U bent hier:
24tip-Startpagina > Gezondheid > Extreme warmte – houd huis, dranken en uzelf koud.

Extreme warmte – houd huis, dranken en uzelf koud.

Hoe kamertemperatuur omlaag krijgen bij extreme warmte?

De temperaturen zijn aan het stijgen. In meerdere provincies is op dit moment een hitteplan van kracht. De KNMI heeft code geel afgekondigd, vanwege het aanhoudende warme weer. Extreme warmte kan voor zowel mens en dier lastig zijn. Met mijn super goed werkende tips kunt ook u met heel eenvoudige maatregelen uw huis wat koeler krijgen, uzelf afkoelen en/of uw drank zonder stroom koud houden.

Hoe kamertemperatuur omlaag krijgen bij extreme warmte?

Niet iedereen heeft een airco in huis, maar wel een ventilator. Deze zorgt wel voor koeling, maar als de ruimte te warm is blaast hij alleen warme lucht rond. Echte afkoeling krijgt u zo niet. Met de nu volgende tip kunt u bereiken dat de lucht wat koeler wordt.
U heeft niet veel nodig: een ventilator, een handdoek en 2 plastic flessen met water.

Hoe kamertemperatuur omlaag krijgen bij extreme warmte?
Hoe kamertemperatuur omlaag krijgen bij extreme warmte?

Als u weet dat het de volgende dag extreem warm zal worden, zet u overnacht twee flessen water in de diepvries tot ze goed bevroren zijn. Als het begint in uw ruimte warm te worden, plaatst u een  ventilator in de kamer. Leg een schone handhoek op de grond voor de ventilator. Haal de bevroren waterflessen uit de diepvries. Plaats ze voor de ventilator op de handdoek. De lucht moet goed in de richting van de bevroren waterflessen blazen. Hierdoor wordt de lucht flink afgekoeld en de kamertemperatuur gaat omlaag. Handig is dit ook voor in de slaapkamer om een betere nachtrust te vinden. Laat de ventilator met de flessen minstens anderhalf uur voor dat u wilt gaan slapen lopen.

Efficiënter met meerdere waterflessen

Bij deze extreme warmte heb ik zelf 4 flessen water in gebruik. Wanneer ik de eerste 2 flessen uit de diepvries haal om ze voor de ventilator te plaatsen, zet ik 2 nieuwe waterflessen in de diepvries. De ontdooid waterflessen  leg ik terug in de diepvries en neem  nu de bevroren flessen mee. Even controleren of de handdoek niet te vochtig geworden is. Indien nodig deze even vervangen door een droge handdoek. Vervolgens de bevroren waterflessen weer goed voor de luchtstroom van uw ventilator plaatsen en genieten van een koelere woonruimte.

!Let op: Ook is het nog zo aangenaam – zorg dat de ventilator niet direct op u gericht staat.

Zonlicht uit huis houden

De hierboven uitgelegde tip werkt nog beter als u overdag het zonlicht buiten probeert te houden.  Het is aan te raden al in de vroege ochtend alle lamellen, luxaflex of gordijnen gesloten te houden. Waar het kan zet de zonneschermen of screens naar beneden. Vooral als u de hele dag niet in huis bent moet u dit niet vergeten.
Deuren, ventilatieroosters en ramen moet u gesloten houden, zodat de warmte niet in huis kan stromen. Zo gauw de zon onder is, kunt u het hele huis gaan luchten. Doe dan zoveel mogelijk ramen open. Als dit niet kan, zorg dan dat zoveel mogelijk ventilatieroosters open staan.

Zet overbodige elektrische apparaten uit: elektrische apparaten zorgen voor extra warmte.

Vochthuishoud in balans houden

Bijna iedere tweede mens drinkt niet voldoende. Een goed gereguleerde vochthuishoud zorgt voor een gereinigd en gezond lichaam. Bovendien heeft de gereguleerde vochthuishoud een opmerkelijk vermogen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij extreme warmte is voldoende drinken essentieel, omdat er een groot gevaar is voor uitdroging. Uitdroging kan snel levensbedreigend worden.

Drink voldoende, ook al heeft u geen dorst! Bij deze warmte verliest u veel vocht zonder het te merken . Een te hoog vochtverlies merkt u pas, als u een van de typische symptomen zoals uitputting, flauwvallen, misselijkheid, spierkrampen of bewusteloosheid hebt.

!Let op: Heeft u, of iemand in uw nabije omgeving, last van deze symptomen, drink dan een paar glazen – niet te koud! – water. Bij aanhoudende symptomen – neem dan contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Wat kan ik het beste drinken?

Het wordt aanbevolen om 2-4 l vloeistof per dag te drinken om met de extreme hitte uw vocht huishoud in balans te houden.
Dat alcohol niet zo ideaal is om uw vocht huishoud in balans te houden, is iedereen zich van bewust. Goed geschikt is water, maar dit moet ook niet te koud zijn. Maar weet je ook dat je beter geen te koude drankjes moet drinken.Ijskoude drankjes, moet jouw lichaam eerst opwarmen tot de normale temperatuur van ongeveer 36,7 graden, hierdoor zweet je nog meer. Want om de koude vloeistof te verwarmen, wordt uw metabolisme extra geactiveerd. Bovendien kan het tot problemen met de bloedsomloop leiden.

Indien u niet zo echt van puur water houdt, heb ik hier een goede alternatief voor u. Bereit eens een lekker mixdrank uit ijsklondjes, water met een beetje vruchtensap, zoals appelsap, bosbessensap etc toe. Zelf zet ik mij graag een kan met water en stukken van komkommer, citroen of limoen. U kunt het water ook aromatiseren door toevoeging van verse kruiden zoals citroenmelisse of pepermunt. Het klinkt misschien vreemd maar het drinken van warme thee, zoals groene thee, gember thee, pepermunt thee of andere kruidenthee help nog beter om uw lichaam af te koelen.

Voor mijn kinderen heb ik vroeger in de zomer  bosbessenthee gemaakt en koud laten worden. Omdat ik de thee niet met suiker gezoet had, was de koude vruchtenthee veel gezonder dan limonades.|
Bij extreme temperaturen verliest ons lichaam ook veel zout. Een beker drinkbouillon komt hier dan goed van pas.

Gebruik niet te veel suiker

Als u uw thee, koffie of limonade wilt zoet maken, dan gebruik niet teveel suiker. Vervang de suiker door steviapoeder, agavesiroop of honing. Trouwens gemberthee en pepermunt thee smaken koud of warm ook heerlijk fris zonder toevoeging van suiker.

Zonder stroom drankjes koelen?

Op een mooi warme zomerdag is het heerlijk om aan een meer te gaan zwemmen. Ook haalt u zich afkoeling gedurende het zwemmen, moet u toch voldoende drinken om het verlies van teveel vocht aan te vullen. Apart van thee of koffie zijn warm drankjes niet lekker. Helaas hebt u hier geen stroom om uw drankjes te koelen.

Zonder stroom iets afkoelen, dat kan toch niet of toch?

Toch hoor, het is heel simpel en u kunt het bijna overal waar zon is toepassen.Maak een handdoek of keukendoek heel vochtig. Aan een klein meer kunt u de handdoek gewoon door het water trekken. Omhul met de natte handdoek een flesje met drank en leg het in de directe zon. Na een half uur is uw drankje lekker koel. Soms kan het zijn dat u de handdoek nog een keer moet nat maken. Indien u het meerdere uren in de zon laat liggen en altijd ervoor zorgt dat de handdoek  goed nat blijft kunt u de drank in de fles zelfs tot vriezen brengen.
Hoe werkt dit nu precies? De zon en wind zorgen ervoor dat het water verdampt in de handdoek. Als het water verdampt, onttrekt het de warmte aan zijn omgeving, hierdoor wordt de waterfles gekoeld.

Tip voor uitstapje

De bevroren flessen kunnen het eten en de lekkere snacks voor onderweg koelen en de drank blijft ook veel langer koel
Bevroren flessen

Indien uw uitstapje niet spontaan is en u tijd heeft om te plannen kunt u ook meerdere waterflessen of drankflessen over nacht in de diepvries leggen. Let op u moet hier geen glazen flessen gebruiken, omdat deze in de diepvries breken. De bevroren flessen kunnen het eten en de lekkere snacks voor onderweg koelen en de drank blijft ook veel langer koel.

 

Wij wensen u een hele fijne zomertijd. Vergeet niet u altijd met zonnecrème te beschermen en u koel te houden. En neem altijd voldoende water mee voor onderweg! Lees hier meer Wat kunt u het beste drinken gedurende de autoreis?
!Niet vergeten: Like en deel onze tip << Extreme warmte – koeling voor huis, drank en uzelf >> met uw familie en vrienden op Facebook, Instagram, Google+, Tumblr, Twitter  en/of Pinterest, etc

 

Top