U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > Hoe krijg ik mijn zilveren spullen weer blinkend?

Hoe krijg ik mijn zilveren spullen weer blinkend?

Hoe krijg ik mijn zilver spullen weer blinkend?

Op een feestelijk gedekte tafel voor kerstmis, pasen, verjaardag of een candelightdiner voor Valentijns dag ziet een blinkend zilverbestek er heel exclusief uit. Het brengt een extra feestelijke atmosfeer. Het probleem van uw waardevolle zilverbestek of zilver sieraden is dat er zich in de loop van de tijd een aanslag vormt die het zilver dan zwart maakt. Hoe krijgt u uw zilveren spullen weer gemakkelijk schoon?

Dat zilver antibacteriële eigenschap heeft, is al vele eeuwen bekend. Zelfs de Medicis en Wallenstein zwoer bij haar zilverbestek. Ze hadden ontdekt dat ze diarree konden voorkomen, indien ze gebruik hadden gemaakt van zilveren borden, zilveren messen en zilveren vorken.

In de winkels zijn speciale producten voor het reinigen van zilver te koop, maar het kan ook eenvoudiger met dit oude huismiddel van mijn oma Erna.
Omdat mijn oma Erna jaren als kok in dienst was bij een familie van adel, op een kasteel waar ze veel zilverbestek moest reinigen. Met onderstaand huismiddel heeft ze deze klus altijd snel en goedkoop geklaard.
Ze heeft haar kennis om zilver weer mooi te laten stralen aan mij door gegeven. Tot op heden maak ik met grootte tevredenheid gebruik van dit huismiddel.

Hoe zilver schoonmaken en weer mooi laten stralen?

Sluit de afvoer van de wasbak zodat het water niet wegloopt. Snij een vel aluminiumfolie ter grootte van de bodem van uw wasbak en leg de aluminiumfolie op de bodem. Strooi nu 5 eetlepels zout over de folie en giet er het water overheen. Ik zelf breng de benodigde hoeveelheid water ( circa 5 liter) op het fornuis aan het koken. Laat het water even afkoelen en giet het in de wasbak. Vervolgens het water goed roeren zodat het zout goed oplost, misschien kunt u al gebruik maken van een zilveren lepel. Leg nu het zilverbestek in de wasbak, draag hier altijd handschoenen bij.

Kan ik zo ook zilveren sieraden schoonmaken?

Soms heeft u ook zilveren sieraden, die kunt u gelijktijdig met het zilverbestek schoonmaken. Leg ze mee in de wasbak. Als u een grote hoeveelheid zilver moet schoonmaken, dan is het nodig een extra vel aluminiumfolie tussen het bestek te plaatsen. Laat nu het zilver ongeveer 20 minuten in de oplossing liggen. Hierna onder warm water afspoelen, afdrogen en daarna polijsten met een zachte doek. Uw zilveren spullen zijn weer als nieuw.

Waarom verkleurd zilverbestek of zilveren sieraden?

Na verloop van tijd vormt er zich een zwarte laag op het zilver, deze oxidatielaag wordt ook wel patina genoemd. Voor de patina is zilversulfide, een verbinding uit zwavel en zilver, verantwoordelijk. Deze zilversulfide ontstaat door het contact met lucht en levensmiddelen die zwavel bevatten zoals bijvoorbeeld eieren deze bevatten zwavelverbindingen. Voor het oplossen van de patina heeft u elektronen nodig. Weet u dat er edele en onedele metalen bestaan? Hoe onedeler een metaal is des te beter geeft het elektronen af. Van deze eigenschap maken wij gebruik bij het reinigen van het zilver. Aluminiumfolie is een onedelmetaal en geeft gemakkelijker elektronen af dan het edele zilver.
Geeft u deze 2 metalen gelijktijdig in een oplossing van heet water en zout, dan gaan de elektronen van aluminium op zilver.
Zo ontstaat een minimale spanning. Op het moment dat de elektronen in contact komen met het zilver ontstaat een chemische reactie, die het zwavel oplost en het zilver wordt zo weer schoon.

Beter gezegd: het zilver wordt verlaagd en heeft de negatief geladen bindingspartner zwavel niet meer nodig.
Het geoxideerde aluminium en zwavel blijven in de oplossing achter.

Na enige tijd komt deze reactie tot stilstand omdat het aluminium niet eindeloos elektronen afgeeft. De oplossing is uitgeput.

Tip van oma Erna om het zwart worden te vertragen

Mijn oma heeft deze handige tip al van haar moeder geleerd. Om het zwart worden van haar kostbare zilverbestek of zilver sieraden te vertragen had haar moeder in de besteklade en sieradendoos altijd een stuk schoolkrijt liggen. In mijn sieradendoos ligt ook altijd een een stuk schoolkrijt naast mijn zilver sieraden. Naar mijn gevoel word het wat minder snel zwart.

Zilver schoonmaken in de vaatwasser – kan dat?

Ik heb voor het antwoord even gegoogled, omdat ik zelf dit niet zal doen. Maar hier kon ik vinden dat het wel kan:  Als u zilver, bijvoorbeeld bestek, in de vaatwasser wilt wassen gebruik dan uitsluitend poeder wasmiddel met glansspoelmiddel en zout. Beslist geen blokjes. De “lijm”van de blokjes zorgt voor een zwarte aanslag op het zilver en dat geeft enorm veel poetswerk. Bron:Oma Weet Raad

Conclusie: Hoe zilver weer laten blinken

Zilver heeft de eigenschap snel zwarte aanslag te krijgen. Met oma’s huismiddel kunt ook u zilverbestek of zilveren sieraden in een handomdraai schoonmaken en weer mooi laten blinken. Vond u deze tip nuttig, dan geef hem een Like  en/of deel deze met uw vrienden op Facebook, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc

Top