U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > Hoe de waterkoker ontkalken?

Hoe de waterkoker ontkalken?

Bij mij in de keuken maak ik van de waterkoker toch wel bijna het meeste gebruik van alle apparaten die in de keuken staan.

Ik gebruik de waterkoker niet alleen voor het zetten van, koffie, thee, bouillon of cappuccino maar ook tijdens het koken is de waterkoker een goede hulp voor mij en bespaart mij veel tijd.
Maar ook uw beste hulpmiddel in de keuken heeft een regelmatige reiniging en onderhoudt nodig zodat de waterkoker hygiënisch schoon blijft en altijd gebruiksklaar is.
De grootste vijand van uw waterkoker, koffiezetapparaat, wasmachine blijft kalk.
Daarom moet u regelmatig uw waterkoker ontkalken en als u heel hard water heeft(hard water bevat heel veel kalk) dan kunt u dit het beste iedere week doen.
Hoe meer kalk er op het verwarmingselement van uw waterkoker zit hoe langer het duurt totdat het water kookt en hoe meer stroom u verbruikt om uw water aan het koken te krijgen.
En als u nooit ontkalkt dan kan het ook gebeuren dat op een gegeven moment uw waterkoker helemaal de geest begeeft.
Mijn tip is om het reinigen van uw waterkoker in uw huishoudschema in te plannen door deze te ontkalken in een periode dat u deze niet nodig heeft.
Ik zelf vul de waterkoker voor het slapen gaan met heet water en voeg hierbij 9 eetlepels azijn op 1 ½ liter water en laat dit de hele nacht inwerken.
Let er op dat u uw waterkoker uit de stroom trekt.
De volgende ochtend leegschudden en uitspoelen met koud water, nu nog eenmaal vullen met koud water en laten koken zodat de azijn smaak verdwijnt.
Uw waterkoker is nu weer hygiënisch schoon en kalk vrij en weer gebruiksklaar.
Bij heel veel kalkaanslag moet u het water met azijn eenmaal laten opkoken.
U moet hier even bij blijven zodat u de waterkoker kunt uitzetten als het azijn mengsel begint te koken zodat het niet over kookt.

Waterhardheidstabel

De hardheid van water wordt meestal uitgedrukt in Duitse graden.

 mmol/lmeq/l°D°F
1 mmol/l12,005,610,0
1 meq/l0,5012,85,0
1 Duitse graad (°D)0,180,3611,78
1 Franse graad (°F)0,100,200,561
Top