U bent hier:
24tip-Startpagina > Desserts > Zelfgemaakte chocomunt pudding

Zelfgemaakte chocomunt pudding

De chocolademunt pudding vormt niet alleen op feestdagen de kroon op het menu.

Een zelfgemaakte chocolade pudding is voor de meesten van ons, groot of klein, een uitmuntend toetje/dessert. Vooral in de wintermaanden kunt u het ook warm genieten. Graag herinner ik mij nog aan de koude winteravonden met een bord warme chocoladepudding en het liefst nog een mok hete cacao erbij, kostelijk. Dit hier nu volgende recept is ontstaan omdat ik heel veel verse munt in mijn eigen tuin had staan. Wie mij een beetje kent weet, dat ik dan met van alles ga experimenteren, zo ook met de lievelings pudding van mijn kinderen. Bij die twee was het een groot succes en vooral op feestdagen vormt dit dessert het hoogtepunt van het diner. Met deze stap voor stap uitleg kunt u zelf als niet zo ervaren keukenmeester de chocolademunt pudding goed toebereiden.

Goed voorbereid is het halve werk

Vooral bij het toebereiden van een gekookt dessert is het van belang dat u alle benodigdheden van te voren klaar zet. Dit voorkomt ongelukken, zoals het overkoken van de melk omdat u gedurende het melk koken nog even in de tuin moet gaan om de munt te halen. Bovendien bent u ook veel sneller klaar.

Zet het volgende keukengerei klaar

kookpan, garde, kleine schaal, kookspatel, eetlepel, theelepel, dessertglazen of glasschaal

Nu nog de volgende ingrediënten klaar zetten:

1 liter (verse) volle melk
2 pakjes chocolade kookpudding (bijvoorbeeld van Dr. Oetker, bevat al suiker)
5 grote takken verse munt
3 eetlepels cacaopoeder (puur)
200 ml verse slagroom
1 snufje zeezout
Suiker (indien nodig)

En u kunt beginnen met de chocolademunt pudding:

Vul van de liter melk 250 ml in een maatbeker en zet deze even aan de kant voor later. Neem een schone ruime kookpan en spoel deze uit met koud water. Zorg ervoor dat er een dun laagje water op de bodem blijft staan, zo voorkomt u het snelle aanbranden van de melk.

 

Op het moment dat de melk kookt voegt u de vers, gewassen munt erbij. Melk voor de chocolademunt pudding koken

Voeg de rest van de volle melk toe en strooi een snufje (vanille)zout erbij, dit vertraagt het snelle overkoken van de melk. Breng de melk aan de kook. In de tussentijd spoelt u onder koud water de verse munt af, met keukenpapier goed droog deppen. Op het moment dat de melk kookt voegt u de vers, gewassen munt erbij. Zet het vuur uit en leg een passend deksel(of passend bord) op de kookpan. De muntmelk moet nu minimaal 8 minuten trekken. Ik raad u aan om voor de exacte tijd een timer te gebruiken bijvoorbeeld een eierwekker of de stopwatch van uw mobiel.

Chocolade kookpudding in koude melk oplossen

Ondertussen kunt u de chocolade kookpudding samen met de cacaopoeder aanroeren. Hiervoor geeft u in een ruim schaal de chocolade kookpudding en de cacaopoeder. Al goed roerend met een garde voegt u de 250 ml koude melk (die u eerder aan de kant heeft gezet) langzaam toe. Zorg ervoor dat de poeder goed opgelost is en er geen klonters in zitten.Ondertussen kunt u de chocolade kookpudding samen met de cacaopoeder aanroeren.

Opgeloste chocolademengsel in de kokende munt melk

Na acht minuten kunt u de takjes munt uit de melk halen. Vervolgens brengt u de melk weer aan de kook en voeg het chocolademengsel met een garde aan de kokende muntmelk toe. De pudding moet nu op een lager vuur minimaal 2 minuten koken, het is noodzakelijk dat u blijft roeren, ook in de hoekjes.
Proef de pudding en breng indien nodig op smaak met wat extra suiker. (Hete pudding moet wat zoeter smaken, dan heeft die afgekoeld de ideale zoete smaak.)

Hoe voorkomen dat een velletje op de pudding komt?

Neem de kookpan van het vuur en zet deze in de spoelbak die gevuld is met een laag koud water. Let op dat u niet te veel water gebruikt; de kookpan mag ongeveer voor de helft in het koude water staan.

Dit zorgt ervoor dat uw chocolademunt pudding sneller afkoelt. Om te voorkomen dat er een velletje op de pudding ontstaat, moet u nu nog even wat werk doen. Met de garde moet u de hete chocomunt pudding regelmatig (om de paar minuutjes) goed doorroeren. Op het moment dat er geen velletje meer ontstaat, is deze voldoende afgekoeld en u kunt stoppen met roeren.

 

Chocolade kookpudding samen met de cacaopoeder aanroeren. Hiervoor geeft u in een ruim schaal de chocolade kookpudding en de cacaopoeder. Al goed roerend met een garde voegt u de 250 ml koude melk langzaam toe. Zorg ervoor dat de poeder goed opgelost is en er geen klonters in zitten.

 De pudding moet nu op een lager vuur minimaal 2 minuten koken, het is noodzakelijk dat u blijft roeren, ook in de hoekjes. Hete pudding moet wat zoeter smaken, dan heeft die afgekoeld de ideale zoete smaak Met de garde moet u de hete chocomunt pudding regelmatig (om de paar minuutjes) goed doorroeren. Op het moment dat er geen velletje meer ontstaat, is deze voldoende afgekoeld en u kunt stoppen met roeren.

 

 

 

 

 

 

Chocomunt pudding bijna klaar

Het meeste werk is gedaan en uw chocolademunt pudding is bijna klaar om geconsumeerd te worden. Verdeel de lekkere pudding in dessertglazen of in een glazenschaal. Afgedekt in de koelkast 1 tot 2 uur volledig laten afkoelen en serveren.

De feestelijke variant chocomunt pudding

Na het afkoelen in het waterbad klopt u 250 ml verse slagroom zonder suiker stijf. Doe de afgekoelde chocomunt pudding in een beslagkom en voeg met een kookspatel de slagroom toe.

Na het afkoelen in het waterbad klopt u 250ml verse slagroom zonder suiker stijf. Vervolgens hevelt u stap voor stap de slagroom voorzichtig onder de pudding Verdeel het feestelijke dessert in mooie dessertglazen. Zelfgemaakte chocolademunt pudding

 

 

 

 

 

Vervolgens hevelt u stap voor stap de slagroom voorzichtig onder de pudding, klaar is Kees! Verdeel het feestelijke dessert in mooie dessertglazen.
Zet de pudding goed afgedekt voor minimaal 1 tot 2 uur in de koelkast, voordat u hem serveert.

Kort voor het serveren neemt u de pudding uit de koelkast en drapeer de chocolademunt pudding met twee theelepels op de amuselepels. Wilt u het nog chiquer, dan zet de beslagkom met de pudding afgedekt direct in de koelkast. Kort voor het serveren neemt u de pudding uit de koelkast en drapeer de chocolademunt pudding met twee theelepels op de amuselepels. Decoreer met een lang pincet een klein munt blaadje midden op het puddingbolletje.
De chocolademunt pudding vormt niet alleen op feestdagen de kroon op het menu. U kunt het dessert/toetje goed een dag van te voren klaar maken. De chocolademunt pudding kunt u warm of koud genieten. Voor een vollere en feestelijke smaak kunt u hem mengen met geklopte slagroom gemengd met slagroom.
Eet smakelijk en geniet deze smaak explosie van chocolade en munt.

Top