U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > Hoe een botte schaar scherpen?

Hoe een botte schaar scherpen?

Hoe een botte schaar slijpen?

Met een botte schaar is het niet leuk om te werken. Het is niet meer mogelijk om precies te knippen. Soms is het zo erg, dat de schaar het papier helemaal niet doorknipt.
Met een elektrische messenslijper is de schaar in een handomdraai weer scherp, maar wat als u geen elektrische messenslijper in huis heeft?  Messenslijper met gespecialiseerde gereedschappen kost geld en kan veel tijd in beslag nemen en u zal waarschijnlijk moeten wachten tot uw schaar wordt geretourneerd. Er zijn verschillende manieren waarop u uw eigen schaar gemakkelijk thuis kunt scherpen, met behulp van alledaagse items. Zo behoord uw botte schaar in een oogwenk tot verleden tijd!

Botte schaar slijpen met  aluminiumfolie

Een botte kunt u eenvoudig slijpen met een stuk aluminiumfolie.
Neem een stuk aluminiumfolie van ongeveer 20 cm lang. Vouw de aluminiumfolie meerdere keren in de lengte doormidden tot u een dikke, opgevouwen strook heeft.
Knip met uw schaar door de folie. Zorg dat u de bladen van de schaar bij het knippen volledig gebruikt.
Open de bek van de schaar compleet. Duw vervolgens de aluminiumfolie achter tegen de schaar bek en knip het door totdat u bij de uiteinden ervan gekomen bent.
U kunt uw schaar sterker slijpen door meerdere dunne stroken van aluminiumfolie achter elkaar door te knippen of lichtjes slijpen door enkele dikke stroken door te knippen.
Ter afsluiting moet u iedere schaar bek met een vel vochtig keukenpapier afvegen. Dit moet u doen om mogelijke restjes aluminiumfolie, welke tijdens het slijpen van de schaar zijn blijven plakken, te verwijderen.
Et voilà, uw schaar is weer klaar voor gebruik!

Schuurpapier scherpt botte schaar

 

 

Het schuurpapier helpt ook om kleine bramen en deukjes op de bladen glad te maken. Gebruik voor het slijpen met schuurpapier het beste een fijne korrel(100 of 120).
Door het knippen van schuurpapier wordt een botte schaar snel weer scherp. Leg hiervoor het schuurpapier goed tussen de schaar bek.

Vervolgens knipt u langzaam  door het schuurpapier, totdat u bij de top van de schaar bek aangekomen bent. Knip op deze manier lange stroken af. Herhaal dit ongeveer 5 tot 10 keer.
De eerste schaar bek van uw schaar zal nu weer goed snijden, maar u bent er nog niet. Draai de schaar om en knip zoals eerder omschreven door het schuurpapier. Zodat ook de andere bek weer super scherp word. Dit proces moet u net als bij de andere bek 5 tot 10 keer herhalen.
Doe de schaar een paar keer open en dicht. Nu nog de snijvlakken met een zachte vochtige doek afvegen. Zo verwijderd u al het achtergebleven slijpsel  en uw schaar is weer klaar voor gebruik.

Uw beloning is een supergoed geslepen schaar met welke u weer de mooiste dingen kunt knippen, bijvoorbeeld onze  Moederdag en/of Omadagkaart


Porseleinen mok slijpt schaar

Deze truc heb ik geleerd van mijn oma. Ze heeft hier niet alleen botte scharen mee geslepen, ook kleine keukenmessen.  Neem een porseleinen mok of een aardewerk bord en draai hem op zijn kop. De onderkant met de ongeglazuurd rand  is nu boven.Vervolgens haal de eerste schaar bek  5 tot 10 keer schuin over het ongeglazuurd randje van de mok of bord.  Nu doet u dit ook met de andere schaar bek doen. Met een doekje schoon wrijven en de schaar is weer klaar voor een nieuw werkleven.

Ook kunt u de schaar slijpen met een een wetsteen. Meer details over het slijpen met een wetsteen vindt u hier

In dit bericht heeft kunnen lezen hoe u met onze 3 top trucs op ongecompliceerde manieren uw botte schaar kunt slijpen zodat ze weer supergoed hun werk kan doen. Of u nu kiest voor aluminiumfolie, schuurpapier of een porseleinen mok, een botte schaar behoord na het lezen van deze trucs zeker ook bij u thuis of op werk tot  verleden tijd.

Wilt u dat uw familie en vrienden ook altijd een scherpe schaar in huis hebben dan deel onze tip << Botte schaar slijpen kan zo ongecompliceerd zijn met onze 3 top trucs! >>met uw familie en vrienden Facebook, Instagram, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc

Top