U bent hier:
24tip-Startpagina > Gebak/Taart > Decoratie voor taart en dessert zelf maken

Decoratie voor taart en dessert zelf maken

Verjaardag, Kerstmis, Pasen, Valentijnsdag of een candlelight diner, er zijn oneindig veel gelegenheden om een exclusief menu op tafel te zetten. Excellente salades, prachtige taarten, uitgelezen hoofdgerechten en briljante desserts, bezorgen u en uw dierbare onvergetelijke momenten. Naast hoogwaardige producten en smaak explosies, zet de presentatie van uw exclusieve gerechten het puntje op de i. Hoe u unieke, fijne decoraties zelf kunt ontwikkelen wordt in deze stap voor stap uitleg duidelijk beschreven. Als extraatje vind u hier een bestand met decoratie sjablonen voor kerst om gratis te downloaden.


Unieke decoraties te ontwikkelen vraagt wel om een rustig handje, maar oefening baart kunst.
Indien u zich een keer de moeite heeft genomen, om uw eigen ontwerp als leuke decoratie op de verjaardagstaart van uw schoonvader te plaatsen, ben ik er van overtuigd dat u het blijft doen.

Stap 1: Maak een patroon

Denk even over een motiefje na, die bij het geplande dessert of taart past. Dit kunt u nu op een A4 blaadje tekenen, als u een creatief kunstenaar bent. Gemakkelijker is het dit met de computer te doen. Ieder figuur moet wat breder zijn, dan op een normale tekening. U kunt het beste met een zwarte kleur aan het werk gaan. Vul het A4  op met de figuren, zodat u meerdere versieringen kunt produceren. Print nu de gecreëerde sjablonen op wit A4 papier uit.

Stap 2: Bakblik of grote snijplank

Leg een schoon bakblik of grote snijplank klaar op een plek waar u goed kunt werken. Zorg voor voldoende ruimte en licht. Kijk even of in uw koelkast of diepvriezer voldoende ruimte is voor het later kunnen plaatsen van het bakblik of grote snijplank. Indien nodig zorg voor voldoende ruimte.

Stap 3: Sjabloon plaatsen

Het sjabloon moet nu als eerste op het bakblik of snijplank gelegd worden. Leg vervolgens een laagje nieuw bakpapier of transparant papier over het sjabloon A4tje. Vouw het bakpapier om de kanten van het bakblik of snijplank. Zo voorkomt u het wegglijden van het bakpapier gedurende het werken. Dit kunt u ook voorkomen door het plaatsen van een klein verzwarend voorwerp op iedere hoek. Door het bakpapier is uw patroon nu goed zichtbaar.

Verschillende materialen gebruiken

Decoraties voor desserts of taarten kunt u zowel van suiker glazuur, fruitgelei of chocolade maken. In deze uitleg maken wij gebruik van 75 % pure chocolade. U kunt hier kiezen tussen witte of donker chocolade. Denk ook een keer aan de mogelijkheid om met twee kleuren chocolade te werken.

Stap 4: Smelt de chocolade voor de decoraties

Geeft het bakblik of grote snijplank met de decoraties in de koelkast of uw diepvries. Hier moeten ze voor ongeveer 1 á 2 uur hard worden. De decoraties zijn nu klaar voor gebruik. U kunt ze eenvoudig voorzichtig van het bakpapier los halen. U moet de chocolade au bain-marie laten smelten. Hiervoor brengt u in een kleine kookpan water aan de kook. Intussen de chocolade klein hakken en in een hittebestendige mok of een smeltpan geven. Voor een bijzondere smaak explosie kunt u enkele druppeltjes pepermuntolie, koffielikeur of Whiskey toevoegen.

Stap 5: Spuitzak of garneerspuit

Vul de gesmolten chocolade in een spuitzak of een garneerspuit. Teken nu met de spuitzak of garneerspuit langs de lijnen van uw patronen, bijvoorbeeld een konijn. Met een zacht druk op de garneerspuit gaat u nu langs de lijnen. Niet te snel anders worden de lijnen te dun. Maar ook niet te langzaam, want dan worden de lijnen te dik en u krijgt geen mooie chocolade decoratie. Ga zo door met alle patronen die u wilt maken. Persoonlijk vind ik, dat niet iedere figuur hetzelfde als de andere figuur moet zijn. Het is tenslotte handwerk en dat moet u kunnen zien.
Mijn eerste figuren zijn helemaal mislukt. Mijn advies hiervoor: een paar keer te oefenen voordat u het voor uw visite gaat maken.

Geen spuitzak of een garneerspuit bij de hand?

in deze video kunt u zien hoe uw een spuitzak eenvoudig kunt vervaardigen uit bakpapier.

Stap 6: Decoraties hard laten worden

Geeft het bakblik of grote snijplank met de decoraties in de koelkast of uw diepvries. Hier moeten ze voor ongeveer 1 á 2 uur hard worden. De decoraties zijn nu klaar voor gebruik. U kunt ze eenvoudig voorzichtig van het bakpapier los halen. Hiervoor kunt u super goed een taart spatel gebruiken.


Stap7 : Versier taart of dessert met decoraties

Na het hard worden zijn uw zelfgemaakte decoraties klaar om op een slagroomtaart geplaatst te worden. Bij ieder lekker dessert zoals ijs of een mousse geeft een zelfgemaakte decoratie een exclusief uitstraling. Heel mooi is het ook om een dessertbord met zelfgemaakte decoraties te versieren.

Speciaal voor iedereen de sjabloon voor kerst. U kunt de sjabloon hieronder gratis downloaden.

dekosjablonen_kerst_nieuwjaar

Conclusie:Decoratie voor taart en dessert zelf maken

In dit bericht heeft u gelezen, dat het alleen een beetje creativiteit nodig heeft om zelf taartdecoraties of dessertdecoraties te maken. Indien u zich een keer de moeite heeft genomen om bijvoorbeeld met kerstmis eigen decoraties te maken, ben ik vast verzekerd  dat u het blijft doen.

Top