U bent hier:
24tip-Startpagina > Kruiden > Ananassalie meer als een theeplant

Ananassalie meer als een theeplant

De Ananassalie heeft iets aparts, want moet u nu eerst aan ananas of aan salie denken?
Wat hebben die twee met elkaar gemeen? Wel, denk maar eerst aan salie, en dan heb ik het niet over onze gewone Salvia officinalis L. Die spant de kroon op het gebied van medicinale kracht.  Als u over de blaadjes wrijft, komt er een heerlijke ananasgeur vrij.

In een voldoende warme omgeving produceert Salvia elegans in de herfst en winter eetbare rode bloemen. Van de bladeren kan onder meer thee worden gezet.
In Guatemala en Mexico, waar de plant oorspronkelijk vandaan komt, wordt Salvia elegans voor uiteenlopende medicinale doeleinden gebruikt.
Er wordt onder andere een anti-depressieve werking aan toegeschreven en ook bij angststoornissen en bij een lage bloeddruk zou de plant een positieve invloed hebben.

De plant heeft rode stengels en een ovaal rood gerand blad. Ananassalie is niet geheel winterhard. Waar past dit kruid goed bij?

Eigenschappen en gebruik ananassalie

Kenmerken

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Salvia elegans
  • Biotoop: vruchtbare grond, zon: Mexico, Guatemala.
  • Hoogte: tot 90 cm

Winterkou

Deze plant is niet winterhard. U moet hem dus binnenhalen. Dat is niet zo erg, want op die manier geniet u er de hele winter lang van. Mijn plant staat op een beschutte plek in de tuin. Ik leg er nog wat gehakte kruiden van de plant zelf over en dat is voldoende. De plant overleeft de vriesmaanden met bravoure. Zeker als u de plant afdekt met wat kruidenstrooisel, komt hij elk jaar terug.

Feiten en tips

Voorzie voldoende plaats in uw tuin. Als deze plant het naar zijn zin heeft, kan hij 1 meter hoog en breed worden. Enkele feiten:

  • Ananasalie houdt van halfschaduw.
  • Hij houdt van vruchtbare zand- of leembodem.
  • Ook in een grote pot doet deze plant het goed.
  • Wilt u een gevulde plant? Knip dan de uiteinden van jonge takjes enkele keren in het voorjaar af.

Ananassalie supergoed te vermeerderen!

Wist u dat de ananassalie supergoed te vermeren is?De vorige herfst was voor ons regio veel te koud. Mijn ananassalie begon net te bloeien. Helaas kon ze niet tegen de kou aan. Nog voordat ik ze kon afdekken, was ze overleden. Dit voorjaar heb ik een nieuwe plant gehaald. Gedurende het inplanten was ik een beetje te grof en er is een takje afgebroken.

Op zich wilde ik het takje direct weg gooien, maar hij was te mooi. Ik heb het takje in een jampot met water gezet om zo nog van hem te genieten. Op de vensterbank van de keuken begon hij dan binnen een paar weken wortelen te schieten.
Regelmatig heb ik het water verfrist. Intussen hebben zich zo veel wortelen ontwikkelt, dat ik de nieuwe plant buiten in de volle grond geplant heb.

Nu heb ik twee planten voor te prijs van een! Leuk, toch?

U krijgt ook mooie planten door een takje met enkele blaadjes eraan in een stekgrond te planten. De wortels groeien snel, daarna kunnen de plantjes in de volle grond worden geplant.

Thee van ananassalie maken – vers van smaak

U kunt van ananassalie het hele jaar door van genieten. Gebruik hiervoor de groene blaadjes. Geef deze in een mok en giet er kokend water overheen. Laat de thee 10 minuten trekken. Het beste resultaat krijgt u als u de mok afdekt.
In de herfst en vroege winter kunt u ook de prachtige bloemen bij uw theemengsel doen.

Ananassalie over het dessert

De rode, buisvormige, knalrode bloemen, die in de herfst zijn uitgekomen, doen het goed op desserts. Cake krijgt een verrassend fris smaakje als u jonge, gesnipperde ananasblaadjes onder het deeg mengt.
Ze hebben een zoete smaak, want ze hebben een druppeltje nectar in hun bloembuis verstopt. Soms snipper ik ze fijn. Dan heb je een rood strooisel dat je dessert VIP-allures geeft. Een goed idee voor de feestdagen.

 

Top