U bent hier:
24tip-Startpagina > Energie > Hoge luchtvochtigheid in uw woning voorkomen

Hoge luchtvochtigheid in uw woning voorkomen

Hoe een te hoge luchtvochtigheid in uw woning voorkomen

Bijna 25% van de Nederlandse woningen heeft te kampen met een te hoge luchtvochtigheid binnen de woning.
Enerzijds kan het negatieve gezondheidseffecten tot gevolg hebben, zoals bronchitis, astma of een verhoogde kans op allergie tegen huisstofmijten.

Zowel in oude als nieuwe huizen kan vocht tot problemen leiden

Dit komt doordat verschillende soorten veroorzakers van allergie, zoals schimmels en huisstofmijt, beter kunnen gedijen in een vochtige omgeving. Hoe meer allergenen aanwezig zijn, hoe groter de kans op het ontstaan van een allergie. Anderzijds veroorzaakt een teveel aan vocht in uw woning schimmelgroei, aanwezigheid van vochtminnende diertjes als pissebedden en zilvervisjes,muffe geuren en aantasting van materialen.

Oorzaak van te hoge luchtvochtigheid in huis

Een vochtprobleem wordt veroorzaakt door opstijgend vocht, condensatie en /of lekkages.
Opstijgend vocht treed doorgaans via funderingen, kruipruimten en (spouw-)muren de woning binnen. Het vocht trekt via wanden en spouw omhoog.
Condensatie van vocht vindt vooral plaats op koude materialen in huis. U kunt hierbij denken aan ramen, kozijnen, muren etc. Door het hoge vochtgehalte in huis condenseert het vocht op deze koude materialen.
Tijdens condensatie gaat vocht van de dampvorm over in de vloeibare vorm. Met andere woorden, onzichtbare waterdamp vormt vocht dat zich afzet tegen ramen, wanden etc.

Ook het gedrag van mensen draagt bij aan het al dan niet ontstaan van een vochtprobleem in huis. In een woning vinden allerlei vochtproducerende activiteiten plaats (douchen, was drogen, koken). Een gezin van vier personen produceert gemiddeld twaalf liter water per dag. In combinatie met slecht ventileren kan ook dat zorgen voor het ontstaan van een vochtprobleem.

Luchtvochtigheid controleren met een hygrometer

Iedere jaar zijn er wel periodes, meest in het voorjaar en najaar, dat de luchtvochtigheid in uw woning een stuk hoger is dan normaal.
Een ideale luchtvochtigheid in onze woning ligt tussen de 50 en 60 % R.V. Deze kunt u meten met een hygrometer. Als de luchtvochtigheid boven normaal komt veranderd het wooncomfort in uw woning.
Het gaat benauwd aanvoelen, vochtige handdoeken en was droogt veel moeizamer. Ramen kunnen, meestal gedurende de nacht, beslaan.
Het hout begint te werken, door de hoge luchtvochtigheid zet het uit.

Beheersing van luchtvochtigheid is een must

Om een hoge luchtvochtigheid in uw woning te beperken kunt u een aantal maatregelen nemen.

  • Iedere dag elke ruimte in uw huis ventileren ongeveer een half uur.
  • Bij het douchen zorgen dat u de ruimte goed ventileert.
  • Bij het koken zorgen dat u de ruimte goed ventileert.
  • Indien uw huis een mechanische ventilatie heeft,gebruik deze ook! Zet hem niet uit, ook niet in de winter, omdat u denkt u spaart hiermee energie.Het verwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het verwarmen van droge lucht.

Luchtontvochtigers – oplossingen voor vochtproblemen

Het is goed te weten dat ook laagdrempelige oplossingen voor vochtproblemen verkrijgbaar zijn.
Luchtontvochtigers zijn flexibel inzetbaar en bezitten grote capaciteiten om het vocht in uw woning snel te verwijderen.
Er zijn zowel luchtontvochtigers verkrijgbaar voor kleine en grote ruimten.
Kleine ontvochtigers verwijderen enkele liters vocht per dag uit de lucht totdat na verloop van tijd een lager vochtevenwicht bereikt is.
Bij deze verlaagde hoeveelheid vocht in de lucht, stopt de aantasting van materialen en inboedel.
Middelgrote luchtontvochtigers verwijderen 10 – 20 liter vocht per dag uit uw huis. Dit is een zeer effectieve vochtverwijdering. In de praktijk blijkt dat deze hoeveelheden vocht afgevoerd worden in een vochtige woning met gemiddelde afmetingen. Luchtontvochtigers die geschikt zijn voor grote ruimten, zijn in staat om 150 – 200 liter vocht per dag uit de lucht van één (of meerdere) ruimten te verwijderen. Deze hoeveelheden gelden bij een temperatuur van 20 graden Celsius en een RV van 60%.
Bij hogere temperaturen en een hogere relatieve luchtvochtigheid is de ontvochtigingscapaciteit zelfs nog groter.

Welke luchtdroger is geschikt?

De kosten voor aanschaf en gebruik van een luchtontvochtiger zijn vaak slechts een fractie van de kosten van bouwkundige aanpassingen. In specifieke gevallen is het zelfs mogelijk dat de ontvochtiger slechts tijdens enkele vaste perioden in een jaar werkzaam moet zijn. Vooral in het voorjaar en najaar moet de luchtontvochtiger ingeschakeld zijn. Tijdens deze perioden worden zeer hoge vochtgehalten in huizen gemeten. Door de geografische ligging (vochtrijke omgevingen) van uw huis kan een permanente werking van de luchtontvochtiger het vochtgehalte in huis op een acceptabel niveau houden.

Resumé

Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schaden aan gezondheid, inboedel en huis.Voor en gezonde woonklimaat is het een must de luchtvochtigheid op een gezond niveau te houden.

Let op: Een te droge lucht is ook niet goed voor u gezondheid!

Top