U bent hier:
24tip-Startpagina > Desserts > Gebakken banaan met kokos, kaneel en honing

Gebakken banaan met kokos, kaneel en honing

Gebakken banaan met kokos, kaneel en honing

Een banaan is van alle vruchten de grootste powerbron en ze maakt u bovendien nog gelukkig. Meestal eet u een banaan als een oppeppend tussendoortje. Waarom maakt u er niet een keer een warm dessert mee?
Gebakken bananen zijn in vele regio’s wereldwijd bekend. Ieder land heeft zijn eigen recept voor een gebakken banaan. Vandaag deel ik met u het lievelingsrecept van mijn zonen: gebakken banaan met kaneel en honing.

Mogelijke valstrikken bij gebakken bananen

Het maken van dit lekkere dessert is niet echt ingewikkeld, perfect om snel in elkaar te toveren. Toch zijn er een aantal dingen, welke een goed resultaat kunnen beïnvloeden:

  • Gebruik medium rijpe bananen. Een te rijpe banaan geeft gebakken prutbanaan en een onrijpe wordt niet lekker smeuïg.
  • Gebruik niet overbodig veel boter. Voeg er altijd een paar druppels druivenpitolie of zonnebloemolie aan toe. Zo voorkomt u dat de gebakken banaan te snel zwart wordt, omdat boter alleen snel kan verbranden.
  • Laat de boter en olie in de koekenpan eerst goed heet worden. Zo kan de suiker aan de buiten kant van de banaan snel karameliseren. Aan ieder kant een minuut op groot vuur laten aan bakken. Daarna het vuur tot de kleinste stand terugdraaien en en zachtjes laten bakken.
  • Begin met het bakken van de banaan altijd eerst van de bolle kant, omdat deze zijde minder contact met de koekenpan maakt en minder nat is. Deze heeft meer tijd nodig en geeft zo een betere garing van binnen. En daarna bakt u de platte binnenkant van de banaan goudbruin.
Ga als volgt aan de slag:

 

Geeft op een plat bord het geraspte kokos met de Ceylon kaneel.Nu hebt u gelezen welke valstrikken er zijn bij het bereiden van gebakken banaan met kaneel en honing.

De weg staat nu open, dat van u de beste bananenbakker uit wordt.

Geeft op een plat bord het geraspte kokos met de Ceylon kaneel.

Pel de banaan en leg ze op een snijplank.Pel de banaan en leg ze op een snijplank.
Snij de banaan over de lengte doormidden.

Pel de banaan en leg ze op een snijplank.

Wentel ieder bananenhelft door het geraspte kokos- kaneelmengsel.

Laat de boter met een paar druppels olie in een koekenpan goed heet worden.

Leeg iedere banaanhelft met de bolle kant in de hete boter. Leeg iedere banaanhelft met de Leeg iedere banaanhelft met de bolle kant in de hete boterBak ze voor een minuut op groot vuur en draai ze voor een minuut op de platte binnenkant. Draai de kaneelbanaan terug op de bolle kant en zet het vuur laag. Laat vervolgens iedere gepaneerde banaanhelft in 4 minuten goudbruin bakken. Keer ze halverwege.

Zet het vuur uit. Tot slot draait u iedere gebakken banaan weer op de bolle kant. Over iedere helft laat u nu een eetlepel honing lopen.

 

 

 
Serveer de gebakken banaan met kaneel en honing

Gebakken banaan met honing en Ceylon kaneel

De gebakken banaan met kaneel en honing is klaar om geserveerd te worden. Leg per persoon twee bananenhelften op een platte bord. Wacht niet te lang met eten, omdat gebakken banaan met kaneel en honing warm op zijn lekkerst is. U kunt het toetje nog verfijnen door verse, in stukken gesneden mango en/of een bolletje vanille-ijs erbij te leggen. Probeer het lievelingsrecept van mijn zonen ook een keer met kokosolie in plaats van boter. De smaak is nog beter en het dessert iets gezonder.

Gebakken banaan op de barbecue

Dit nagerecht kunt u ook super goed op de barbecue bereiden. Legt de gepaneerd banaanhelft op een blad aluminiumfolie. Rolt de folie goed dicht en laat deze 3 á 4 minuten garen op de barbecue. Neem de banaan van de  barbecue. Open de aluminiumfolie en laat de honing over de gebakken  banaan lopen.

Video: Gebakken banaan met kokos, kaneel en honing

Conclusie: gebakken banaan met kaneel en honing

Het maken van gebakken banaan met kaneel en honing is niet ingewikkeld. Indien u op de juiste rijpheid, temperatuur en bak techniek let is het power nagerecht snel in elkaar getoverd. Geserveerd met een bolletje vanille-ijs of verse mango is het een exquisit nagerecht voor bijzondere lieve gasten.

Ik hoop u en uw familie zijn net zo enthousiast als mijn zonen.

Top