U bent hier:
24tip-Startpagina > Gebak/Taart > Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Bereiding

Zeef boven een kom de bloem en bakpoeder. Voeg boter er in stukken aan toe en snijd deze met 2 messen tot stukjes ter grootte van doperwten. Meng er de bruine basterdsuiker, een mespunt zout, speculaaskruiden en 2 eetlepels melk door. Kneed alles snel tot een stevige en soepele deegbal. Verpak het deeg in folie en laat het ca. 2 uur in de koelkast opstijven.
Maak ca. 400 g amandelspijs. Voeg er 1 a 2 eieren en 1 theelepel citroenrasp aan toe en meng alles tot een nog stevige maar makkelijk uit te strijken spijs.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid glad werkvlak uit tot een lap van ca. 40×20 cm en ca. 3/4cm dik. Halveer de lap tot 2 lappen van 20×20 cm. Leg 1 lap op een met boter ingevette bakplaat.
Klop het ei los en bestrijk met een deel ervan de deeglap. Leg er de amandelspijs op en strijk het uit. Bestrijk dit met nog een deel van het ei. Leg er de andere deeglap op en druk het een beetje aan. Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
Druk de witte amandelen op regelmatige afstand in het deeg.
Bak de gevulde speculaas in het midden van een voorverwarmde oven van 175° C in ca. 40 minuten gaar. Laat het op de plaat afkoelen en snijd het naar wens in kleine vierkantjes.

Ingrediënten

250 g bloem
1 theelepel bakpoeder
160g boter
150 g bruin
basterdsuiker
mespunt zout
10 g speculaaskruiden
2 eetlepels melk
ca. 400 g amandelspijs
1 à 2 eieren
1 theelepel citroenrasp
bloem
1 ei
25 g witte amandelen

Top