U bent hier:
24tip-Startpagina > Computer > Accentletters en speciale tekens – zo gaat het

Accentletters en speciale tekens – zo gaat het

Hoe maak ik accentletters en speciale tekens met het toetsenbord

Speciale tekens en accentletters hebben wij in ons dagelijkse werken met de computer regelmatig nodig. Hoe vaak heeft uzelf een speciaal teken of accentletter weggelaten? In plaats van de correcte letter te typen heeft u een nabij liggende letter gebruikt, zoals in plaats van ü en ue? Soms ziet u het symbool al op het toetsenbord, bijvoorbeeld het € teken, maar u weet niet hoe u hem moet typen. Gedurende mijn werk als computercoach krijg ik regelmatig de vraag hoe eenvoudig accentletters en speciale tekens te maken zijn. Daarom heb ik besloten alles een keer voor u op rij te zetten en wellicht kan mijn uitleg ook uw computerleven wat gemakkelijker  maken.

Invoegen via Invoegen ->Symbool

Iedere taal, zo ook de Nederlandse taal, heeft speciale tekens en accentletters. In programma’s zoals MS Word, MS Outlook en MS Excel kunt u speciale tekens en accentletters in uw document invoegen via Invoegen ->Symbool. Als er alleen een of twee speciale tekens in te voegen zijn, is het nog zo te doen. Bij het typen van een langere tekst kan deze methode erg lastig worden, omdat u altijd even weg moet van het toetsenbord en de muis moet pakken.

Het kan gemakkelijker – gebruik uw toetsenbord

Accentletters en speciale tekens kunt u eenvoudig typen via uw toetsenbord. Hiervoor bestaat een eenvoudige regel, die, een keer geleerd, altijd goed toe te passen is, zelf als u een bericht schrijft op Internet.De nu volgende uitleg is alleen van toepassing voor Windowssystemen.
Accentletters en speciale tekens kunt u eenvoudig typen via uw toetsenbord. Hiervoor bestaat een eenvoudige regel, die één keer geleerd, altijd goed toe te passen is, zelfs als u een bericht schrijft op Internet.
Hier de basisregel: Typ op uw toetsenbord eerst het bovenste symbool en vervolgens de letter. Bijvoorbeeld om de letter ë te maken typt u eerst aanhalingsteken ( Shift ‘ ), wat een beetje verwarrend is, u ziet op dat moment geen symbool op uw beeldscherm. Vervolgens typt u de toets e en de letter ë verschijnt op het beeldscherm.

Met behulp van de volgende toetscombinaties krijgt u de volgende letters:

Uitleg: toetscombinatie Shift 6 betekent dat u de shift toets moet vasthouden en vervolgens de 6 moet typen!

ToetsencombinatieDeze letter wordt weergegeven:
‘ + eé
‘ + oó
‘ + aá
‘ + uú
‘ + Shift eÉ
‘ + Shift oÓ
‘ + Shift aÁ
‘ + Shift uÚ
^(Shift 6) + eê
^(Shift 6) + oô
^(Shift 6) + aâ
^(Shift 6) + uû
^(Shift 6) + Shift eÊ
^(Shift 6) + Shift oÔ
^(Shift 6) + Shift aÂ
^(Shift 6) + Shift uÛ
Aanhalingsteken + aä
Aanhalingsteken + eë
Aanhalingsteken + iï
Aanhalingsteken + oö
Aanhalingsteken + uü
Aanhalingsteken + Shift eË
Aanhalingsteken + Shift oÖ
Aanhalingsteken + Shift aÄ
Aanhalingsteken + Shift uÜ
Shift 2@
(+C+)©
(+R+)®

Vroeger had ik altijd een lange lijst met codes naast de computer liggen

Een andere mogelijkheid is, gebruik te maken van cijfercodes in combinatie met de linker ALT – toets, maar zonder een lijst met de cijfercodes naast de computer te hebben liggen wordt het erg moeilijk. Goed de combinaties die u dagelijks gebruikt zijn automatisme en u maakt ze met uw ogen dicht. Via de toetscombinatie met de Alt-toets (links van uw spatiebalk) kunt u met 3-5 toetsaanslagen -bijna- alle bestaande tekens typen en leuke symbolen maken. Hiervoor moet u de Alt-toets vasthouden en vervolgens het getal via het numerieke toetsenbord intoetsen.

Voorbeeld: Zo typt u  met de Alt code 248; het gradensymbool
Voordat u begint moet u controleren of NumLock geactiveerd is, zodat uw numerieke toetsenbord ook getallen maakt. U kunt het herkennen aan een brandend lampje met een 1 erop op uw toetsenbord.

  1.  Houd met één vinger de linker Alt-toets ingedrukt.
  2. Let op, dat u de Alt – toets nog ingedrukt heeft! Typ 2 op het numerieke toetsenbord
  3. Vervolgens typt u de 4 op het numerieke toetsenbord
  4.  Hierna moet u de 8 op het numerieke toetsenbord typen
  5. Nu kunt u de linker Alt-toets los laten. Het symbool voor graden  ° verschijnt.

 

Lijst mooie symbolen met de  Alt toetscombinatie:

Alt 1    ☺

Alt 2    ☻

Alt 3    ♥

Alt 4    ♦

Alt 5    ♣

Alt 6    ♠

Alt 7    •

Alt 11    ♂

Alt 12    ♀

Alt 14    ♫

Alt 15   ☼

Hoe kan ik een € teken typen?

Regelmatig krijg ik ook de vraag, hoe kan ik het € teken typen? De meeste mensen zien de letter op het toetsenbord maar weten hem niet te typen. In de praktijk heb ik zelfs meegemaakt, dat men na het afdrukken van de  factuur het € teken met een pen op de factuur heeft ingetekend. Gedurende mijn cursussen zorgt het € teken meestal voor een  aha-moment bij mijn cursisten, omdat de oplossing heel eenvoudig is.
Het teken is een toetscombinatie uit de AltGr-toets  (rechterkant van de spatiebalk)  en de 5

Symbolen maken met de ALtGr-toets

Veel mensen denken dat de Alt-toets rechterkant van de spatiebalk dezelfde betekenis heeft als de ALt-toets linkerkant van de spatiebalk, maar dit is niet het geval. Misschien staat op uw toetsenbord op deze toets ALTGr. Deze toets is eigenlijk een combinatie uit twee toetsen, namelijk de toetscombinatie Alt en CTRL. Onderstaande voorbeelden van tekens die u via de AltGr toetsencombinatie kunt maken.
Het werkt bij u niet? Controleer of uw standaard invoer taal van uw toetsenbord op Verenigde Staten(internationaal) staat.

ToetsencombinatieDeze letter wordt weergegeven:
AltGr + 5
AltGr +sß
AltGr + /¿
AltGr + qä
AltGr + eé
AltGr + r®
AltGr + tþ
AltGr + yü
AltGr +uú
AltGr + ií
AltGr + oó
AltGr + pö
AltGr + [«
AltGr + ]»
AltGr + aá
AltGr + dð
AltGr + ,ç
AltGr + mµ
AltGr + c©
AltGr + zæ
AltGr + SHIFt +:°
AltGr + SHIFt +Ӭ
AltGr + SHIFt ++÷
AltGr + SHIFt +1¹

 

U bent Mac gebruiker

Ook als u met een Mac systeem werkt bestaat de mogelijkheid om met uw toetsenbord accenten en andere tekens te typen.
Hiervoor heeft de Mac Option-toets. Voorbeeld: Hoe typt u een `ó` met de Mac?

  1. Houd de Option toets ingedrukt
  2. Typ e. (‘Option’ met een ‘e’ is de code voor ’)
  3. Typ o. De ó verschijnt.

Zo typt u de andere accenten:

Accent Toetsen Letters
GraveOption ` + de letterÀ È Ì Ò Ù à è ì ò ù
AcuteOption e + de letterÁ É Í Ó Ú á é í ó ú
CircumflexOption i + de letterÂ Ê Î Ô Û â ê î ô û
TildeOption n + de letterÃ Ñ Õ ã ñ õ
UmlautOption u + de letterÄ Ë Ï Ö Ü Ÿ ä ë ï ö ü ÿ

Tegenwoordig is computer, tablet en mobiel uit uw leven niet meer weg te denken. Zonder veel kennis van techniek en programmeertalen kunt u uw computer, tablet en mobiel met goede resultaten inzetten en gebruiken.Conclusie: Accentletters en speciale tekens kunt u tijdbesparend typen met behulp van uw toetsenbord. Hiervoor heeft u verschillende toetscombinaties, soms met Shift soms ook met AltGr. De lange lijst met codes voor de Alttoets behoort wel tot het verleden, maar indien deze codes bij u al  automatisme zijn ga ze dan gebruiken. U heeft gelezen, dat u mooie tekens met de Alttoets zoals ☺ ☻ ♥ overal op uw computer, zelfs in berichten op Internet kunt gebruiken. Ik hoop dat mijn uitleg ook bij u een aha-moment oplevert in de omgang met  accentletters en speciale tekens.

Top