U bent hier:
24tip-Startpagina > Gezondheid > Honing en kaneel wat een ijzersterk duo!

Honing en kaneel wat een ijzersterk duo!

Honing en Ceylon kaneel het ijzersterke duo

Honing en kaneel zijn waarschijnlijk twee van de gezondste producten, die er op aarde te vinden zijn. Ze werden duizenden jaren geleden al gebruikt als middel tegen heel wat aandoeningen. De combinatie van de twee zou volgens wetenschappers een enorm sterke invloed hebben op uw gezondheid. Honing is immers een natuurlijk antibioticum, en kaneel heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen die door geen enkele specerij worden geëvenaard: de machtige combinatie van beide verdient ongetwijfeld een woordje uitleg.

Mythes omtrent de schadelijke effecten van kaneel

Ondanks de sterke bewijzen dat kaneel heilzame effecten heeft op de gezondheid en heel wat kwaaltjes en aandoeningen kan verhelpen, wordt toch nog vaak beweerd dat het schadelijk zou zijn voor het lichaam. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat in kaneel een soort giftige stof zit – coumarine genaamd – die, als u er te veel van binnenkrijgt, hoofdpijn of zelfs lever -en nierschade zou veroorzaken. Hoewel het klopt dat veel kaneelsoorten een hoge dosis coumarine bevatten, hoeft men zich bij Ceylon kaneel geen zorgen te maken: de concentratie van de stof is in deze soort immers extreem laag.

Hoe Ceylon kaneel herkennen?

Ceylon kaneel komt oorspronkelijk uit Sri Lanka en is – in vergelijking met andere soorten kaneel – de gezondste. Ceylon kaneel kan herkend worden aan zijn unieke geur en smaak: de kaneel ruikt kruidig, licht zoet en smaakt een tikkeltje naar citrus. Ook de geur is licht en aangenaam, met een kruidige toets. Indien op de verpakking de naam Ceylon kaneel wordt vermeld kunt u vast en zeker zijn dat u de juiste soort heeft gekocht.

Honing en Ceylon kaneel het ijzersterke duo

Een dagelijkse portie honing en Ceylon kaneel versterkt het immuunsysteem waardoor het lichaam beter bestand is tegen aanvallen van bacteriën en virussen. Honing bevat bijvoorbeeld een hele resem aan noodzakelijke vitaminen, alsook een hoge dosis ijzer – belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Het nuttigen van zowel honing als kaneel versterkt daarbij de witte bloedlichaampjes, die als functie hebben het lichaam tegen externe aanvallen te beschermen.

Het ijzersterke duo kan uw gezondheid verbeteren bij:

De remedie honing en kaneel zijn geen wondermiddel! Hun positieven effecten verschillen van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van een regelmatig consumptie.
De remedie honing en kaneel zijn geen wondermiddel! Hun positieven effecten verschillen van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van een regelmatig consumptie.
 •  Artritis:
  de combinatie van honing en kaneel zou bevorderend zijn voor de integriteit van kraakbeen en botten. In verzorgingshuizen in Noord-Amerika worden honing en kaneel gebruikt ter behandeling van patiënten met allerlei kwaaltjes zoals artritis.
 • Het verlagend van cholesterol:
  Een studie heeft uitgewezen dat de combi van honing en kaneel reeds binnen twee uur een cholesterolverlaging van 10% teweegbrengt
 • Verkoudheden:
  Een mengeling van honing en kaneel maakt de luchtwegen en de sinussen vrij en is dus het beste middel tegen verkoudheid.
 • Insectenbeten:
  Smeer een beetje  honing-kaneelpasta op het jeukende insectenbeten. Het jeuken wordt gestopt.
 • Blaasinfecties:
  Honing en kaneel zouden – wanneer ingenomen met lauwwarm water – de schadelijke bacillen in de blaas uitschakelen.
 • Ideaal tegen de griep:
  De combinatie van kaneel en honing doodt volgens een Spaans onderzoek de Influenza-bacillen waardoor het kan dienen als een anti-griepmiddel.
 • Mondhygiëne:
  Kaneelpoeder en honing in een glas lauw water doen en een paar minuutjes gorgelen volstaat om een slechte adem tegen te gaan en de mond vrij te maken van bacteriën.

Er zijn nog tal van andere kwaaltjes en aandoeningen waartegen honing en kaneel kunnen helpen, waaronder huidinfecties zoals eczeem – waarbij een mengeling van de twee op de aangetaste plaatsen aangebracht moet worden – maar ook gewoon vermoeidheid en winderigheid. Ook hebben beide middeltjes een effect op de vetopslag van het lichaam, waardoor het de ideale manier is om op een natuurlijke manier gewicht te verliezen.

Hoe honing-kaneelthee maken?

Thee maken van honing en kaneel is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om te kunnen profiteren van de heilzame effecten van beide.
Dit zijn de benodigdheden voor de gezonde honing-kaneelthee:

 •  1 theemok
 • 2 theelepels honing
 •  1 theelepel Ceylon kaneel
 • 200 -300 ml water

Het maken van de thee zelf duurt niet langer dan 15 minuutjes. Zo doet u het: Doe 1 theelepel kaneel in de mok. Giet het kokende water bij het kaneelpoeder en roer deze tot het poeder is opgelost. Laat de thee ongeveer 15 trekken en afkoelen, zodat deze drinkbaar is. Voeg vervolgens de honing toe.
Let op: Het is echt belangrijk dat het water eerst is afgekoeld voordat u de honing toevoegt: in de honing zitten namelijk enzymen, die belangrijk zijn bij de strijd tegen bacteriën en virussen. Worden deze blootgesteld aan een te hoge temperatuur, dan vermindert hun werking. Drink 3 tot 4 koppen honing-kaneelthee per dag: het versterkt het immuunsysteem en houdt de huid zacht en fris en gaat veroudering tegen.

Honing- kaneel drankje om snel gewicht verliezen

Honing- kaneel drankje om snel gewicht verliezen
Honing- kaneel drankje om snel gewicht verliezen

De combinatie honing en kaneel stimuleert namelijk uw stofwisseling en vermindert het verlangen naar suiker. Bovendien, regelt kaneel de bloedsuikerspiegel en helpt bij het elimineren van overtollig vet en water. Hiervoor bereid u een drankje van honing en kaneel toe. Overgiet  1 theelepel Ceylon kaneel met 250 ml kokend water. Goed omroeren tot dat het kaneelpoeder opgelost is en een deksel erover leggen. Goed laten afkoelen. Roer een eetlepel (biologische) honing er doorheen tot het opgelost is. De honing mag u pas toevoegen wanneer het drankje koud is. Zo behoudt de honing de positieve eigenschappen, die u zal helpen gewicht te verliezen.

Zo moet u het honing-kaneel drankje consumeren om sneller gewicht te verliezen: Bereid het drankje in avond toe. Drink dagelijks de ene helft van het honing-kaneel drankje net voor het slapengaan. Leg er een deksel over het gezonde drankje en zet het in de koelkast. In de ochtend nuttigt u de andere helft van het honing-kaneel drankje, koud, net na het wakker worden, op een lege maag. Een half uur later mag u een gezond ontbijt tot zich nemen.
In slechts zeven dagen zult u realiseren dat u sneller gewicht verloren heeft dan voorheen. De resultaten zullen u ongetwijfeld verrassen en u aanmoedigen om verder te gaan met  afvallen.

Acne? Honing- kaneelpasta: het werkt écht

Honing-kaneel pasta kan eenvoudig gebruikt worden als middel tegen puistjes, en dient eigenlijk gewoon op de plaats waar de acne zich voordoet aangebracht te worden. Meng beide tot een pasta en smeer deze voor het slapengaan over de puistjes. De volgende dag kunt u de pasta gewoon van uw huid wassen met water. Blijf dit elke dag herhalen tot de acne verdwenen is. Door de sterke werking van de mengeling word acne vanaf de wortel verwijderd worden.
Dit heeft u voor de honing-kaneelpaste nodig:

 • 3 eetlepels honing
 • 1 theelepel Ceylon kaneelpoeder

Zelf leed ik vroeger aan ernstige acne, waarbij mijn hele gezicht vol stond met puistjes en rode vlekken, iets waarvoor ik me erg schaamde. Ik heb ook een milde vorm van eczeem – waartegen geen enkel middeltje van de apotheek écht helpt – maar sinds ik honing-kaneelpasta gebruik en de twee ingrediënten dagelijks toevoeg aan mijn voeding, is mijn huidprobleem zo goed als over!

Wees voorzichtig!

De remedie honing en kaneel zijn geen wondermiddel! Hun positieven effecten verschillen van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van een regelmatig consumptie. U moet het consumeren van kaneel niet overdrijven, omdat een overmaat  aan kaneel toxisch kan zijn voor uw lichaam. Dit recept is niet geschikt voor mensen met spijsverteringsproblemen zoals gastritis en ulcus vanwege kaneel zeer irritant kan zijn. Indien u antibiotica moet nemen of lijd aan een bepaalde ziekte, is het beter om uw arts te consulteren voordat u honing en kaneel neemt.  Zo voorkomt u mogelijke wisselwerking met andere medicijnen.

Top