U bent hier:
24tip-Startpagina > Afvallen > Appels super om af te vallen

Appels super om af te vallen

Als u wilt afvallen is de appel een perfecte keuze. Eén appel bevat ongeveer 60 calorieën, maar nog belangrijker: veel goede suikers (vooral natuurlijke fructose) in combinatie met vezels. Dit houdt in dat u er niet dik van wordt omdat de vezels voorkomen dat u lichaam de suikers als vet opslaan.

Om lichamelijk en geestelijk productief te kunnen zijn, heeft uw lichaam koolhydraten nodig. Het maakt echter sterk uit welke koolhydraten genuttigd worden.

De meeste zoetigheden bevatten glucose en sacharose. Na de consumptie, bijvoorbeeld via een stukje chocolade, worden deze suikers snel in het bloed opgenomen. De bloedsuikerspiegel stijgt daardoor snel en er wordt veel insuline geproduceerd om deze te stabiliseren. Door de bovenmatige insulineproductie neemt de behoefte aan suiker echter toe en u grijpt al snel naar een tweede stukje chocolade. De bloedsuikerspiegel neemt weer toe en het proces zet zich voort totdat de reep chocolade op is.
De energiewinst bij het eten van zoetigheden is beperkt. Alleen gedurende de eerste 30 minuten na consumptie is hiervan sprake. Daarna daalt de bloedsuikerspiegel zeer snel, tot zelfs onder de normale waarde. Dit heeft tot gevolg dat de chocolade-eter ongeveer 2 uur na de consumptie opnieuw een hongergevoel krijgt.

Bloedsuikerspiegel neemt langzamer toe

Bij een snack appels werkt het geheel anders. De suikers in appels bestaan voor 20% uit glucose en sacharose en voor 90% uit fructose. Fructose wordt langzaam in het bloed opgenomen. Na het eten van een appel neemt de bloedsuikerspiegel dus langzamer toe en wordt ook minder hoog. De insulineproductie is daardoor gering, waardoor de bloedsuikerspiegel langer verhoogd blijft en er gedurende langere tijd een energietoename is. De bloedsuikerspiegel daalt vervolgens heel langzaam en komt niet onder de normale waarde. Hierdoor blijft een tweede hongergevoel uit. Appels zijn dus erg geschikt voor de slanke lijn, om af te vallen.

Aan dit laatste zijn ook de vezels in de vrucht debet. Vezels worden namelijk niet omgezet in vet. Integendeel, er is energie nodig om vezelrijke stoffen door de darm te transporteren. Daarnaast zijn vezels een voedingsbron voor nuttige darmbacteriën en dragen zij ertoe bij dat gif- en afvalstoffen uit het lichaam worden getransporteerd.

Top