U bent hier:
24tip-Startpagina > Desserts > Hoe klassieke chocoladepudding zelf maken met of zonder suiker?

Hoe klassieke chocoladepudding zelf maken met of zonder suiker?

chocoladepudding

Chocoladepudding tovert niet alleen bij kleine kinderen een grote lachebekje in hun gezicht, volwassenen zijn er ook dol op en het is algemeen bekend chocolade maakt gelukkig. U kunt klassieke chocoladepudding warm of koud, met of zonder een kroontje slagroom genieten. Hoe u dit lekkere toetje in een handomdraai zonder industriële pakjes kookpudding zelf kunt maken of hoe u een suikervrije chocoladepudding zelf kunt maken ontdekt u in dit bericht.

Chocolade kookpudding – er zat al suiker in de pakjes!

Ik was toch erg geschrokken toen ik voor het kerstmenu mijn chocomunt pudding maakte, in de twee pakjes chocolade kookpudding die ik gebruikte zat al suiker in. Helaas had ik dit pas gemerkt tijdens het toebereiden van mijn dessert, daarom kon ik hem niet meer anders maken. Ik behoor tot de generatie, die hun chocoladepudding altijd “vers” uit een pakje kookt, zonder erover na te denken wat erin zit.

Maar deze pakjes hebben nooit suiker bevat; zo veranderd alles om het voor ons als consument nog eenvoudiger te maken. Na het nauwkeuriger doorlezen van de achterkant van de kookpudding was ik het helemaal beu, wat een troep zit er in een pakje.Mijn conclusie: in pakjes kookpudding of kant en klare pudding weet u nooit wat er echt allemaal in zit. Dat moet toch anders kunnen, vroeger werd toch ook chocoladepudding zelf gemaakt!

Hoe klassieke chocoladepudding zelf maken

Gelukkig kon mijn moeder zich nog herinneren hoe mijn oma vroeger chocoladepudding heeft gemaakt. Tot mijn verbazing is het niet meer werk en biedt bovendien nog vele mogelijkheden voor variaties. Het recept van mijn oma heb ik een beetje gemoderniseerd, ik maak geen gebruik van eieren. Voor dit recept maken wij gebruik van volle melk, slagroom, maiszetmeel en rauwe cacao.  Trouwens blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, dat al een kleine hoeveelheid rauwe cacao een positief effect heeft op uw gezondheid. Rauwe cacao bevat onder meer de antioxidant flavonoïde en de neurotransmitter serotine. De  antioxidant flavonoïde helpt uw bloeddruk en cholesterol in balans te houden en de neurotransmitter serotine is in staat de endorfineproductie in uw lichaam te regelen en zorgt voor een positief gevoel van voldoening en bevrediging. Bovendien bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, stoffen die ons brein en lichaam stimuleert.

Let op: Deze chocoladepudding is niet zo gezond voor uw hond. Het is uitgewezen dat honden gevoelig zijn voor theobromine. Meerdere gevallen van hondenvergiftiging zijn gerapporteerd nadat het dier een hoeveelheid chocolade(tussen de 100 g en 1 kg) had gegeten. Typische symptomen van de hond zijn rillen en stuipen, maar zelfs diarree kan voorkomen.

Zelfgemaakte chocoladepudding – op basis van het recept van Oma Erna

chocoladepudding zelf koken met of zonder suikerEen klassieke chocoladepudding op basis van rauwe cacao is gemakkelijk te bereiden voor zowel  een kook beginner en een kind van 8 jaar. Dit recept is voldoende voor 2 grote of 4 kleine porties.

Zet alle benodigde keukengerei klaar, zoals:

 • kookpan,
 • spiraalgarde – deze roert goed over de bodem en voorkomt aankoeken
 • kleine schaal om de cacaopoeder aan te roeren,
 • eetlepel
 • theelepel

Zet de volgende ingrediënten klaar:

 • 300 ml (verse) volle melk
 • 200 ml verse slagroom
 • 110 g cacaopoeder (puur)
 • 80 g  Maizena (maiszetmeel)
 • 1 snufje zeezout
 • 50 g Suiker

Aan de slag met de klassieke chocoladepudding:

OLYMPUS DIGITAL CAMERASpoel een schone ruime kookpan met koud water uit. Laat een heel dun laagje water op de bodem  staan. Zo kunt u het snelle aanbranden van de melk voorkomen. Schud nu de volle melk in de kookpan en strooi een snufje zout erbij. Het zout zorgt ervoor dat het snelle overkoken van de melk vertraagt. Breng de volle melk aan de kook.
Vermeng ondertussen de cacaopoeder met de maizena in een ruime schaal. Voeg al goed roerend met een spiraalgarde de verse niet geslagen slagroom erbij. Zorg ervoor dat de cacaopoeder met de maizena goed is opgelost en dat er geen klonters in zitten.
Als de melk kookt voegt u met de garde al roerend het cacaomengsel in de kokende melk. Nu kunt u de suiker toevoegen en al roerend de cacaomelk aan de kook brengen. De chocoladepudding moet nu op een lager vuur minimaal 3-4 minuten koken. Om aankoeken te voorkomen is het noodzakelijk dat u met de spiraalgarde gedurende het koken door de pudding blijft roeren, vooral in de hoekjes. Even proeven en indien nodig op smaak brengen met wat extra suiker. De ideale zoete smaak van afgekoelde pudding krijgt u indien de hete pudding wat zoeter smaakt. Nog aromatischer en fijner wordt de pudding door het toevoegen van een scheutje cognac of rum ( indien er geen kleine kinderen mee eten).
Neem de kookpan van het vuur en zet deze in de spoelbak die gevuld is met een laag koud water. Let op dat u niet teveel water gebruikt; de kookpan ongeveer tot de helft in het koude water laten staan. Dit zorgt ervoor dat uw zelfgemaakte chocoladepudding sneller afkoelt. Om te voorkomen dat er een velletje op de pudding ontstaat, moet u nu nog even wat werk doen. Met de garde moet u de hete chocoladepudding regelmatig ( om de paar minuutjes) goed doorroeren. Op het moment dat er geen velletje meer ontstaat op de chocolade pudding, is deze voldoende afgekoeld en u kunt stoppen met roeren. Dit is het moment waarop u de chocoladepudding al warm kunt serveren. Schep met een soeplepel de warme pudding op een voorverwarmde soepbord en ga lekker smullen.

Indien u de pudding toch liever koud wilt serveren, verdeelt u de lekkere pudding over met koud water omgespoelde dessertglazen of schud u hem in een met koud water omgespoelde  glazenschaal. Laat hem nog een uur goed afkoelen in de koelkast en serveer hem met of zonder een kroontje van slagroom.

Hoe caloriearm en suikervrije chocoladepudding  zelf maken?

stevia

Chocoladepudding zonder suiker, dus suikervrij, hoort zich op het eerste moment vreemd aan, maar dit betekent niet dat deze pudding niet zoet smaakt.  In mijn eigen eetpatroon maak ik graag gebruik van gezonde alternatieven voor geraffineerde witte suiker, namelijk steviapoeder. Het betreft een natuurlijke zoetstof afkomstig van de steviaplant. De steviapoeder is maar liefst driehonderd keer zoeter dan suiker.
U moet nu niet schrikken, het gebruik van steviapoeder kost u bij de toebereiding van de suikervrije chocoladepudding niet meer werk.

Bereid de pudding op dezelfde manier toe als hierboven beschreven. In plaats van suiker kunt u steviapoeder (Steviolglycosiden) 0,02g toevoegen.Breng in een met koud water omgespoelde kookpan ( een klein laagje water mag erin blijven staan) de melk met een snufje zeezout aan de kook. Cacao, steviapoeder en maizena doorroeren en aanmengen met de verse niet geslagen room.Het cacaomengsel al roerende in de kokende melk gieten, de suikervrije pudding gedurende minimaal 3-4 minuten op een lager vuur glad en dik laten koken. Verfijn het aroma van de suikervrije chocoladepudding met een scheutje koffielikeur, ameretto of sinaasappel. Vul de zelfgemaakte pudding in een met koud water omgespoelde glazenschaal. Om velvorming op de suikervrije chocoladepudding te voorkomen legt u een laagje huishoudfolie liefst direct op de pudding en niet erboven. Laat ongeveer 1 uur afkoelen in de koelkast.

Extra Tip: de suikervrije variatie van de chocoladepudding is ook overheerlijk indien u hem warm geniet.
Deze chocoladepudding kunt u dan ook genieten indien aan het lijnen bent of geen suiker mag eten, om welke reden dan ook.

Klassieke chocoladepudding zelf maken is zelfs voor een kind van 8 jaar geen moeilijke taak. Het is niet veel werk en een lekker warm of koud gerecht. Indien u suiker door steviapoeder vervangt heeft u in een handomdraai een caloriearm en suikervrije chocoladepudding.  Ik weet zeker dat ik vanaf nu aan mijn chocoladepudding van het begin tot het eind zelf maak. En u? Waarop wacht u nog, ga direct aan de slag en probeer uw eerste echte zelfgemaakte chocoladepudding uit!

 

 

Top