U bent hier:
24tip-Startpagina > Hoofdgerechten > Gegratineerde kipfilet met groente in roomsaus uit de oven

Gegratineerde kipfilet met groente in roomsaus uit de oven

Wat vindt u een keer van een gegratineerde kipfilet in roomsaus uit de oven?

Met het vetarme en licht verteerbare kipfilet is het eenvoudig om overheerlijke gerecht variaties te toveren, bijvoorbeeld  een gegratineerde kipfilet met groente in roomsaus uit de oven! Het is geen moeilijke klus en vooral als u voor meerdere personen kookt uitermate geschikt, omdat het goed voor te bereiden is. Wat u voor dit gerecht benodigd en hoe u het kunt aanpassen zodat er een nieuw gerecht ontstaat, leest u in het hier volgende bericht.
Al meer dan 20 jaar geleden heb ik de eerste keer dit gerecht voor mijn familie ontwikkeld en op tafel gezet. Hier en daar heb ik in de loop der jaren kleine aanpassingen gedaan. Mijn twee zonen hebben dit recept meegenomen toen ze het huis uitgingen en in hun nieuwe gezin de één of andere hier vermelde aanpassing uitgevonden.

Kipfilet is het borstdeel van de kip

Kenmerk van kipfilet is dat deze vetarm en lichtverteerbaar is. Het is daarom een populair alternatief voor varkens- en rundvlees als bestanddeel van de avondmaaltijd. Kipfilet wordt ook veel gebruikt als blokjes of reepjes in roerbakgerechten. Kipfilet is meestal afkomstig van kippen uit de …Kipfilet – Wikipedia

Kipfilet in de oven: begin met de roomsaus

 Dep de verse kipfilet even droog met keukenpapier en leg het vlees in een koude ovenschaal.Eigenlijk is het meeste werk het maken van de saus, welke u normaal vooraf moet koken en binden. Voor mijn versie van gegratineerde kipfilet in roomsaus heb ik een veel eenvoudigere saus ontwikkeld. Indien u verse slagroom in een beker hebt gekocht, kunt u hierin direct de saus bereiden.  Open de beker slagroom of neem een grootte mok. Voeg paprikapoeder, kurkuma, kerriepoeder en Provençaalse kruiden toe. Vermeng de specerijen met behulp van een theelepel met de ongeslagen slagroom. Goed doorroeren zodat de specerijen gelijkmatig in de slagroom verdeeld worden.

Verse paprika voor gegratineerde kipfilet in roomsaus

In de tussentijd de oven op 200 °C laten voorverwarmen. Was een rode en een gele paprika onder koud water. Indien u verse paprika moeilijk kunt verdragen kunt u de paprika beter van te voren schillen. Hoe u dit het beste kunt doen heb ik hier beschreven. Snij de paprika op een snijplank doormidden en verwijder de kroon, de zaadjes en alle witte velletjes. De paprika vervolgens in kleine stukjes snijden. Was de courgette en aubergine. Snij zowel de courgette en de aubergine in niet te kleine stukken.

Kipfilet in ovenschaal

Voor ons gegratineerde kipfilet in roomsaus gerecht kunt u het beste gelijkmatige stukken kip gebruiken.(Zodat de filetstukken gelijktijdig gaar worden). Dep de verse filet even droog met keukenpapier en leg het vlees in een koude ovenschaal. Verdeel nu de klein gesneden paprikastukken, courgettestukken en aubergine stukken rondom het vlees.

U bent bijna klaar

Variaties voor kipfilet in de oven: Door combinaties met andere groenten of kruiden kunt u in een handomdraai een geheel nieuw gerecht toveren.Giet nu nog de gekruide slagroom over de kip. Bedek iedere filet met een plakje kaas, bij voorkeur Goudse kaas. De voorbereidingen zijn klaar en het gerecht kan de oven in.
Zet de ovenschaal in de op 200 °C voorverwarmde oven. Sluit de ovendeur en zet nu meteen de temperatuur terug naar 180 °C. Het vlees met groente ongeveer 40-45 minuten in de oven bakken. Op de helft van de gaartijd (20 minuten) zet u de temperatuur terug naar 160°C.

Wat past erbij?

Heerlijk is dit gerecht als een lunchhapje samen met een  knapperige stokbrood. Voor een hoofdgerecht voor uw familie of vrienden kunt u het prima serveren met rijst, gekookte aardappelen of pasta. Een tomatensalade en glas water of wijn is een overheerlijke aanvulling voor een geslaagd etentje. 

Variaties voor kipfilet in de oven:

Door combinaties met andere groenten of kruiden kunt u in een handomdraai een geheel nieuw gerecht toveren.

  • Voeg alleen de gekruide slagroom erbij en kleingesneden verse peterselie
  • Vervang de paprika door in stukjes gesneden verse tomaat
  • Vervang de paprika door in stukjes gesneden verse (kastanje champignons) champignons
  • Vervang de paprika door in stukjes gesneden gedroogde tomaten

Conclusie: Gegratineerde kipfilet in roomsaus is een lekker alternatief voor een kipfilet in de pan te braden. Ons recept voor kipfilet in roomsaus kan bijna iedereen in een handomdraai zelf verwezenlijken. Het is een ideaal gerecht indien u voor meerdere personen kookt en eenvoudig te variëren. Welke variatie van kipfilet in de oven zal uw lievelingsgerecht worden?Conclusie: Gegratineerde kipfilet in roomsaus is een lekker alternatief voor een gebraden kipfilet. Ons recept voor kipfilet in roomsaus kan bijna iedereen  in een handomdraai zelf verwezenlijken. Het is een ideaal gerecht indien u voor meerdere personen kookt en eenvoudig te variëren. Welke variatie van kipfilet in de oven zal uw lievelingsgerecht worden?

Top