U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > 10 tips om uzelf thuis beter te beschermen tegen criminele

10 tips om uzelf thuis beter te beschermen tegen criminele

Bescherm uzelf beter in uw eigen huis - met een kierstandhouder maakt uw inbreken een stuk moeilijker.

De criminaliteit rond en binnen uw eigen huis neemt steeds verder toe, daarom hebben wij hier voor u eenvoudige tips op een rij gezet hoe u zichzelf beter kunt beschermen in uw eigen huis.

1. Altijd telefoon bij de hand

De deurbel gaat, u ziet dat er een vreemde man of vrouw aan de voordeur staat. Nu moet niet iedere vreemde man of vrouw iets boos in gedachte hebben, maar u kunt het niet van te voren weten. In het verleden heb ik hiervoor een veiligheidstip ontvangen van een security medewerker. Hij heeft mij het advies gegeven, voor het openen van mijn voordeur altijd mijn telefoon te pakken en net te doen alsof ik met iemand bel. Een crimineel zal onzekerder worden omdat hij denkt dat u met iemand in gesprek bent, die misschien zijn stem terug herkennen kan.  Verder heeft hij mij het advies gegeven om het alarmnummer 112 onder toets 1 in mijn telefoon te programmeren, zodat ik het nummer snel kan gebruiken in geval van nood. U kunt vanzelfsprekend ook uw mobiel meenemen, dan hebt u eventueel nog de mogelijkheid om een foto te maken.

2. Doosje voor collecteer centjes

Regelmatig komen mensen collecteren, mijn respect voor al die vrijwilligers die dit doen! Helaas hebt u ook hier zwarte schapen tussen zitten.
Algemeen vertonen mensen het volgende gedrag bij een collectant aan de voordeur: De deurbel gaat en u opent de deur. De collectant vertelt vriendelijk waarvoor hij komt collecteren. Meteen gaat u even naar de woonkamer, keuken of slaapkamer om een paar centjes te pakken. De huisdeur blijft onbewaakt open, u wilt niet onvriendelijk overkomen!
In de tussentijd kan een tweede of zelfs meerdere dader(s), die u niet bij het openen van de voordeur heeft gezien, binnen komen en u waardevolle spullen binnen enkele seconden weghalen. Soms wordt u nog door de eerste dader in een uitgebreid gesprek verwikkeld en de andere dader(s) verdwijnen door de achterdeur.
Met een kleine truc kunt u dit goed voorkomen. Zet een klein doosje met een paar centjes in de buurt van uw voordeur klaar, zodat u niet eerst van de deur weg moet gaan. U moet er niet veel geld in leggen, maar een paar centjes. Zijn ze op dan vult u het doosje weer bij.

3. Voordeur niet volledig openen

Het is niet altijd nodig om de deur volledig te openen. Ik kan mij nog goed herinneren dat er vroeger vaak een kierstandhouder aan de voordeur of appartementsdeur aanwezig was. Zo een kierstandhouder laat de deur maar een klein stukje openen zodat u goed met de persoon aan de deur kunt praten en u maakt het voor iemand die wil indringen een stuk moeilijker. De kierstandhouder moet ook niet te veel open ruimte geven, zo voorkomt u dat een crimineel een voet tussen de deur kan zetten als u de deur wilt dicht duwen.

4. Zet voordeur en achterdeur altijd op slot

Het is ook geen overdreven veiligheidsmaatregel om overdag de voordeur en achterdeur op nachtslot te hebben. Door deze maatregel voorkomt u het zo genaamde flipperen. Hierbij steekt de inbreker een hopelijk ongeldige creditcard of stevige liniaal tussen de deur en het slot. Op die manier steekt hij de schoot terug waardoor uw voordeur in een minimum van tijd open gaat.
Bovendien kunt u zo voorkomen, dat iemand de voordeur via uw brievenbus met een ijzerdraad of een kleerhanger openen kan. Deze methode is als hengelen bekend. Let Op: niet de sleutel op het slot laten steken!

5. Sleutels niet in het zicht bewaren

Voor dieven wordt het door verbeterde autosleutels (met computerchip), startonderbrekers en andere antidiefstal beveiligingen steeds moeilijker om uw auto te stelen. Vaak maakt u zonder het echt te weten het voor de dief toch gemakkelijk. Namelijk als u de autosleutels of andere sleutels in de gang direct naast de voordeur legt of hangt. Het advies is om autosleutels, huissleutels en andere sleutels nooit in het zicht en binnen handbereik te leggen.

6. Stop met verstoppen van sleutel buitenshuis

Stop ermee sleutels voor vertrouwde en bevoegde personen onder de deurmat, bloempot of onder een steen voor de voordeur of achterdeur te verstoppen, criminele kennen deze oude welbekende trucjes en uw verzekering zal in het ergste geval niets uitkeren na een inbraak.

7. Wees alert bij vreemde personen, die u toilet willen gebruiken

Die is een recent nieuwe criminele truc, die vaak door Oost-Europese bendes gebruikt wordt. Ze laten voornamelijk jongere kinderen bij u aan de voordeur aanbellen, om te vragen of het kleinste kind even uw toilet mag gebruiken. Het doel van de criminele truc is in korte tijd een beeld te krijgen van uw huishoudelijke situatie. Ze kijken bijvoorbeeld of er een hond, alarm of meerdere personen in huis wonen, na leeftijd etc. Verder proberen ze een snelle indruk te krijgen over deurbeveiliging en over waardevolle spullen. Na vertrek kunt u meestal een raar symbool ergens op de muur van uw huis vinden. Deze symbolen vertellen de bendes of uw huis uitstekend geschikt is voor een inbraak of dat er niets te halen is. Hoe moeilijk het ook voor u is om bij een zielige kinderblik nee te zeggen, laat geen vreemde zomaar in uw woning.

8. Zichtbare beveiliging schrikt af

Criminele controleren uw huis en bezittingen van te voren op diverse punten en besluiten pas dan wel of niet in actie te komen. Het zichtbaar plaatsen van bewakingscamera’s, beveiligingsstickers op ramen, goede verlichting, een opgeruimd en goed georganiseerde indruk schrikt af. Laat geen klimmaterialen los in uw tuin liggen, zoals een ladder, trapje etc. Zorg dat deze altijd vast aan een ketting of verborgen binnen in uw huis zijn. Zorg altijd voor een bewoonde indruk, ook als u niet thuis bent of op vakantie bent. Beveiligen kunt u het beste samen – maak goede afspraken met uw buurt en buren. Plotseling aanspringende verlichting, een hond of ganzen kunnen als afschrikmiddel ervoor zorgen dat inbrekers van hen plan om in te breken afwijkt.

9. Goede zelfverdediging kan helpen

Als u zich veiliger wilt voelen kan een zelfverdedigingscursus u goed van dienst zijn. Hier leert u op een veilige manier diverse afweer- en controle technieken om uw aanvallers goed af te weren en onder controle te krijgen, bovendien raken ze niet of nauwelijks gewond.

10. Zorg voor een afweermiddel binnen handbereik

In Nederland is pepperspray een verboden wapen en het bezit is verboden, maar deodorant (bijvoorkeur Axe Dark Temptation in minispuitbus) is prima geschikt om iemand tijdelijk uit te schakelen.

Het is raadzaam om middelen ter beschikking te hebben die een criminele tijdelijk uitschakelt. In Nederland is pepperspray een verboden wapen en het bezit is verboden, maar deodorant (bijvoorkeur Axe Dark Temptation in minispuitbus) is prima geschikt om iemand tijdelijk uit te schakelen. Probeer de crimineel te markeren via een onuitwisbare marker, hiervoor zijn spuitbussen Xmarker in de handel. Deze vallen niet, zoals pepperspray, onder de wapenwet.
Paraplu of wandelstok (zwaardere uitvoering) binnen handbereik kan een goed afweermiddel zijn.  In winkels of online kunt u een persoonlijk alarm kopen. Deze kunt u altijd bij zich dragen, in de broek of aan de sleutelbos. In geval van nood kunt u het persoonlijk alarm eenvoudig activeren het maakt een oorverdovend geluid, dat de aanvaller laat schrikken en mensen in de buurt attent maakt op uw noodsituatie.

Bel de politie bij verdachte situaties

In geval van nood bel het alarmnummer van de politie: 112

Voor niet-spoedeisende situaties bel het landelijke nummer: 0900-8844 

Conclusie

Hierboven beschrijven wij vele handige tips en trucs die het een crimineel moeilijker maken om actief te worden. Wees alert en voorzichtig in uw woon omgeving. Beveiliging doet u samen met uw buurt. Hebt u ook nog handige tips laat het ons dan weten en deel ze hier met onze bezoeker.

Top