U bent hier:
24tip-Startpagina > Afvallen > Vijgen bevatten weinig calorieën

Vijgen bevatten weinig calorieën

Vijgen bevatten weinig calorieën

Verse vijgen zijn ideaal om te eten als u wilt afvallen. Eet ze als voorgerecht, nagerecht of tussendoor. Vijgen zitten bomvol met mineralen en bevatten weinig calorieën. Vijgen zijn feitelijk schijnvruchten, dit betekend dat ze worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de kleine pitten als het zoet vruchtvlees zijn eetbaar. Tegenwoordig zijn verse vijgen in de beter gesorteerde groentewinkel en op markten verkrijgbaar. Trouwens behoren verse vijgen tot één van de oudst bekende vruchten. Al rond 9000 v. Chr. werden ze verbouwd in een  dorp in de Jordaan-vallei.

Wat zit er in een vijg? 

Vijgen zijn verkrijgbaar in vele verschillende mooie kleuren: van wit, groen, geel, rood tot bijna zwart/paars. Al deze vruchten hebben een eigen kenmerkende smaak. Er valt dus veel te ontdekken.
Minstens zo belangrijk: het is ook één van de lekkerste vruchten die er zijn! Vijgen zijn zoet en aromatisch. Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, maar hebben een hoge voedingswaarde en bevatten, indien u ze rauw eet slechts 40 kcal.

Was de vijgen voorzichtig en kort in koud water en zorg ervoor dat de schil heel blijft. Vermijdt dat er water aan de vrucht komt, want dit gaat ten koste van de smaak. Voorzichtig met keukenpapier droog deppen. Vijgen zijn kwetsbare vruchten.

Voedingswaarde van vijgen per 100g

 • Kcal: 40
 • Kalium: 232 mg
 • Calcium: 35 mg
 • Magnesium: 17 mg
 • Fosfor: 14 mg

Wanneer zijn verse vijgen bij ons verkrijgbaar?

Vijgen komen in Nederland meestal uit Zuid-Europa.Turkije is de grootste producent van vijgen. Vijgen uit het Middellandse Zeegebied zijn er vanaf juni/juli.  In Nederland kunt u ook vijgen oogsten, als de vijgenboom op een beschutte plaats staat. Nederlandse vijgen zijn niet vaak verkrijgbaar in de winkel (plant dus zelf zo’n mooie boom). De Nederlandse vijgen zijn er op zijn vroegst in augustus of september.

Waar let u op bij het kopen van verse vijgen?

Voel of de vijgen nog een zachte schil hebben. Als de schil stug is dan zijn de vijgen niet meer zo vers. Dan kunt u ze nog steeds afpellen maar de smaak zal iets minder zijn.

Hoe moet u  vijgen schoonmaken?

Was de vijgen voorzichtig en kort in koud water en zorg ervoor dat de schil heel blijft. Vermijdt dat er water aan de vrucht komt, want dit gaat ten koste van de smaak. Voorzichtig met keukenpapier droog deppen. Let op: Ze zijn kwetsbare vruchten.

Hoe eet u een vijg?

Zeer verse vijgen kunt u met de schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn kunt u ze het beste schillen.
Snij de vruchten in de lengte en halveer iedere helft nog een keer, zodat u vier gelijke partjes krijgt.
Bij een minder verse vijg pelt u nu de schil af. Trek hiervoor de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en u heeft mooie partjes vijgenvruchtvlees.
Omdat vijgen delicaat en een lekkere eigen smaak hebben, is het raadzaam om ze bescheiden op te dienen. Zonder al te veel begeleidende smaken. Zo komt de vrucht optimaal tot zijn recht.
Ook laten vijgen zich, omdat ze een vrij zoete smaak hebben, goed combineren met een pittige tegenhanger. Bekende voorbeelden zijn rauwe ham, kaas, zoals gorgonzola of geitenkaas, zijn ze heerlijk mee te combineren.

Hier een aantal heerlijke recept ideeën met verse vijgen:

 • De klassieker: vijgen met rauwe ham met een druppeltje balsamico op de vijg.
 • Verse vijgen in vier partjes snijden. Op een bord draperen met de rauwe ham. Ter afsluiting druppeltjes balsamico eroverheen doen. Serveer als een lekker voorgerecht.
 • Tip voor de romantische man van de 24Tip vos:
  Dit voorgerecht is perfect bij een candlelight diner met uw liefde: Een elegant gerecht met weinig calorieën.
  Drapeer hiervoor de vijgen en de rauwe ham plakjes in een hartvorm op een mooie bord.
 • Grill gevulde vijgen met geitenkaas of gorgonzola (Voorgerecht)
 • Wikkel vijgen in een plak bacon en bak ze in de oven of pan (Voorgerecht)
 • Maak ijs met verse gepureerde vijgen (Nagerecht)
 • Gekarameliseerde vijgen met ijsbergsla en spek (Voorgerecht)
 • Serveer een kaasplankje met noten en verse vijgen  (Voorgerecht)
 • Pocheer vijgen kort in portwijn met kardemom en kaneel. Laat de saus goed inkoken. Serveer met vanille ijs. (Nagerecht)
 • Vermeng in kleine plakjes gesneden vijgen met dikke Griekse yoghurt en besprenkel met honing. (Nagerecht)
 • Nagerecht voor een feestelijke diner: vijgentaartje met frambozenpuree

Hoe verse vijgen bewaren ?

Vijgen bewaart u buiten de koelkast. Eet ze snel op wanneer u ze eenmaal gekocht hebt. Hoe verser een vijg is, hoe beter de smaak is!

Wanneer gedroogde vijgen kopen?

 • Seizoen: koop alleen gedroogde vijgen van september tot eind januari
 • Vraag naar de kwaliteit van de vijgen: klasse 1 wilt u hebben!
 • Kijk: gedroogde vijgen moeten er fris en niet dof uitzien
 • Proef: oude vijgen hebben suikerkristallen en zijn hard en taai. Niet lekker!

Aarzel niet lang en probeer dit recept voor frisse courgettesalade direct uit. Vast en zeker bent u net zo verrast over de frisse smaak van de courgettesalade als mijn familie.Verse of gedroogde vijgen zijn een lekker tussendoor indien u wilt afvallen. Ze passen goed bij een exclusief diner (kerstdiner,candlelight diner), zoet of pikant in verschillende gerechten. Mijn persoonlijke advies probeer eens een rijstwafel met lekkere vijgen jam als caloriearm ontbijt.

Top