U bent hier:
24tip-Startpagina > Gezondheid > Chilipeper heeft enorme gezondheidsvoordelen

Chilipeper heeft enorme gezondheidsvoordelen

De meeste mensen houden niet van chilipepers, omdat zij zo heet zijn. Jammer, want chilipepers hebben enorme gezondheidsvoordelen voor bijna iedereen. Wat te doen bij een branderige mond na het eten van chili pepers? Welke positive effecten heeft deze gezonde vrucht op uw lichaam? We moet de chili peper helemaal niet eten? Vele vragen, op welke wij in deze artikel een antwoord willen geven.

Herkomst chili pepers

Chilipepers zijn de vruchten van de peperplant (Capsicum) en zijn familie van de paprika. Chilipepers komen van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika, maar zijn vanaf de 16e eeuw door ontdekkingsreizigers en handelaars over de hele wereld verspreid. Chili pepers groeien het beste in tropische gebieden, hoewel u ze ook prima in uw huiskamer kunt kweken. Andere benamingen voor de chili peper zijn: hete peper, rode peper, Spaanse peper en lombok. Chilipepers zijn rood, groen, oranje of geel van kleur, net als paprika’s. Hoe donkerder een chili peper is, hoe pittiger van smaak. Dit heeft te maken met het stofje capsaïcine. Capsaïcine activeert de receptoren op de tong. Deze zijn heel gevoelig voor warmte en pijn. Dat verklaart het branderige gevoel in de mond na het eten van chili pepers. Capsaïcine is ook een heel effectief middel om belagers af te weren: het is het hoofdbestanddeel van pepperspray dat zwellingen, roodheid en jeuk van de huid veroorzaakt en kwaadwillenden tijdelijk het zicht ontneemt. Dit pittige stofje capsaïcine levert vele gezondheidsdelen op voor wie regelmatig een chili peper eet.

Een bron van belangrijke vitamines en mineralen

Chilipepers zijn rijk aan vitamines en mineralen. Zij zijn vooral een belangrijke bron van de vitamines A, C, B6 en K:

 • Vitamine A draagt bij aan uw immuunsysteem, de gezondheid van uw huid, haar en tandvlees en is onmisbaar voor een goed gezichtsvermogen.
 • Vitamine C is een belangrijke vitamine als het gaat om een goede weerstand. Het houdt tanden, botten en bloedvaten gezond, remt het verouderingsproces af en draagt bij aan een snelle wondgenezing.
 • Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering, de aanmaak van rode bloedcellen, het functioneren van het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding.
 • Vitamine K draagt bij aan de bloedstolling en geeft u sterke botten.
 • Andere vitamines die veel in chili pepers zitten zijn vitamine B1, B2, B3, B5 en vitamine E:
 • Vitamine B1 is verantwoordelijk voor de verbranding van koolhydraten en een goede geleiding van zenuwprikkels.
 • Uw lichaam heeft vitamine B2 nodig voor een goede energievoorziening en een gezonde huid en slijmvliezen.
 • Vitamine B3 heeft een belangrijke functie bij de stofwisseling. Het helpt het lichaam energie te halen uit vet, suiker en eiwitten en is van belang voor het functioneren van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B5 zorgt voor de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten en draagt bij aan de hormoonhuishouding.
 • Vitamine E is een belangrijke antioxidant die nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Ook houdt vitamine E lichaamsweefsels in stand.

Wat betreft mineralen voorzien chili pepers vooral in de behoefte van het lichaam aan ijzer en koper die beide onmisbaar zijn voor de transport van zuurstof in het lichaam door rode bloedcellen:

 • IJzer zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en is van belang voor een goede weerstand.
 • Koper is verantwoordelijk voor het pigment in huid en haar, de vorming van botten en bindweefsel en een goed functioneren van de spieren.
 • Andere belangrijke mineralen die in chili pepers zitten, zijn magnesium, fosfor, kalium en mangaan:
 • Magnesium is een antioxidant dat betrokken is bij de eiwitstofwisseling en zorgt voor stevige spieren, zenuwen en botten.
 • Fosfor zorgt eveneens voor sterke botten en draagt bij aan de energievoorziening van het lichaam.
 • Kalium is onmisbaar voor de vochthuishouding, de gezondheid van de spieren en een gezonde bloeddruk.
 • Mangaan is verantwoordelijk voor de stofwisseling van koolhydraten en cholesterol en de gezondheid van de zenuwen en botten.

De geneeskrachtige werking van chili pepers

Capsaïcine in chili peper voorkomt dat pijnprikkels aan de hersenen worden doorgegeven en zorgt ervoor dat de neurotransmitter endorfine vrijkomt in het lichaam.
Capsaïcine in chili peper voorkomt dat pijnprikkels aan de hersenen worden doorgegeven en zorgt ervoor dat de neurotransmitter endorfine vrijkomt in het lichaam.

De Maya’s en Atzeken kenden de medicinale werking van chili pepers al en gebruikten ze tegen kiespijn. Capsaïcine in chili peper voorkomt dat pijnprikkels aan de hersenen worden doorgegeven en zorgt ervoor dat de neurotransmitter endorfine vrijkomt in het lichaam. Endorfinen zijn natuurlijke pijnstillers. Crèmes met capsaïcine maken de huid plaatselijk gevoelloos. Niet verwonderlijk dus dat capsaïcine veel in pijnstillende medicijnen en pleisters wordt gebruikt tegen artritis, zenuwpijn of jeuk.

Naast een pijnstillende werking, hebben chili pepers een gunstige invloed op de weerstand. Chili pepers zijn echte vitamine C bommetjes. Ook heeft capsaïcine in chili peper een antibacteriële werking, zodat het lichaam minder vatbaar is voor infecties.

Wie vaak chili pepers eet, zal minder snel verkouden worden. Ook kan capsaïcine een verkoudheid verlichten. Het houdt de luchtwegen open en voorkomt door de antibacteriële werking bijholteontstekingen. Capsaïcine wordt daarom veel gebruikt in medicijnen tegen verkoudheid en is een belangrijk ingrediënt van sommige keelpastilles, zoals Fishermans Friend.

Chili pepers hebben een gunstig effect op het hart en de bloedvaten. In landen waar mensen veel chili peper in hun maaltijd gebruiken, is het risico op een hartaanval of een beroerte lager dan in Westerse landen. De plantaardige stof bioflavonoïde (dat vroeger vitamine P werd genoemd) in chili pepers houden de bloedvaten elastisch en voorkomen aanslag van cholesterol op de wanden van de bloedvaten. Ook verlagen chili pepers het cholesterolgehalte in het bloed. Chili peper zijn bij intense gebruik natuurlijke bloedverdunners.

Lange tijd werden maagzweren aan stress of te pittig eten toegeschreven. Chilipepers werden als een boosdoener gezien. Artsen hebben inmiddels ontdekt dat maagzweren worden veroorzaakt door een chronische infectie door een bacterie. Chilipepers beschermen vanwege hun antibacteriële werking juist tegen maagzweren en hebben daarbij een gunstige invloed op het vrijkomen van beschermende verteringssappen in de maag.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de preventieve werking van chili peper bij het ontstaan van kanker. Uit een onderzoek van Nottingham University in 2012 bleek dat capsaïcine kankercellen kapot maakt. Een zeer belangrijke ontdekking!

Chili pepers dragen bij aan de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Door regelmatige consumptie van chili pepers heeft uw lichaam minder insuline nodig om de bloedsuikerspiegel te verlagen na het nuttigen van een maaltijd. Dit betekent een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Tot slot hebben chili pepers een positief effect op de geestelijke gezondheid. Chili pepers activeren de neurotransmitter endorfine. Endorfines zijn niet alleen de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, maar geven ook een euforisch gevoel. Wie verliefd is bijvoorbeeld, heeft veel endorfine in zijn of haar lichaam. Door het eten van chili pepers kunt u uzelf dus gelukkig maken.

Chilipepers en afvallen

Chili pepers ondersteunen u als u wilt afvallen. De capsaïcine in chili pepers bevordert gewichtsverlies op twee manieren. Ten eerste vermindert het uw eetlust. Pittige maaltijden zorgen ervoor dat u sneller een verzadigd gevoel hebt en dus minder eet. Ten tweede verhogen chili pepers de verbranding van calorieën.

Waar het broertje van de chili peper, de paprika, voor veel mensen een geliefd tussendoortje is, zijn chili pepers niet geschikt om zo uit de hand te eten. Wel kunt u wat vaker chili pepertjes in uw maaltijd verwerken. Zij passen perfect bij rijst, noedels en pasta’s. Ook kunt u uw vlees met chili peper kruiden. Chili pepers door de soep, saus of dressing is ook een prima manier om er meer van binnen te krijgen. Om aan het gebruik van chilipepers te wennen, kunt u beginnen met groene pepers. Deze zijn onrijp en daarom milder van smaak. Ook zijn grotere chili pepers niet zo pittig als kleine.

Wat moet u doen bij een branderige mond na het eten van chili pepers?#chilipeper_hot

Chilipeper is heel hot en snel kan het te veel zijn. Met het gevolg dat u een enorm branderige gevoel in de mondkrijgt. Soms zo erg dat u niet meer spreken kunt. De eerste intentie van mensen is, snel koud water te drinken. DO DIT ASTUBLIEFT NIET! Chili pepers zijn niet in water oplosbaar! Een glas water drinken om de hete smaak te bestrijden maakt het alleen erger.

Wat dan wel doen? Chili peper is in vet oplosbaar. U kunt blussen met een beetje olijfolie. Nog effectiever is het drinken van een beetje melk of het nemen van een lepel yoghurt of kwark. Deze truc heeft bij mij vaker goed geholpen: Dompel een stuk brood, baguette in olijfolie of een ander olie. Geeft het in de mond en kau het langzaam in de mond.

Niet voor iedereen

Overigens is de consumptie van chili peper niet voor iedereen een goed idee. Chili pepers kunnen maag- en darmklachten en diarree veroorzaken. Wie problemen met maag en darmen heeft, zoals het prikkelbare darmsyndroom, kan chili pepers en ander gekruid voedsel daarom beter mijden.

Leuk om te weten

Trouwens peperspray is een spray die als werkzame stof het prikkelende extract uit chilipeper (capsaïcine) bevat, met een drijfgas verpakt in een spuitbus met het doel om een aanvaller in het gezicht te spuiten zodat deze tijdelijk buiten gevecht wordt gesteld, zonder dat er letsel ontstaan. Bron en meer informatie over Pepperspray

Chili pepers heeft veel voordelen voor uw gezondheid. Pijnstillende werking, antibacteriële werking en zal ondanks de capsaïcine kankercellen kapot maken kunnen(onderzoek  Nottingham University in 2012). Ondanks het feit dat deze vrucht voor zovele mensen een verrijking van hun leven zal zijn, zijn er ook een kleine groep mensen die het beter niet moet eten.
Top