U bent hier:
24tip-Startpagina > Kruiden > Stevia / honingkruid – zoet genieten zonder calorieën

Stevia / honingkruid – zoet genieten zonder calorieën

stevia

Geen calorieën of koolhydraten

Ik heb al 2 jaren ervaringen verzameld met steviapoeder en het gedroogde blad van de honingkruid plant uit mijn tuin. Inderdaad is Stevia het van natuur uit zoetste plantje ter wereld. De uitzonderlijke zoetkracht is van bestanddelen zoals stevioside en rebaudioside A (Reb A). Reb A is het puurste en zoetste extract van de plant met een zoetkracht, die 200 tot 300 keer groter is dan die van suiker. Reb A bevat van nature geen calorieën, is niet synthetisch of het resultaat van een chemische reactie.

Stevia – officieel zoetstof in levensmiddelen

Hoewel stevia in Japan, China, Zuid-Korea, Brazilië al eeuwen wordt gebruikt als zoetstof, was toepassing van stevia in geconcentreerde vorm (stevioside of rebaudioside) in levensmiddelen tot 2010 niet toegestaan in de Europese Unie. Op 2. December 2011 heeft de Europese commissie de nodige maatregelen genomen om steviol glycocides op te nemen in de communautaire lijst van zoetstoffen. Zo kan Stevia officieel gebruikt worden als zoetstof in levensmiddel.

Ideaal om af te vallen

Als u wilt afvallen kunt u de suiker in uw levensmiddelen vervangen door steviapoeder. Hiermee kunt u suikervrij zoet genieten en nog tot 450 calorieën per dag sparen. Het is zeer geschikt voor het zoeten van warme en koude dranken, thee, koffie, sauzen, dressings, smoothies, yoghurt, kwark, fruit en gebak. Zo past het perfect bij een gezonde, evenwichtige voeding om duurzaam uw gewicht te verminderen.

Gebruik van steviapoeder in dranken, gebak of ijs

Omdat het steviapoeder erg zoet is moet u voorzichtig ermee omgaan. Ik maak altijd gebruik van de formule hoeveelheid suiker/300, zo vervang ik 300 g suiker met 1g steviapoeder. Ideaal is het om een digitale weegschaal te gebruiken. Stevia heeft als voordeel dat u het zowel koud als warm kunt oplossen. Warm lost het zich een beetje beter op.
U kunt zonder problemen gerechten, die met stevia gezoet zijn, invriezen. Omdat steviazoetstof stabiel blijft tot 200 graden C is het ideaal om gebak, cake, of wafelen mee te bakken en te koken. Toen ik begonnen was met stevia te gebruiken was het toch even wennen aan de andere zoete smaak dan die van gewone suiker. Indien u gedroogde stevia bladeren als zoetmiddel wilt gebruiken, maakt u een klein beetje thee met kokend water,Doe de gedroogde stevia bladeren in een thee ei en laat de thee 10 minuten trekken. Giet de stevia thee dan in of over het gerecht waar u normaal suiker zou gebruiken.

Zonder bijwerkingen of negatief resultaat

Stevia wordt al sinds eeuwen voor inwendige en uitwendige doeleinden gebruikt. Stevia wordt ook wel het voedingsmedicijn van de toekomst genoemd. Door de vele positieve onderzoeken die hierdoor de gezondheidsbevorderende eigenschappen van Stevia benadrukken. In de laatste 20 jaar hebben de Japanners dit blad succesvol als een veilige, calorievrije, natuurlijke zoetstof toegepast. Het is reeds door miljoenen mensen gebruikt zonder dat er bijwerking vermeld zijn.

Ideaal alternatief bij diabetes

Als u diabetes heeft is het belangrijk dat u de normale suiker vervangt – suikervrij eet. Voor mensen met diabetes zal in de toekomst het gebruik van stevia zoetstoffen in levensmiddelen een echte verrijking voor hun leven en gezondheid  zijn. De natuurlijke zoetstof stimuleert de alvleesklier tot produceren van insuline en verbetert de bloedsuikerbalans. U heeft geen last meer van bijwerkingen van bijvoorbeeld het chemische product aspartaam.

Gunstige werking op uw huid en uw tanden

Bij acne, op wonden en huidirritaties heeft een masker van Stevia een snellere genezing zonder littekenweefsel. Ook bij rimpels heeft het een gunstige werking op uw huid. De vloeistof wordt op het gezicht gesmeerd en men laat het 30 tot 60 minuten drogen.
Gedurend mijn onderzoek over Stevia heb ik ontdekt dat u bij diverse winkels zoals Jumbo, Albert Heijn (de grotere winkels, oa. XL), Emte, O’chelle drogisterijen, Gezond en wel drogisterijen onder de naam Pure Via, zowel poeder en klontjes, kunt kopen.
In uw mond biedt stevia geen voedingsbodem voor bacteriën. In tegendeel de groei van bacteriën word onderdrukt en helpt ter preventie van tandsteen en gaatjes. Verder is bekend dat stevia een verzachtende werking op ontstekingen in de mond zoals bij aften of tandvleesontstekingen heeft.

Stevia is ook hier erg populair. Het is een goede vervanger van suiker, die bovendien natuurlijk en gezond is. Zeer geschikt om suikervrij mee te koken en te bakken. Ideaal om af te vallen, goed voor u tanden en uw huid. Een goede oplossing voor mensen die allergisch zijn voor suiker of geen suiker kunnen verdragen zoals bij gevallen van hypoglycaemie en hyperglycaemie (diabetis).
Indien mogelijk probeer ik de suiker te vervangen met de gezonde, natuurlijk zoetstof van de steviaplant – probeert u het ook?

Top