U bent hier:
24tip-Startpagina > Gebak/Taart > Choco – boekweitcake uit roerdeeg maken

Choco – boekweitcake uit roerdeeg maken

Waarom een cake van boekweitmeel maken?

Een cake van roerdeeg wordt traditioneel met tarwemeel gemaakt. In het hier volgende recept heb ik in plaats van tarwemeel boekweitemeel gebruikt voor een cake met stukjes pure chocolade. Hoe u een roerdeeg van boekweitmeel kunt maken en hoelang u de boekweitcake moet bakken – hier volgen de details!

Waarom een cake van boekweitmeel maken?

Dit cake recept is ontstaan omdat wij op zoek waren naar een alternatief voor tarwemeel. Omdat ik heel graag cake eet maar gevoelig reageer op tarwemeel ben ik bij mijn zoektocht naar een alternatief terecht gekomen bij boekweitmeel.
Naar wat bak experimenten met boekweitmeel is dit lekkere cakerecept ontstaan. Misschien bent u ook overgevoelig voor tarwemeel, dan is dit cakerecept een goed alternatief.
Boekweitmeel heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Zo bevat boekweitmeel langzame koolhydraten (lage glycemische index) en is heel vezelrijk. Het is glutenvrij en eiwitrijk. Bovendien is het een bron van mineralen, zoals ijzer, fosfor, koper, mangaan en magnesium.

Mise en place voor het perfecte eindresultaat

Voordat u begint met bakken maakt u een mise en place (voorbereidende werkzaamheden). Vooral bij bakken is het uitermate belangrijk dat u alles secuur voorbereid en afweegt zodat u een perfect eindresultaat krijgt.Voordat u begint met bakken maakt u een mise en place (voorbereidende werkzaamheden). Vooral bij bakken is het uitermate belangrijk dat u alles secuur voorbereid en afweegt zodat u een perfect eindresultaat krijgt.
Belangrijk alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn!!!
Haal de boter al vooraf uit de koelkast, zodat ze kamertemperatuur heeft. Is de boter nog te koud is het heel zwaar om ze schuimig te roeren. Weeg in een schaal de suiker af en vervolgens in een ander schone schaal de boekweitmeel. Was een verse citroen goed onder koud water en droog ze volledig. Over een klein bord kunt u nu met een rasp de schil van een helft van de citroen raspen. Zet ze even aan de kant. Meet 1 eetlepel rum, wijnbrand of rum aroma af en leg een zakje bakpoeder klaar. Neem de pure chocolade en hak ze in kleinen stukken. Vanzelfsprekend kunt u ook bakvaste chocolade druppels gebruiken.
Zet de volgende hulpmiddel klaar: een beslagkom, cakevorm bij voorkeur een tulbandvorm, een mixer, eetlepel en spatel

Voorkom eierschaal in uw choco – boekweitcake

Haal de eieren erbij en sla deze nu één voor één in een kommetje. Vanzelfsprekend kunt u de eieren ook één voor één aan het deeg toevoegen. Om te voorkomen dat eventuele eierschaal in het deeg terecht kan komen is het beter de eieren eerst in een apart kommetje te slaan. Indien er bij het breken van het ei toch een stukje eierschaal in het kommetje valt, kunt u het eenvoudig met een klein lepeltje eruit halen.

Nu de op kamertemperatuur gekomen boter voorbereiden

Haal de 250 gram boter uit de verpakking en leg het op een plank. U kunt de boter het beste van te voren in blokken snijden zo laat de boter  zich beter schuimig mixen. Extra tip: met de restanten boter aan de binnenzijde van de verpakking kunt u de tulbandvorm invetten. Vergeet niet de hoekjes en de pijp van de cakevorm ook goed in te vetten. Verwarm de oven voor (elektrisch: 210 graden/hetelucht 200 graden/ gas: stand 2).

Roerdeeg voor choco – boekweitcake maken

Neem een beslagkom en doe hier de blokken boter in. Op de hoogste stand van de mixer kunt u de boter schuimig roeren. Hierna voegt u al roerend de suiker toe. De boter massa zolang mixen totdat de suiker is opgelost. Hoe langer u mixt, hoe luchtiger uw boekweitmeel cake wordt.

Eieren stap voor stap toevoegen

Vervolgens gedurende het mixen van de boterschuim een ei toevoegen . Het ei goed onder het botersuiker mengsel mixen. Ik laat het ei bij het toevoegen altijd over de gardes lopen.
Zo gaat u door totdat alle eieren onder geroerd zijn. Deze werkwijze voorkomt dat het geheel niet gaat schiften. Dit is een geheim tip om een super goede roerdeeg te krijgen. Vroeger werd dit alles met de hand geslagen dus het was echt fitness om een luchtige cake te maken.

Boekweitmeel stapsgewijs toevoegen

Na de eieren gaan we met een eetlepel stap voor stap het meel toevoegen. Let op het boekweitmeel kan ontzettend stuiven. Tijdens het toevoegen van het meel goed door blijven mixen.Als u ongeveer de helft van het meel toegevoegd heeft, geeft u de citroenrasp en de rum aan het deeg. Vermeng het resterende boekweitmeel nu goed met  het zakje bakpoeder.

Waarom nu eerst het bakpoeder toevoegen?

Bakpoeder is heel sensibel. Een deeg met bakpoeder erin mag niet te lang geroerd worden. Indien u te lang roert kan het gebeuren dat uw cake niet voldoende rijst, klein en vast wordt. Nadat ik aan het begin van mijn bak carriere vaak een minder goed eindresultaat van mijn cake had, heb ik mijn werkwijze aangepast en het levert sindsdien altijd het beste resultaat.

Het resterende meel nu  goed onder het roerdeeg mixen. Tenslotte mengen wij met een keuken spatel de chocolade stukjes onder het roerdeeg.

Roerdeeg in de tulbandvorm vullen

Neem nu de ingevette bakvorm en verdeel het cake beslag gelijkmatig in de bakvorm. Nu zet u de bakvorm gevuld met het cakebeslag in de op 200 graden voorverwarmde oven. Na het sluiten van de ovendeur zet u de temperatuur direct terug naar 180 graden. We bakken de choco-boekweitcake nu ongeveer 50 minuten.

De choco – boekweitcake uit de oven  halen

De gaarheid van de cake kunt u controleren met een metalen spies. Prik de spies in de cake en trek de spies er weer uit. Als er geen deeg meer aan de spies blijft hechten is de cake gaar. Draai de cakevorm nu gelijk om op een plank of bord en verwijder de bakvorm van de cake zodat de cake kan afkoelen. Laat de cake nooit in de bakvorm afkoelen want dan krijgt u een kleffe cake. Gebruik altijd ovenhandschoenen als u de cake uit de oven haalt want er is verbrandingsgevaar.

Boekweitcake plakt in de vorm

Komt de tulband niet los van de vorm, dek de vorm dan af met een koude, vochtige doek. Hierdoor koelt de buitenkant af waardoor de tulband loskomt. Uw cake valt gemakkelijk op de cakebord.

De verlokking zal nu heel groot zijn om de cake direct te proeven, zeker ook omdat de chocolade -boekweitcake aanlokkelijk ruikt. Maar u moet hem helemaal laten afkoelen, anders is de cake niet zo goed te verdr agen. Voor mijn familie is dit altijd de moeilijkste klus, wachten dat de verse gebakken cake koud genoeg is gegeten te worden.
Stukken choco-boekweitcake

Laat de cake kort afkoelen en bestrooi deze indien u dat wilt met zelfgemaakte poedersuiker. De verlokking zal nu heel groot zijn om de cake direct te proeven, zeker ook omdat de chocolade -boekweitcake heerlijk ruikt. Maar u moet hem helemaal laten afkoelen, anders is de cake zwaar te verdragen. Voor mijn familie is dit altijd het moeilijkste moment, wachten totdat de vers gebakken cake koud genoeg is om gegeten te worden.
Voor het sneller afkoelen zet ik de cake op een droge koude plek. Indien hij voldoende afgekoeld is kunt u de cake in stukken snijden en serveren.
De choco – boekweitcake heeft een amandelachtige smaak, dit komt door het boekweitmeel. Deze cake kan goed gegeten worden bij de koffie  of een mok cacao. Bij een buurtborrel kunt u er ook nog een glaasje amaretto erbij serveren.
Welke ervaring heeft u met kaki of sharonfruit gemaakt? Bent u ook fan of vindt u niks aan kaki?Conclusie: Deze lekkere cake gemaakt met boekweit is een ideaal alternatief voor tarwemeel. Boekweit heeft vele gezondheidsvoordelen en is goed te verdragen. Met een perfecte voorbereiding (mise en place) krijgt u een lekker eindresultaat.

Top