U bent hier:
24tip-Startpagina > Kruiden > Echte tijm en citroentijm

Echte tijm en citroentijm

citroentijm

Het kruid echte tijm en citroentijm

Vanwege de aromatische geur wordt tijm dikwijls in de zeepindustrie gebruikt. De planten worden als geneeskrachtige planten en als sierplanten gebruikt. Tijm wordt vooral gebruikt voor verlichting bij verkoudheid. Van de bloemen en bladeren wordt thee en siroop gemaakt. Tijm wordt ook gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals bénédictine. Het kruid is ook heerlijk om in de keuken te gebruiken. Niet alleen echte tijm maar ook citroentijm. Daarnaast is het zoetige, sterke aroma geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen.

Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten en symptomen van astma. Om deze symptomen tegen te gaan wordt veelal gebruik gemaakt van tijmsiroop, een siroop met hoge concentratie suiker en tijm.

Tijm kan ’s zomers gemakkelijk worden gedroogd omdat de plant een houterige stengel en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kunt u de afgeknipte tijm takjes buiten aan de waslijn of in een goed geventileerde kamer ophangen om te drogen. Na het drogen kunnen de blaadjes worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard.

Eigenschappen en gebruik echte tijm | citroentijm

Kenmerken

  • Familie: Labiatae
  • Soort: Thymus vulgaris
  • Biotoop: doorlatende grond, zon; westelijk Middellandse Zeegebied.
  • Hoogte: tot 40 cm

Deze rijkvertakte halfheester heeft houtige stengels. De kleine, spitse middelgroene blaadjes van echte tijm zijn sterk aromatisch.

In de zomer heeft de plant lila bloemen. De citroentijm “Thymus Citriodorus” heeft lichtpaarse bloemen en een heldergroen blad. De citroentijm “Thymus Citriodorus Silver Queen” is bont en heeft een creme tot zilverkleurig blad.

Gebruik en toepassing van echte tijm en citroentijm

Echte tijm is onderdeel van het bouquet garni. Het kruid is dan ook zeer geschikt om lang mee te laten sudderen in stoofpotten en bij vlees. Je kunt het goed in marinades en sauzen gebruiken. De smaak van het kruid is typisch mediterraan. Echte tijm is ook onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

Citroentijm past bij?

Citroentijm past goed bij kip en fruitsalades. Deze tijmsoort ruikt sterk naar citroen. Tijm smaakt goed in combinatie met rozemarijn. Het kruid is sterk van smaak, dus pas goed op dat u  niet teveel tijm in uw gerecht doet, want het overheerst snel. Het is één van de kruiden die in het Franse Benedictine likeur wordt gebruikt.

Tijm buiten de keuken

Het kruid kan worden gebruikt bij depressies, verkoudheid, spierpijn en ademhalingsproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat tijm het afweermechanisme versterkt. De meeste van ons kennen het kruid van hoestdrankjes vanwege zijn sterke slijmoplossende werking. Het heeft ook een sterke anti-bacteriële en schimmelwerende werking, bovendien bevordert het de spijsvertering. Uit de blaadjes en bloemtoppen wordt tijmolie gedistilleerd.

Top