervlakkige verbrandingen (zoals van een theepot of stoomstrijkijzer). Of maak een pot groene thee en laat deze afkoelen. Doop een doek in de thee en gebruik die als kompres. Groene thee bevat ingrediënten die de huid helpen beschermen tegen schade door ultraviolette straling en die ontsteking tegengaan.

Bent u over uw hele lichaam verbrand, zodat de zonnebrand te wijd verbreid is om met een kompres te behandelen, gooi dan 5 druppels pepermuntolie in koud badwater en ga daarin liggen.

Havermout

Om de jeuk bij huiduitslag of zonnebrand te verzachten, kunt u het beste een lauw bad nemen waarin u een beetje havermout hebt laten weken. Vul bijvoorbeeld een oude panty of een washandje met havermout, knoop het bovenaan dicht en hang het eenvoudigweg in het badwater terwijl u in het bad ligt. Of maal 1 kop havermout fijn in een keukenmachine en strooi het in het badwater.

Wees wel extra voorzichtig als u uit het bad wilt stappen, want havermout maakt het bad glibberig.

Yoghurt of kwark kalmeert de verbrande huid

Breng voor snelle, tijdelijke verlichting van niet ernstige zonnebrand koude, gewone yoghurt of kwark aan. De yoghurt of kwark voegt het benodigde vocht toe en de kou kalmeert de huid. Afspoelen met koud water.

Kamille versnelt de genezing van uw zonnebrand

Als u kamille op de huid aanbrengt in de vorm van een crème of een kompres van sterke kamillethee, versnelt dit de genezing bij snij- en brandwonden en bij uitslag. Bij een lichte vorm van zonnebrand kunt u gelijke delen kamilleolie en amandelolie (of een andere plantaardige olie) mengen en op de rode huid aanbrengen. Het mengsel gaat de ontsteking en daarmee ook de jeuk tegen.

Dit zal ook helpen:

Tandpasta verzacht de pijn bij een lichte zonnebrand en staat erom bekend blaren te voorkomen.

Calaminelotion Het is een traditioneel middel tegen zonnebrand, maar het kan ook de jeuk bij warmte-uitslag verlichten.

• Smeer de zonnebrand in met een pasta van gerst, kurkuma en yoghurt (gebruik gelijke hoeveelheden).

• Smeer de huid in met een mengsel van eiwit, honing en toverhazelaar (of een van deze stoffen).

• Breng een crème op basis van Sint-Janskruid aan. Dat kruid heeft antiseptische en pijnstillende eigenschappen en werd eeuwenlang gebruikt om wonden en brandwonden te genezen. Als u het kruid oraal inneemt, moet u overigens wel uit de zon blijven, want het maakt de huid gevoeliger voor de schadelijke zonnestralen.

Let op: Zonnebrand versneld verouderen van u huid

De huid kan onder invloed van UV-A en UV-B verbranden, ook onder de zonnebank. Verbranding gaat gepaard met roodheid en in ernstige gevallen rillingen, blaren, misselijkheid en koorts. Op termijn zal de huid haar elasticiteit verliezen en versneld verouderen (pigmentvlekken, rimpels, leerachtige droge huid) Over het algemeen denkt men dat de huid pas verbrand is als die rood is en pijn doet. Maar de huid is al verbrand als deze 8 tot 24 uur na het zonnen lichtrood kleurt. Uw huidtype en de UV-index bepalen hoelang u in de zon kunt liggen.

Extra 24Tip: Neem op uw reis altijd ook een goed AfterSun product mee!

Top