U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > Roestvlekken gemakkelijk uit kleding verwijderen?

Roestvlekken gemakkelijk uit kleding verwijderen?

Wat is roest eigenlijk?

Vanaf het moment dat onbehandelde metalen worden blootgesteld aan de atmosfeer gaan de metalen een chemische reactie aan met de zuurstof.
Dit proces heet oxideren. Hierbij wordt het metaal omgezet in oxide, dit is het bruine laagje op metaal.

Als u met uw kleding in aanraking komt met deze oxide dan krijgt u lelijke hardnekkige bruine vlekken in uw waardevolle kleding. Voordat u de kleding wegwerpt kunt u proberen de roestvlekken te verwijderen. Daarvoor moet u weten, roestvlekken zijn ontzettend vervelend en heel moeilijk te verwijderen. Het goede nieuws: er zijn een aantal manieren om deze hardnekkige vlekken voorgoed te laten verdwijnen. Het is van groot belang dat u roestvlekken zo snel als mogelijk behandeld.

Roestvlekken in kleding zijn niet gemakkelijk te verwijderen

Met deze tip kunt ook u roestvlekken in kleding in een handomdraai verwijderen, voornamelijk uit witte kleding.

Dit heeft u nodig:

  • Het sap van een halve uitgeperste citroen
  • 2 theelepels zout

Zo werkt het:

Meng de citroensap met het zout. Nu de roestvlekken met het citroen-zoutmengsel in masseren. Laat het een korte tijd (ca. 10 min.) intrekken. Hierna goed met koud water uitwassen en de vlekken zijn weg. Ter afsluiting de kleding gewoon wassen. Indien de vlekken niet verdwenen zijn, kunt u het nog een keer behandelen met het citroen-zoutmengsel.


Hoe verwijder ik roestvlekken uit gekleurde kleding?

Dit heeft u nodig:

  • Zure melk

Zo werkt het:

Zo krijgt u zure melk: laat verse koemelk 2-3 dagen op een warme plek in de keuken staan. Buiten de koelkast wordt de melk door de aanwezige melkzuurbacteriën snel zuur.

Leg uw kleding met roestvlekken voor een nacht in de zure melk. Daarna het kledingstuk gewoon wassen in de wasmachine.

Roestvlekverwijderraar alleen als milieuvriendelijke methodes niet werken

Mocht niets van onze oplossingen helpen, dan kunt u altijd nog grijpen naar de minder milieuvriendelijke methode, de roestvlekverwijderraar. De werking van dit middel is afhankelijk van het soort, lees dus altijd goed de instructies/gebruiksaanwijzing en volg die nauwgezet op.

Voor het verwijderen van roestvlekken zijn er verschillende methodes, zoals zure melk, citroen-zoutmengsel of roestvlekverwijderraar. Kijk wat voor u het beste werkt; er is niet één methode die alle roestvlekken laat verdwijnen.

 

One thought on “Roestvlekken gemakkelijk uit kleding verwijderen?

  1. De methode met citroen en zout werkt wel, maar na ruim een half uur inwerken niet voor 100%. Omdat er ook nog meer roestvlekjes waren, heb ik toen een ander middel geprobeerd dat vrijwel iedereen in huis heeft: WC-reiniger. Een druppeltje op de roestvlek en binnen een minuut is hij weg. Daarna goed uitspoelen.

Comments are closed.

Top