U bent hier:
24tip-Startpagina > Kruiden > Gember sterkt uw gezondheid

Gember sterkt uw gezondheid

Gember is één van de gezondste levensmiddelen ter wereld. Vooral in de Aziatische, Indische en Arabische traditie heeft de wortel een lange geschiedenis van gebruik zowel als specerij en kruidengeneesmiddel. Al generaties lang wordt de wortel gebruikt omdat de libido ervan gestimuleerd zou worden. Bovendien heeft de gemberwortel een verwarmend effect en stimuleert de bloedcirculatie. In een gezond, uitgebalanceerd voedingspatroon mag deze gezonde superwortel niet ontbreken. Tegenwoordig verkopen de meeste supermarkten kwalitatief hoogwaardige verse wortel. Ik gebruik al jarenlang bijna dagelijks gember in verschillende gerechten.

Gember vermindert knoflookgeur

Knoflook wordt heel veel in de keuken gebruikt en is erg gezond. Echter, knoflook heeft een groot nadeel en dat is de intensieve geur. Mensen die bij u in de buurt komen en die geen knoflook hebben gegeten zullen het meteen ruiken dat u knoflook heeft gegeten. Vele mensen ervaren de knoflookgeur als onaangenaam. Ik behoorde ook tot deze groep, daarom heb ik jarenlang gerechten met knoflook vermeden. 
Enkele jaren geleden hoorde ik iets geweldigs: knoflook in combinatie met gember gebruiken en de knoflookgeur is verdwenen. Ik wilde dit niet geloven en moest het dus onmiddellijk uitproberen. Ik denk dat u het al raad, het werkt perfect. De combinatie van gember en knoflook neutraliseert de geur en het eten is beter verteerbaar. Sindsdien fruit ik als basis voor al mijn gerechten fijn gesneden knoflook samen met fijn gesneden gember aan.
Let Op: De knoflookgeur verdwijnt niet als u knoflook en gember rauw gebruikt. Deze twee moeten altijd verhit of gekookt worden om de knoflookgeur te neutraliseren.

In welke gerechten kunt u de wortel gebruiken?

Zoals eerder gezegd, gebruik ik gember in bijna alle gerechten. De gezonde wortel gebruik ik in roerbakgerechten met kip. Bij het braden van kipfilet, doe ik één tot twee teentjes knoflook samen met fijngesneden gemberwortel in de pan. Gemberwortel harmonieert heel goed samen met rundvlees.
In een vers gemaakte kippensoep of rundvleessoep geeft deze superwortel uw soep een speciale effect. Rauw en zeer fijn gesneden is hij heerlijk in pittige salade dressings, kruidenboter of kwark. Echt exotisch gebruikt ik gember in eigen combinaties van mangochutney, karot cake en zelfgebakken brood. Bij een lekker pompoensoep kunt u goed een groot stuk meekoken.

Gember gebruiken in uw gerechten

Wat u wel moet weten is dat gember nooit zacht kookt. Indien ik een kip- of runderbouillon toebereid voeg ik de wortel in een groot stuk aan de soep toe, om dit dan later eenvoudig uit de soep te halen. Alle gezonde inhoudstoffen zitten na 2-3 uren kooktijd toch in de soep. In andere gerechten moet u hem heel fijn snijden. Persoonlijk vind ik het lekker om op een klein gemberstuk te bijten, maar als u dat niet zo fijn vind kan ik u aanraden om een fijne rasp te gebruiken. Met de rasp maakt u er een fijne gemberpuree van en het verdeelt zich goed in uw gerecht.

Waarom is gember zo gezond?

Gember is de gezondste wortel ter wereld.Hij stimuleert de bloedsomloop, werkt ontstekingsremmend, versterkt uw hart, is cholesterol verlagend en stimuleert de stofwisseling. Verse gember bestaat uit 160 verschillende inhoudsstoffen. Hij is rijk aan mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, zink, koper natrium en fosfor. Verder zitten er in de gemberwortel vitamines zoals C, B1, B2, B6, water, eiwitten, koolhydraten en vezels. De natuurlijke scherpte van de gemberwortel komt door de aanwezige werkzame stoffen zoals gingerol, shogaol en zingiberene. Deze stoffen hebben antioxidante eigenschappen op uw lichaam. Vanwege zijn etherische olie (bisaboleen, farneseen, cineol, citral en gingerol) wordt hij in de aromatherapie bij ademhalingsaandoeningen met groot succesvol gebruikt. De gingerol is grotendeels verantwoordelijk voor zijn genezende werking. Omdat het qua chemische structuur en werking veel overeenkomsten heeft met aspirine.

Verminder pijn met deze gezonde levensmiddelen

Wetenschappelijke onderzoeken vonden analgetische eigenschappen van gember uit. Hij werkt als remmer van cyclooxygenase (COX) en lipoxigenase, wat resulteert in een remming van de aanmaak van leukotriënen en prostaglandines. Daarom wordt gember gebruikt als een pijnstillend middel. Het pijnstillend effect berust op het remmen van de prostaglandinesynthese in uw lichaam. De prostaglandinen stimuleren het pijngevoel in uw lichaam.

Verbetering van uw hersenfuncties

Van oudsher wordt zijn extract gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties. Hij verhoogt de concentraties noraddrenaline, adrenaline, dopamine en serotonine in de grote hersenschors en de hippocampus. Bovendien remt het actieve bestanddeel 6-gingerol ook het enzym cholinesterase, wat op zijn beurt de concentratie acetylcholine verhoogt, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij leren en geheugen. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gember

Gember bij misselijkheid en verkoudheid

De traditionele Chinese geneeskunde behandelt met gember al 3000 jaar ziektes zoals reuma, spierpijn en verkoudheid. De gingerol uit de wortel verlicht de pijn en verminderen het hormoon serotonine in de darmen. Het hormoon serotonine in de darmen is verantwoordelijk voor misselijkheid, pijn en een opgeblazen gevoel.

Om deze reden wordt ze gebruikt, ook bij kinderen, als de remedie tegen misselijkheid, reisziekte of zeeziekte, om de misselijkheid en neiging tot braken te onderdrukken. De wortel stimuleert het maagsap, gal en speekselproductie en is behulpzaam bij het verteren van voedsel, vooral vetten.

Uit onderzoek is gebleken, de superwortel wijst ook een gunstig effect tegen misselijkheid bij chemotherapie, na een operatie en rondom de menstruatie op. Voor dit gunstige effect moet u echter een vrij grote hoeveelheid gember (vergelijkbaar met 5-6 bolletjes ingemaakte stemgember) eten.

Gember helpt u om afvallen

Om af te vallen kan deze gezonde wortel u zeer behulpzaam zijn, omdat het de eetlust reguleert en zo voorkomt u het hunkeren naar voedsel. Tevens stimuleert gember de stofwisseling om zo extra calorieën te verbranden. Volgens een studie door de Universiteit van Columbia, zal het drinken of het eten van gember in de ochtend het honger gevoel verminderen.

Let Op: Tijdens de zwangerschap wordt afgeraden grote hoeveelheden gember te eten, want het kan de weeën opwekken.

Diabetes en gember

Diverse onderzoeken (in vitro, in vivo en klinisch) hebben een antidiabetisch effect van hem aangetoond. De werkingsmechanismen die hieraan ten grondslag liggen hebben te maken met verbetering van de afgifte en werking van insuline en een verbeterde insulinegevoeligheid, resulterend in een verhoogde glucoseopname in perifeer vet- en spierweefsel. Het krachtige lipideverlagende effect van gember kan ook bijdragen aan de verbetering de toestand bij insulineresistentie. Verder verbetert hij de koolhydraat- en vetstofwisseling door remming van belangrijke sleutelenzymen in de koolhydraatstofwisseling. Daarnaast heeft gember een beschermend effect tegen diabetescomplicaties. De veiligheid van gember als een complementair hyperglykemisch controlemiddel is voldoende aangetoond met acute en chronische toxiciteitstudies. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gember

Hebt u het ook altijd koud?

De meeste vrouwen zullen het met mij nu eens zijn, wij hebben het vlug en vaker koud. Echt een vrouwelijke eigenschap! Een supergoed middel is verse gember. Zijn gebruik stimuleert de bloedsomloop en u krijgt het daarom weer heerlijk warm. U kunt een klein stukje rauwe gember langzaam in uw mond kauwen. U zult verbaasd zijn hoe snel u het warm krijgt! Als u liever niet op rauwe gemberwortel wilt kauwen, raad ik u aan om een thee te maken uit de rauwe gemberwortel.

Heerlijk gemberthee/ gemberwater recept

 Gember sterkt uw gezondheidBreng water aan de kook. In de tussentijd neemt u een stukje (ca.2cm) verse gember en haal hier de schil van af. Snij nu het geschilde stukje gember in kleine blokjes. Doe deze in een theepot of in een thee ei, dan hoeft u de thee later niet meer door te zeven. Giet het kokende water in de theepot met de fijngesneden gember. Leg de deksel erop en laat de thee minimaal 8 minuten trekken. Laat de gemberthee/gemberwater  niet te lang trekken, omdat de thee dan erg scherp wordt.

Haal het thee-ei eruit. Indien u gemberstukjes gebruikt heeft zeeft u de thee. Het verwijderen van de verse gember is nodig omdat uw thee anders een te scherpe smaak krijgt. De overgebleven gemberstukken kunt u nog goed verder gebruiken in verse salades. Laat hiervoor de stukken goed afkoelen en hak ze heel fijn.

Klaar is de gezonde gemberthee/gemberwater! Drink hem warm of koud. Koud genoten is de smaak van de gemberwater citroenvers, een super drankje voor een warme zomerdag, ook voor kinderen.
Trouwens gemberthee en gemberwater is het zelfde; omdat gember niet als echte heilplant gezien wordt noemd men het gezonde drankje gemberwater.

Helende werkingen van gemberthee

Vele culturen over de hele wereld gebruiken de meer als 50 verschillende soorten gember om als thee toe te bereiden. De vele verschillende toebereidingen van de gemberthee hebben ook allemaal een andere helende werking.

 • In Birma wordt ze samen gebrouwen met de zoetstof gewonnen uit het sap van de palmbomen. Als middel tegen de griep.
 • De nieuwste Trend in China mengt men de laatste tijd graag gemberthee met cola of redbull. De actieve bestanddelen van de wortel in combinatie met cafeïne zou een middel tegen verkoudheid zijn.
 • Indiërs gebruiken hem zeer veelzijdig. Hij is een belangrijk onderdeel in de ayurvedische therapie. Het aanbrengen van vers geraspte gemberwortel op de slaap zou de hoofdpijn verlichten.
 • Gemberthee met het sap van de mango boom is in Congo al generaties lang als een wondermiddel tegen vele kwaaltjes in gebruik.
 • De Indonesische bevolking gebruikt gemberthee tegen vermoeidheid of als preventie tegen reuma.

 

Aarzel niet lang en probeer dit recept voor frisse courgettesalade direct uit. Vast en zeker bent u net zo verrast over de frisse smaak van de courgettesalade als mijn familie.U ziet gember is veelzijdig te gebruiken. Gember is heel gezond en verdient het daarom in al uw recepten toegepast te worden. Aangetoond is de helende werking van gember bij misselijkheid, verkoudheid en ontstekingen. Het stimuleert de stofwisseling en bloedcirculatie en heeft een versterkend effect op het hart. Of u hem nu in warme gerechten, als gemberthee of rauw gebruikt, gember is een van de gezondst wortel ter wereld

Wilt u dat uw familie en vrienden ook gezonder leven, dan geef hem een Like  en/of deel deze met uw familie en vrienden Facebook, Instagram, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc

2 thoughts on “Gember sterkt uw gezondheid

 1. Wanneer de gember lang in de pan zit wordt inderdaad de smaak heel erg sterk. Nu ben ik benieuwd of de werkzame stoffen ook meer worden geëxtraheerd maar mate de gember langer wordt gekookt. Of zijn na 8 minuten alle werkzame stoffen geëxtraheerd? En als dat het geval is, heeft het dan wel zin om de gember daarna nog te gebruiken?

 2. Beste Leon, bedankt voor uw interessante vraag. In ieder geval zijn na 8 minuten de belangrijkste werkstoffen geëxtraheerd om een positief effect op uw gezondheid te hebben. Er bestaat dezelfde regel net als bij thee van heilkruiden zoals salie, brandnetel, kamille of pepermunt, die u moet overgieten met kokend water en afgedekt 8 – 10 minuten laten trekken. Omdat ik niet over een laboratorium beschik, kan ik niet aangegeven hoeveel werkstoffen er nog inzitten, maar als u aan de gember ruikt en hem proef heeft hij nog veel eigensmaak. Hij is alleen minder pittig en daarom heel goed geschikt om in een salade te gebruiken. In mijn opleiding als drogist heb ik geleerd, dat u van de meeste heilkruiden nog een tweede keer een werkzame thee kunt trekken.
  Groetjes
  Elke

Comments are closed.

Top