U bent hier:
24tip-Startpagina > Kruiden > Dille heeft een belangrijke rol in onze keuken

Dille heeft een belangrijke rol in onze keuken

De smaak van dille is fris maar overheersend. Gedroogde dille is vaak minder lekker, daar zit vaak een bijsmaakje aan. Dillezaad is zacht, zoet en kruidig,doseer het met mate. De fijnste smaak zit in de verse, onrijpe, groene zaadhoofden. Deze hoofdjes geven smaak aan dille-inmaak, azijn, Gravad Lax en aardappelsalade.

Geschikt voor een zoutarm dieet

Onrijpe schermen en bladeren zijn smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. De zaden zijn mineraalrijk en geschikt voor een zoutarm dieet. Deze zaden worden vooral in Scandinavië en Oost-Europa (in pittige en zoete gerechten) gebruikt. In de Nederlandse keuken worden de zaden gebruikt in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis.

Dille is eenjarig, heeft blauwgroen en een draadvormig blad. In de zomer vormt de plant gele bloemschermen. De bloempjes worden uiteindelijk hoofdjes met ovale zaden.

Dille niet meekoken

Dille wordt niet meegekookt en niet gecombineerd met andere kruiden, omdat het dan zijn smaak verliest. Dille is een heerlijk fris kruid in sauzen en soepen. Verse dille gaat bijzonder goed samen met zalm en andere vis. Het gedroogde dillezaad wordt gebruikt voor het wecken/inleggen van komkommers. Ook kan er azijn mee worden gearomatiseerd.

Dille in uw tuin

Dille kan het beste ter plaatse worden ingezaaid, omdat het kruid zich bijna niet laat verplanten. Dit komt door het pinachtig wortelgestel. De beste zaaiperiode is april–mei, de optimale afstand tussen de zaadjes is 30 cm. De zaden zullen na twee weken ontkiemen. Om ongestoorde groei te bevorderen kunnen de planten het best worden uitgedund op 20 cm. Volgens de biologische zaaitabel die wordt gehanteerd bij de biologische methode van tuinieren kan het zaaien van dille tussen tuinbonen goede afweer geven tegen zwarte luis op de bonen.

Helpt bij winderigheid

Dille is rijk aan vitamine C. Thee getrokken van dillezaadjes kan een (licht) slaapverwekkend effect hebben en kan daardoor een goede nachtrust bevorderen.

Door het gebruik van dille kan ook de vorming van overtollig darmgas worden tegengaan, zodat men minder last kan hebben van winderigheid.

 • Familie: Umbelliferae

 • Soort: Anethum graveolens

 • Dille wordt ook wel Stinkende vinke genoemd.

 • Biotoop: vruchtbare, doorlatende grond; Zuid-Europa tot India.

 • Afkomstig uit: Griekenland

 • Hoogte: tot 60 cm

Zowel het blad als het zaad van dille is aromatisch. Beide hebben een licht zoete, anijsachtige smaak, maar het zaad is veel sterker van smaak dan het blad.

Gebruik:

Vers blad: Wassen, drogen en fijn snijden. Pas op het laatste moment aan een warme bereiding toevoegen, anders gaat er veel van de smaak verloren.

Gedroogd blad: Gebruiken zoals het is. Als dille gedroogd wordt verliest het blad veel smaak, daarom wordt gedroogde dille niet veel gebruikt.

Zaad: Zoals het is meekoken of toevoegen aan marinades en inmaak.

Naam in verschillende talen:

 • Engels: dill

 • Duits: Dill

 • Frans: aneth

 • Italiaans: aneto

 • Spaans: eneldo

Top