U bent hier:
24tip-Startpagina > Cocktails > Hoe een suikerrand of crustarand maken?

Hoe een suikerrand of crustarand maken?

Crustarand beleeft een echte renaissance

Een gesuikerde rand (crustarand) geeft uw cocktail een feestelijke uitstraling. Een suikerrand of zoutrand is eenvoudig te maken. Hoe en welk variaties mogelijk zijn om uw cocktailglas, longdrinkglas of dessertglas een exclusief uiterlijk te geven leest u in dit artikel. Een beetje werk, wat zich wel loont!

Wat is een crustarand?

De crustarand beleeft in de laatste tijd een echte renaissance. Crustarand noemt u een gedroogde laag, standaard gemaakt van citroensap en suiker, aan de bovenkant van de glasrand. De suikerrand boven om het glas geeft ieder cocktailglas, longdrinkglas of dessertglas een exclusieve uitstraling en is een mooie blikvanger. Het kan worden gemaakt met zout, suiker of gedroogde kokosnoot en in verschillende kleuren, die overeenkomen met de respectieve cocktail of dessert. Deze decoratie kan snel en zonder problemen zelfs door de meest onervaren barman gemaakt worden.

Zo maakt u een suikerrand:

Het maken van het suikerrandje begint met het vochtig maken van de rand van het (cocktail)glas.Het glas voorzichtig uit de suiker trekken en de overtollige suiker over de serveerschaal af schudden. Het glas normaal neerzetten en een uurtje op een droge plek laten drogen.Het suikerrandje is goed voor te bereiden, lang voordat de cocktailparty, diner of het kinderfeestje begint.Vervolgens het glasrandje in de serveerschaal met de suikerlaag dompelen en een beetje rondraaien, zodat veel suiker op de rand blijft zitten.

Neem een vlakke serveerschaal waar de diameter van de glasrand inpast. Vul de bodem van de serveerschaal met 3 cm suiker. Het maken van het suikerrandje begint met het vochtig maken van de rand van het (cocktail)glas. Neem hiervoor een kwart citroen en snij deze in het midden diep in, tot bijna aan de schil. Als alternatief kunt u ook een limoen of een sinaasappel nemen. Neem het glas en zet de ingesneden citroen, sinaasappel of limoen op de rand aan. Draai vervolgens met de citroen 360 graden rondom de glasrand, zodat de rand goed vochtig wordt.Indien u meerdere glazen wilt versieren kunt u beter een halve citroen, halve limoen of halve sinaasappel uitpersen. Het sap in een vlakke schaal schudden waar de glasdiameter goed inpast. Net als bij het paneren kunt u dan het glasrandje met de kop naar beneden in het sap dompelen.

Vervolgens het glasrandje in de serveerschaal met de suikerlaag dompelen en een beetje rondraaien, zodat veel suiker op de rand blijft zitten. Het glas voorzichtig uit de suiker trekken en de overtollige suiker over de serveerschaal af schudden. Het glas normaal neerzetten en een uurtje op een droge plek laten drogen. Het suikerrandje is goed voor te bereiden, lang voordat de cocktailparty, diner of het kinderfeestje begint. Bewaar de glazen dan op een koele plek. Zorg ervoor dat u bij het inschenken van de cocktail, drank of dessert de suikerrand niet beschadigt. U moet het glas ook niet te vol maken, zodat de crustarand vochtig wordt en zo oplost. Cocktails of andere dranken met een suikerrand worden het beste geserveerd met een rietje.

Zoutrand voor cocktails met tequila:

Voor sommige cocktails, bijvoorbeeld een cocktail waarin tequila een belangrijk ingrediënt is, wordt het cocktailglas voorzien van een zoutrand. Zet een vlakke schaal, met de passende diameter voor het glas, gevuld met een 3cm hoge zoutlaag klaar. Snij het midden van een kwart citroen diep in, tot tegen de schil. Draai de citroen nu langzaam rondom de rand van het cocktailglas of longdrinkglas heen. Zorg ervoor dat de glasrand goed vochtig wordt. Vervolgens drukt en draait u de rand van het cocktailglas of longdrinkglas in het schaaltje met het zout. Het zout zal nu goed blijven hechten aan de rand van het glas. Voorzichtig het glas uit het zout halen en het overtollige zout af schudden. Zet het glas rechtop en laat de zoutrand op een droge plek een uur drogen. Let op dat u bij het inschenken van de cocktail de zoutrand niet beschadigd.

Hoe een gekleurde suikerrand maken?

Dit is een decoratieve variant van het gewone suikerrandje. Door de gekleurde suikerrand geeft u uw cocktails en longdrinks een individuele creatieve look.Dompel hiervoor de glasrand in de schaal met siroop of likeur Omhoog trekken en kort laten afdruipen. Vervolgens de glasrand in de schaal met de suiker duwen en een beetje rondraaien, zodat zo veel als mogelijk suiker op de glasrand blijft plakken.

 

Dit is een decoratieve variant van het gewone suikerrandje. Door de gekleurde suikerrand geeft u uw cocktails en longdrinks een individuele creatieve look. Deze decoratie is uitstekend geschikt voor cocktails en longdrinks met of zonder alcohol. Fruitcocktails zonder alcohol met een gekleurde rand zijn niet alleen op een kinderfeestje een highlight.

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels siroop of gekleurde likeur
  • suiker

Zo gaat u te werk voor een gekleurd suikerrandje:

De suiker neemt nu de kleur van siroop of de likeur aan en u hebt nu een mooie decoratieve crustarand Laat de gekleurde rand nu goed drogen voor minmaal een uur. Bewaar de glazen dan op een koele plek. Het is ook een mooi decoratietip voor dessertglazen, gevuld met fruitsalade, ijs of mousse.Crustarand beleeft een echte renaissance

 

 

Neem 3 eetlepels siroop of likeur en doe dit in vlak schaal waar u glas goed in past. Vul in een tweede vlakke schaal een suikerlaag van 3 cm. Net als bij een gewone suikerrand, begint het gekleurde suikerrandje met het vochtig maken van de glasrand. Dompel hiervoor de glasrand in de schaal met siroop of likeur. Omhoog trekken en kort laten afdruipen. Vervolgens de glasrand in de schaal met de suiker duwen en een beetje rondraaien, zodat zo veel als mogelijk suiker op de glasrand blijft plakken. De suiker neemt nu de kleur van siroop of de likeur aan en u hebt nu een mooie decoratieve crustarand. Laat de gekleurde rand nu goed drogen voor minmaal een uur. Bewaar de glazen dan op een koele plek.
De glazen zijn nu klaar voor de party. Denk eraan, het glas niet te vol en voorzichtig inschenken. Kan, maar hoeft niet, met een rietje geserveerd worden. Het is ook een mooi decoratietip voor dessertglazen, gevuld met fruitsalade, ijs of mousse. Bijvoorbeeld voor een blauwe crustarand kunt u goed Blue Curacao gebruiken, voor een rode suikerrandje kunt u frambozen siroop of aardbeien siroop gebruiken; voor een groene variatie kunt u goed de likeur Pisang Ambon gebruiken.

Gekleurde Zoutrand:

Werkt hetzelfde als de gekleurde suikerrand. Vervang de suiker door zout.

Hoe kan ik glazen met een crustarand reinigen?

De glazen met suikerrand of zoutrand kunnen gemakkelijk gereinigd worden. Voordat u de glazen gaat spoelen of in de vaatwasser reinigt, moet u de glazen eerst goed onder heet water afspoelen. De suikerrand lost heel gemakkelijk op. In een handomdraai heeft u weer schone glazen.

Variatie tips

In plaats van suiker of zout kunt u geraspte kokos of geraspte chocolade gebruiken. Ook een leuk idee voor dessertglazen met ijs.

Aarzel niet lang en probeer dit recept voor frisse courgettesalade direct uit. Vast en zeker bent u net zo verrast over de frisse smaak van de courgettesalade als mijn familie.

Suikerrand of zoutrand is snel en gemakkelijk gemaakt. U kunt de cocktailglazen, dessertglazen of longdrinkglazen uren van te voren goed voorbereiden voor het feest of diner. Vooral op een kinderfeest geeft een gekleurde suikerrand een exclusieve feestelijke uitstraling. Probeer ook eens één van onze variatie tips met geraspt kokos of chocolade uit. Veel succes!

Top