U bent hier:
24tip-Startpagina > Hoofdgerechten > Hoe kipfilet, kipvleugels of kiphaasje barbecueën?

Hoe kipfilet, kipvleugels of kiphaasje barbecueën?

Kipfilet, kipvleugels of kiphaasje zijn met de juiste marinade een kostelijke afwisseling om te barbecueën.

Zomertijd is barbecuetijd. Samen gezellig met het gezin en/of vrienden buiten genieten van de diverse barbecuegerechten. Meestal barbecueën wij worstjes, frikandel, rundvlees, varkensvlees of vis op smaak gebracht met de lekkerste marinades. Kippenvlees is een perfecte en kostelijke afwisseling om te barbecueën. Vaak mijdt men deze vleessoort, omdat deze de neiging heeft om op de barbecue snel droog en taai te worden. Mijn geheim om dit te voorkomen en welke kippenstukken het beste geschikt zijn  om te barbecueën kunt u in dit artikel lezen.

Gedurende de zomertijd kan het voorkomen dat wij bijna iedere dag de barbecue gebruiken. Beter gezegd onze keuken is naar buiten verplaatst. Vanzelfsprekend wilt u niet iedere dag hetzelfde op de barbecue leggen en zo ben ik al jarenlang aan het uitvinden van nieuwe barbecuegerechten. Het ligt natuurlijk voor de hand, dat ik als kippenvlees fan, kippenvlees variaties op de barbecue ga leggen.

Zijn kipfilet, kipvleugels of kiphaasje echt geschikt om te barbecueën?

U begint met het kruiden van de hele kip.Mijn eerste keren om kipfilet te barbecueën leverde niet zo’n overtuigende resultaat op. Zo was het vaak van buiten te donker en van binnen nog te rauw. Een andere keer was het weer droog en taai. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende kant-en-klaar marinades en mijn zelfgemaakte marinades, tot het eindresultaat mals en sappig was.

Een hele kip op de barbecue, dat kan! Houd er wel rekening mee, dat een hele kip heel lang (minimaal 1 uur) moet barbecueën voordat het gaar is. Hier is een barbecue  met deksel (Smoker) elementair. Het is wel een echte smaakbeleving en absoluut de moeite waard. Ook voor een hele kip op de barbecue is mijn geheime marinade recept perfect geschikt. Vul de kip  nog met verse kruiden zoals rozemarijn, dragon en schijfjes van een verse citroen. Hmmm…. lekker!

Sneller en gemakkelijker te barbecueën zijn kipvleugels, drumsticks en karbonades. Het maakt niet uit welk stuk van de kip  u bbq, zorg altijd ervoor dat u alleen kipvlees consumeert, wat volledig door gegaard is.

Kiphaasje – mijn favoriete barbecuegerecht

Mijn persoonlijk lievelings stuk is het kiphaasje. Wat is een kiphaasje? Het kiphaasje hangt aan de binnenkant van de kipfilet, direct onder de kippenborst. Het heeft net als de kipfilet geen vet en ook de smaak is bijna hetzelfde. De grootte en dikte van een kiphaasje is ideaal om op de barbecue toe te bereiden, omdat het snel gaar is. Indien ik geen kiphaasjes kan krijgen neem ik kipfilet. Deze snij ik met een scherp mes, tegen de draad aan, in net zo’n grootte stuken als bij een kiphaasje. Leg het kiphaasje, de kipvleugels, of het in stukken gesneden kipfilet in een schone glazen schaal met deksel. Indien u geen deksel heeft, kunt u de glazen schaal afdekken met huishoudfolie.

Mijn geheime marinade recept voor kip

Dit is mijn geHet kiphaasje hangt aan de binnenkant van het kipfilet, direct onder de kippenborst. heime marinade recept, waarmee kiphaasje, kipvleugel en kipfilet gegarandeerd ook op de barbecue mals en sappig worden. Vermeng in een grootte mok de hier volgende ingrediënten tot een vloeibare marinade ontstaat.

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerrie
  • 2 eetlepels honing
  • 1 snufje kaneel (optioneel)
  • 2 eetlepels aceto balsmico
  • 2 eetlepels fijn gemalen kruiden zoals: venkel, kardemom, 1 gedroogd chili,

Het liefst voeg ik aan de marinade verse kruiden, zoals lavas, dragon, rozemarijn en bonenkruid toe, maar het gebruik van gedroogde kruiden kan vanzelfsprekend ook. Al roerend moet u nog 4 eetlepels druivenpitolie toevoegen.

Marineer het kippenvlees

De marinade kunt u nu over de kiphaasjes of kipstukken gieten. Alles goed door roeren zodat de marinade overal over het kippenvlees verdeeld is. Laat het goed intrekken voor minimaal 1 uur. U kunt het kipvlees ook prima een avond of de ochtend van te voren marineren. Bewaar de gemarineerde kiphaasjes, de kipvleugels, of het in stukken gesneden kipfilet, met deksel erop, op de koudste plek van uw koelkast.

Laat de barbecue goed heet worden. Bestrijk het grillrooster goed met olie, dit helpt om hem achteraf beter schoon te maken.  Voor een extra smaak kunt u nog verse rozemarijn op de houtskool leggen. Vervolgens neemt u de kip uit de marinade en verwijder de overtollige marinade. Doe ieder kipstuk op de hete barbecue en laat hem voor 5-10 minuten barbecueën, afhankelijk van de dikte van het kippenvlees. Mijn voorkeur is om het vlees direct op het grillrooster van de barbecue te leggen, maar u kunt vanzelfsprekend ook een grillschaal gebruiken. Tussendoor moet u het kipvlees af en toe omdraaien.

Klaar om te serveren

Controleer voor het serveren de gaarheid door een kipstuk in te snijden. Let op: kiphaasjes, kipvleugels, of het in stukken gesneden kipfilet mag u alleen volledig door gegaard eten! Bestrooi het gebarbecuede kippenvlees met grof zeezout en serveer het met kruiden baguette en salade bijvoorbeeld pastasalade of mijn beansalade.

Welke ervaring heeft u met kaki of sharonfruit gemaakt? Bent u ook fan of vindt u niks aan kaki?Conclusie: Kipfilet, kipvleugels of kiphaasje zijn met de juiste marinade een kostelijke afwisseling om te barbecueën. Hoe langer u het kippenvlees in de marinade laat doortrekken, hoe beter is de smaak. Kipfilet, kipvleugels of kiphaasje hebben niet lang nodig op de BBQ. Ze moeten altijd volledig gaar zijn en ten laatste gekruid worden met (zee)zout. Ik wens u veel succes bij het uitproberen.

Top