U bent hier:
24tip-Startpagina > Kruiden > Peterselie of Petroselinum crispum

Peterselie of Petroselinum crispum

peterselie

Peterselie is één van de meest gebruikte tuinkruiden in onze keuken en groeit in onze tuin als een twee jarig, winterhard kruid.
In winkels of supermarkten staan meestal eenjarige planten peterselie te koop.
Peterselie heeft zijn oorsprong in het gebied rond het middellandse zeegebied en heeft zich in de loop der jaren uitgebreid naar noord Europa.

Laat peterselie niet meekoken!

Peterselie dient als smaakversterking en is goed te gebruiken voor het garneren van gerechten, zoals salade, koudeschotel, groentes en aardappels. Peterselie bevat veel kalk en ijzer en veel vitamines, waaronder vitamine A en C. Het kruid is bloedzuiverend, eetlust opwekkend en kalmerend.

Het beste wordt ze vooral rauw gegeten. Als je het aan warme bereidingen zoals eenpansmaaltijden en soepen toevoegt, doet u dat het beste net voordat u het gerecht opdient, dan blijft het aroma en de vitamines het beste bewaard.

Let op: Het gezonde Vitamine C gaat volledig verloren indien  het hoger dan 65 graden verwarmt wordt.

Peterselie als pijnstiller

Peterselie helpt bij hoofdpijn, menstruatiepijn en kan ook nuttig zijn bij nierstenen. Bij insectenbeten kan men gekneusde bladeren inwrijven op de pijnlijke plekken het heeft dan een verzachtende werking.
Het kruid is familie van de schermbloemige, net zoals, koriander, dille, wortel enz… De plant wordt zo’n 20 cm groot. In de zaden van peterselie zit een etherische olie die het giftige ‘apiol‘ bevat, deze olie wordt dus niet gebruikt in gerechten.
Welke soorten peterselie zijn er?

hoofdzakelijk voor garnering

Gekrulde peterselie

bladpeterselie met gekrulde bladeren, deze heeft niet zo’n sterke smaak maar wel een heel mooi blad en wordt daarom hoofdzakelijk voor garnering gebruikt.

 

 

 

 

Gladde peterselie
Gladde peterselie

Gladbladige peterselie

bladpeterselie met gladde bladeren heeft een hoger watergehalte en een hoger gehalte aan etherische oliën en heeft daarom een krachtige smaak.

Wortelpeterselie hiervan wordt de wortel gebruikt als smaakmaker in de keuken.

Peterselie zelf kweken

Zaaien in volle grond kan vanaf begin april tot eind juni. De trage kiemkracht (4 weken) kan men vervroegen door de zaden 1 nacht in lauw water te leggen voordat u het uitzaait. Peterselie laat zich niet of nauwelijks om planten omdat ze pinwortels hebben. De grond moet steeds vochtig gehouden worden het beste kan men een stuk doorzichtige plastic over de zaaiplek spannen.
Hierdoor warmt de grond zich goed op en de grond blijft lekker vochtig waardoor het zaad goed kan ontkiemen.

Standplaats

Peterselie is een zeer gevoelig kruid en groeit het liefste in een halfschaduw,vochtige en humusrijke omgeving. Peterselie schuwt –zoals trouwens al haar familieleden – verse mest of onvoldoende verteerde compost. Enkel rijpe compost komt in aanmerking. Peterselie is overigens niet zo veeleisend; wel kan men  tussen de oogsten door wat bijmesten met goed verteerde compost om een snellere groei te creëeren.
Peterselie kan in de zomer last hebben van felle zon. Daarom is een halfbeschaduwde standplaats uitermate geschikt.

In de tuin geen vriend met wortel, selder, kervel of knolvenkel

Peterselie is een hoofdteelt die op het perceel van de bladgewassen komt. Vermijd wortel, selder, kervel of knolvenkel als voor- of nateelt.

Bladluizen en wortelvlieg

Peterselie kan belaagd worden door bladluizen of ook wel wilgenluizen genoemd, genoemd naar zijn overwinteringsplaats op wilgen, deze belaging is typerend voor schermbloemige, deze kunnen door hun zuigende monddelen een virus overbrengen waardoor de plant geel – paars wordt en verdwijnt. Dit virus (Carrot Mottle virus + Yellow Dwarfvirus) is afkomstig van de tuinwortel en is zéér moeilijk te bestrijden. Het enige middel dat echt werkt is preventie, dit door de plantjes na uitplanten of kieming af te dekken met insectengaas.
Ook de wortelvlieg – waarvan de maden de wortel van de peterselie aantasten – is een grote vijand, eens aangetast treedt een totale verwelking van de plant op waarna deze afsterft.
Dus een goede raad:

Peterselie steeds afdekken dit houdt de bladluis en wortelvlieg op een stevige afstand en op deze manier is de plant ook nog wat beschut tegen rechtstreeks zonlicht.

Oogst en bewaren

Meestal pluk je de peterseliestengels één voor één tot je een bosje bijeen hebt. Snijden gaat natuurlijk ook, maar dan riskeert u wel dat u een deel van de jonge hartblaadjes mee wegsnijdt waardoor de hergroei trager verloopt. Peterselie groeit na het oogsten telkens weer opnieuw. U kunt er van blijven oogsten tot de groei in de herfst bij koudere temperaturen stilvalt.
Peterselie kan niet bewaard worden. Het blad is nogal gevoelig voor vorst. Wel kan je het gewas beschermen door er bij vorstweer plastic en stro of afgevallen bladeren op te leggen. Als u in de winter nog peterselie wil oogsten, raden wij de augustus zaai onder  glas aan. Ook kunt u in september enkele planten uitsteken, het loof iets boven de wortel afsnijden en in een stevige bloempot planten. Die bloempotten zet u binnen in een onverwarmde kamer.

Ik zelf oogst  het hele jaar door peterselie en bewaar ook een beetje in de diepvries, voor in de wintermanden. Dit gaat echt goed! Peterselie is heel goed in te vriezen en behoudt  goed zijn eigen smaak. Vanzelfsprekend kunt u peterselie ook drogen, maar ik persoonlijk vindt hier niet zoveel aan omdat het dan zo naar hooi smaakt.

Recepten idee met Peterselie

De stengel van het kruid gebruik ik altijd als ik een eigen bouillon maak, dan laat ik het vanaf het  begin  met het vlees meekoken.

Decoratief en feestelijk – geef fijngehakt gekrulde bladpeterselie in gesmolten boter.

Deze boter peterselie kunt u goed over asperge, gekookte aardappels of wortelen gieten. Alles voorzichtig omroeren en serveren.

Meng fijngehakte gladde bladpeterselie onder basmatirijst,  of jasminrijst.

Top