U bent hier:
24tip-Startpagina > Hoofdgerechten > Kipfricassee maken en bewaren

Kipfricassee maken en bewaren

Hoe u mijn lekkere kipfricassee kunt maken, bewaren en met welke snelle variatie van kipfricassee u tijd kunt besparen heb ik hier voor u op een rij gezet.

Kipfricassee kunt u op verschillende manieren en met verschillende ingrediënten maken. Vroeger in mijn kinderjaren was kipfricassee met rijst een geliefd gerecht op zondagen of het favoriete gerecht op mijn verjaardag. Het was en is nog altijd mijn lievelingsgerecht. Hoe u mijn lievelingsrecept voor kipfricassee zelf kunt maken, bewaartips en mijn  onder 35 minuten variatie van kipfricassee heb ik hier voor u op een rij gezet.

Traditioneel wordt het van een soepkip gemaakt

Traditioneel wordt het van een soepkip gemaaktNadat ik een bouillon van een verse soepkip getrokken heb, kan ik van het kippenvlees een heerlijke kipfricassee maken. Het beste kunt u de soepkip goed laten afkoelen voordat u het kippenvlees van de botten afhaalt. Persoonlijk verwijder ik altijd de kippenhuid omdat mijn familie die niet lekker vind. Vanzelfsprekend kunt u deze ook voor het fricassee gebruiken. Let erop dat alle botten verwijdert zijn van het kippenvlees. Vooral in de twee kippenbouten zijn kleine botten die snel te overzien zijn. Snij het vlees in stukken en zet het aan de kant.

Hoe bereidt u de kipfricassee

De term fricassee is uit het Frans (fricassée) en direct vertaald betekent het „mengelmoes“. Bedoeld word een mengsel uit helder vlees in een witte saus. Een lekker gerecht die u prima kunt voorbereiden.
Nu verder met de kipfricassee: Open het glas asperge en giet het asperge water in een ruime pan. Het aspergewater is een belangrijke smaakgever voor dit kipfricassee recept. Leg de asperges op een snijplank. Met een scherp mes de asperges in stukken van circa 2 cm snijden. Zet de aspergestukken even aan de kant.

Zet de pan met het aspergewater op het fornuis. Voeg de kipbouillon en de slagroom toe. Breng het geheel aan de kook. Als de vloeistof kookt moet u de stukken kippenvlees en de asperge stukken toevoegen. Rasp een beetje nootmuskaat op een bord of maak gebruik van gemalen nootmuskaat. De nootmuskaat toevoegen aan de kipfricassee. Het kippenvlees moet nu voor 5 minuten goed doorwarmen.

Kipfricassee moet een goede binding hebben

In de tussentijd kunt u de maïzena (maïszetmeel) voorbereiden. Hiervoor neemt u een mok en voeg 50 g maïzena (maïszetmeel) toe. Voeg een flinke scheut koud water toe en roer het goed door tot het helemaal opgelost is. Het maiszetmeel zorgt voor de nodige binding van de fricassee.

Neem de mok met het opgeloste maïszetmeel en giet het onder voortdurend roeren met een vork bij de kipfricassee in de pan. Breng het aan de kook en laat de fricassee voor minstens één minuut door koken. De verse kipfricassee moet een goede binding hebben, net zoals een romige saus maar niet te dik. Hebt u zelf het gevoel dat het te dun is, dan kun u het nog wat extra aandikken met maïzena.

Champignons voegt u het laatst toe

Open het glas champignons en giet ze af over een vergiet. Laat ze even uitlekken en voeg ze toe aan de kipfricassee. Laat het geheel nog een keer goed doorwarmen. Zet het fornuis uit.
Even proeven en eventueel op smaak brengen met zout, nootmuskaat en ongeveer 2 eetlepels verse citroensap. Serveer het verse kipfricassee met vers gekookte rijst of vers gekookte aardappelen en bladsalade in citroendressing.

Hoe kipfricassee bewaren

Kipfricassee laat zich goed voorbereiden en dan bewaren in de koelkast. Als ik kipfricassee kook maak ik meestal de dubbele hoeveelheid. Één portie verdwijnt in de diepvries en één portie wordt direct geserveerd.
Indien er toch nog  iets over blijft, laat het zich supergoed als kliekjes voor de volgende dag gebruiken. Zoals bij vele andere gerechten is de smaak op de volgende dag nog veel lekkerder! Alle ingrediënten zijn dan goed ingetrokken.

Fricassee in onder 35 minuten:

Soms heb ik ook niet zoveel tijd om het fricasse uit een soepkip te maken, maar wel zin in mijn lievelingsgerecht.  Om tijd te besparen gebruik ik dan alleen kipfilets.  Mijn man vindt deze versie trouwens veel lekkerder.
Zo gaat het:Breng in een koekenpan de kipbouillon met het aspergewater aan de kook en leg de kipfilets erin. Meestal maak ik dan gebruik van mijn zelfgemaakte kipbouillon uit de diepvries, maar u kunt ook kipbouillonblokjes gebruiken.  Laat de kipfilets  op een laag vuur gedurende 25 minuten gaar trekken. Nadat de kipfilet gaar gekookt is, deze uit de bouillon halen en in hapklare stukken snijden. Kiphapjes even aan de kant zetten.  Vervolgens de kipfricassee toebereiden zoals hierboven beschreven.

Fricassee variaties:

Kipfricassee is goed te bewaren in de diepvries of voor de volgende dag in de koelkast. Het is goed te combineren met rijst, salade of gekookte aardappelen.Conclusie: Dit was het recept voor kipfricassee uit mijn kindertijd. De bereiding is niet zo moeilijk. Kipfricassee is goed te bewaren in de diepvries of voor de volgende dag in de koelkast.  In een drukkere periode kookt ik vaak op zondag de dubbele hoeveelheid kipfricassee. De eerste portie eten wij direct op zondag op de tweede portie kan ik dan in een minimum van tijd opwarmen. Zo heeft u in een handomdraai een lekkere, verse maaltijd op tafel, als u het wat drukker heeft. Het is goed te combineren met rijst, salade of gekookte aardappelen. Voor mij is het nog altijd mijn favoriete lievelingsgerecht. Mijn tip, probeer het een keer uit en zeker wordt dit kipfricassee recept ook in uw gezin een echte topper! Smakelijk eten!

Top