U bent hier:
24tip-Startpagina > Kruiden > Bieslook (Allium schoenoprasum)

Bieslook (Allium schoenoprasum)

Bieslook dient dan ook op het laatste moment te worden toegevoegd aan een gerecht

Bieslook (Allium schoenoprasum) (ook: pijpgras) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook.

In de volksgeneeskunde wordt het kruid traditioneel gebruikt vanwege zijn vermeende bevorderende werking op eetlust en spijsvertering evenals vanwege zijn vermeende vochtafdrijvende werking. Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels.

Het blad kan fijngesneden worden en toegevoegd worden aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als het wordt gekookt, gebakken of gefrituurd, verdwijnt de smaak. Bieslook dient dan ook op het laatste moment te worden toegevoegd aan een gerecht. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik bijvoorbeeld in de winter. Bieslook is goed te combineren met peterselie.
Het kruid doet het goed in gerechten waarbij mayonaise wordt gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausen.

Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten. Ook kunnen deze worden gebruikt in bloemstukken of droogboeketten.

Top