U bent hier:
24tip-Startpagina > Energie > Hoe kan ik mezelf beschermen bij een kernongeval / kernramp?

Hoe kan ik mezelf beschermen bij een kernongeval / kernramp?

Ondanks dat kerncentrales streng beveiligd zijn is het risico op een kernramp altijd aanwezig. Als het gebeurt treedt direct een noodplan van de regering in werking. Wat kunt u zelf doen om de besmetting van radioactieve stoffen zo klein mogelijk te houden.

Maatregelen om te treffen bij een kernramp

Als u de sirenes hoort loeien kunt u het beste de volgende maatregelen nemen:

  • Ga direct naar binnen en sluit ramen en deuren

  • Zet de ventilatie uit.

  • Blijf binnen tot het alarm officieel is opgeheven

  • Als u onderweg bent in een auto, zet dan de ventilatie af.

  • Zet uw radio of tv aan.

  • Zoek de regionale rampenzender op (zie onderaan voor de frequenties). Hierop wordt vertelt welke maatregelen u het beste verder kunt nemen.

  • U volgt de adviezen van de overheid en hulpdiensten op.

Wat mag ik eten en drinken naar een kernongeval?

In het gebied waar de radioactieve wolk overtrekt worden alle gewassen en dieren besmet met radioactiviteit. Daarom is het nodig in de eerste periode naar het ongeval geen verse groente en kruiden uit eigen tuin te gebruiken. Vooral wild groeiende paddenstoelen nemen heel veel radioactiviteit op, zo is het aan te raden deze op lange termijn niet te eten. Dit geldt ook voor wilde dieren, zoals ree, vis, konijn, wildzwijn, fazant die vrij inde natuur leven. Als u eigen vee heeft is het aan te bevelen om deze zo snel als mogelijk naar binnen te halen en in de stal te houden. De overheid zal in verband met een kernongeval direct een oogst- en slachtverbod aan kondigen. Zonder risico kunt u verpakte voedingsmiddel, zoals groenten, soep, vlees, vis en fruit in blik, eten. Alle voedingsmiddel uit de diepvries, welke voor de kernongeval/ meltdown ingevroren zijn kunt u ook nog gebruiken, indien er geen stroomuitval is.

Het is verstandig om altijd een noodpakket met voorverpakte levensmiddel op voorraad te hebben.

U mag ook gedurende de eerste tijd niet zomaar water uit de kraan of van buiten drinken. Houd rekening dat iedere mens minimaal 3 liter water per dag nodig heeft. Denk hier ook aan uw huisdieren – ook hiervoor is een voorraad water en voedsel nodig.

Maatregelen van de overheid bij kernramp

Als de kernramp in de eerste fase is kan de overheid de volgende maatregelen afkondigen of adviseren:

  • schuilen;

  • evacuatie;

  • jodiumtabletten innemen (jodiumprofylaxe);

  • voedseladviezen;

  • huidontsmetting;

Schuilen bij een kernongeval

Bij een kernramp kan er een radioactieve wolk vrijkomen die uw huid en kleding kunnen besmetten. U kunt deze stoffen ook inademen.

U zou dit voor een groot deel kunnen voorkomen door te schuilen. Dus naar binnen gaan en ramen en deuren te sluiten. Hoe lang u moet schuilen hoort u via de rampenzender.

Jodiumtabletten innemen

Radioactief jodium die bij een kernramp vrijkomt kan na inademing worden opgenomen door de schildklier. De opname van radioactief jodium in de schildklier wordt vermindert door tabletten te slikken met niet-radioactief jodium. Deze tabletten beschermen niet tegen de opname van andere radioactieve stoffen.
Jodiumtabletten mogen niet door iedereen worden ingenomen. Geadviseerd kan worden om alleen kinderen en jongeren een tablet te laten innemen. Mensen boven de 40 jaar zal geadviseerd worden om de tablet niet in te nemen. Als u luistert naar de rampenzender zal deze hier duidelijk over zijn. De volgende mensen moeten absoluut geen jodiumtabletten nemen:

  • mensen die leiden aan de zeldzame ziektes iododerma tuberosum, myotonia congenit,dermatitis herpetiformis van Duhring, hypocomplementaire vasculitis. De huisarts zal u waarschuwen als u aan een van deze ziektes lijdt.

  • mensen die allergisch zijn voor jodium;

Evacueren bij kernongeval

U krijgt via de rampenzender of geluidswagens te horen of u moet evacueren. Het gebied direct rondom de centrale zal moeten worden geëvacueerd. Door de overheid worden speciale opvangcentra ingericht. Ze kunnen u wel adviseren om te schuilen tot een radioactieve wolk is overgetrokken.

Luister naar de actuele informatie die rampenzender u geven

De volgende regionale rampenzenders vertellen welke maatregelen u het beste verder kunt nemen.

Omroep

Locatie FM zender

Frequentie in MHz

RTV Noord

Hoogezand

97,5

Omrop Fryslân

Smilde

92,2

RTV Drenthe

Smilde

90,8

RTV Oost

Zwollekerspel

99,4

Losser

89,4

Markelo

95,6

Omroep Gelderland

Ugchelen

103,5

Ruurlo

90,4

Arnhem

102,0

Megen

89,1

Omroep Flevoland

Lelystad

89,8

Radio M (Utrecht)

Lopik

93,1

Radio Noord-Holland

Amsterdam

88,9

Hilversum

88,7

Wieringermeer

93,9

Radio West

Rotterdam

89,3

Radio Rijnmond

Rotterdam

93,4

Omroep Zeeland

Goes

87,9

Omroep Brabant

Roosendaal

91,0

Loon op Zand

91,9

Mierlo

87,6

Megen

95,8

L1 Radio (Limburg)

Roermond

100,3

Hulsberg

95,3

 

Top