U bent hier:
24tip-Startpagina > Energie > Wat betekent zonkracht nu eigenlijk?

Wat betekent zonkracht nu eigenlijk?

In Nederland komt in het algemeen zonnekracht 5 voor.

Tussen begin mei en eind september geeft het KNMI ieder jaar speciale zonkracht verwachtingen. De eenheden op de ‘zonnekrachtschaal’ lopen uiteen van 0 tot meer dan 15. Het getal 0 houdt in dat er geen risico is om snel te verbranden. In de bergen komen waarden van meer dan 15 voor! Dat betekent dat men snel kan verbranden. In Nederland komt in het algemeen zonnekracht 5 voor, het moet wel zonnig zijn. De volgende factoren hebben invloed op de zonnekracht namelijk de aanwezigheid van vocht, de hoeveelheid bewolking en de dikte van de ozonlaag.

UV-index

De waarde
1-2
3-4
5-6
7-8
9-10

De uitwerking
vrijwel geen
zwak
matig
sterk
zeer sterk

verbrand binnen:
60 min.
30 min.
20 min.
15 min.
10 min.

Door de ozonlaag wordt de aarde beschermt tegen de gevaarlijke ultraviolette straling van de zon. Chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK) hebben die laag aangetast.

Chloor, Fluor, Koolwaterstoffen zijn koolwaterstofverbindingen uit aardgas en aardolie, waarbij de waterstofatomen door chloor en fluor vervangen worden. In de zestiger jaren werden CFK’s naast het gebruik voor brandbestrijding, koeling en schuimen voor het eerst ook toegepast als drijfmiddel in spuitbussen, omdat het gas in staat was het product perfect te vernevelen. Doordat het uitstekend als blaasmiddel fungeerde, werd het ook op grote schaal gebruikt bij het maken van polystyreen (piepschuim) schaaltjes en bakjes. Vooral in het laatste decennium is er veel schade aangericht. Tegenwoordig zijn er veel wetgevingen van kracht, maar er zijn nog voldoende landen die deze regels nog steeds niet toepassen dus wordt de ozon helaas nog steeds aangetast.

Hoe meer de ozonlaag aangetast wordt, hoe sneller men kan kan verbranden.

Gebeurt de blootstelling aan zonlicht regelmatig en over een langere periode, dan kan dit ernstige gevolgen hebben, er is dan gevaar voor huidkanker.

Het is raadzaam om gedurende het voorjaar en de zomermaanden niet langdurig zonder bescherming in de zon te vertoeven. Een goede regel is om niet langer dan 15 minuten onbeschermd in de zon te verblijven.

Top