U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > Hoe kunt u het beste een spiegel laten blinken?

Hoe kunt u het beste een spiegel laten blinken?

aardappel

Ze zijn in ieder huis te vinden en niet alleen in de badkamer: mooie spiegels! Er bestaan vele mogelijkheden om een spiegel schoon te maken, zoals het reinigen met in voldoende water opgeloste neutrale of licht zure allesreiniger of spiritus. Lees bovendien in dit artikel met welk levensmiddel u op een milieuvriendelijke manier spiegels brandschoon maakt zonder strepen!

Dagelijks staan we voor de spiegel om onze haren te modelleren, Make-up aan te brengen of ons uiterlijk te controleren. Bij zo’n intensief gebruik blijft de spiegel vanzelfsprekend niet lang schoon.

Oma heeft gezegd: Neem een rauwe, ongeschilde aardappel!

Heel simpel, met een aardappel brengt u zonder grootte problemen alle spiegels in huis weer mooi aan het glanzen. Toen ik deze tip van mijn oma had gekregen, stond ik er sceptisch tegenover. Voor mij had schoonmaken altijd te maken met chemische schoonmaakmiddelen en niet met een levensmiddel. Ik vond het eerder ouderwets dan praktisch. Omdat ik van natuur uit nieuwsgierig ben, moest ik het toch uit proberen. U raad het al, het was een groot succes, zelfs mijn twee zonen hebben sindsdien vrijwillig meegeholpen om de spiegels in huis schoon te maken.

Spiegel schoonmaken met een aardappel

Maak de buitenkant van de aardappel vooraf goed schoon. Voordat u begint zorg ervoor dat de aardappel volledig droog is, indien nodig met keukenpapier droog deppen. Snij de aardappel in de lange weg doormidden en druk de helft samen totdat het aardappelsap er een beetje uitloopt. Vervolgens wrijft u met de doorgesneden kant van de aardappel over de gehele spiegel. Het lijkt op magie omdat direct alle vuil en aanslag op de spiegel zal verdwijnen, zelfs vlekken van tandpasta, zeep en haarlak. Neem nu een licht vochtige microvezel doek en veeg de spiegel met horizontale bewegingen schoon.

Goed schoonwrijven niet vergeten

Nadat u de spiegel heeft schoongemaakt met het natte microvezel doek, gebruik een droge microvezel doek (geschikt voor glas). Wrijf stevig met de zachte droge doek over de spiegel om hem droog te maken en te laten glanzen. Hij is nu weer brandschoon en klaar voor gebruik. Bovendien zult u zien dat hij, door het schoonmaken met een aardappel minder snel zal beslaan.
Door hem regelmatig met de droge microvezel doek (geschikt voor glas) af te vegen houdt u hem ook tussendoor glanzend.

Matte plekken op spiegels verwijderen

Matte plekken op spiegels ontstaan vaak doordat zonlicht direct op de spiegel valt. Om te voorkomen dat een spiegel mat wordt moet u deze nooit in het directe zonlicht hangen. Is het al gebeurd dan kunt u de matte plekken verwijderen door deze in te smeren met slaolie. Laat de olie intrekken en wrijf de spiegel met een droge doek schoon. Let op: het gebruik van olie om matte vlekken op de spiegel weer te laten blinken is slechts een tijdelijke oplossing, lees hier meer over matte vlekken

Vette vlekken verwijderen

Alcohol is een goed middel om het glasoppervlak te ontvetten. Daarom is het ook super geschikt voor het verwijderen van vette vlekken. U moet de alcohol niet puur gebruiken. Maak een oplossing van 5 cl alcohol per liter water. Met deze oplossing vervolgens de spiegel goed schoonmaken, zodat de vettige vlekken gemakkelijk verdwijnen. Met een microvezel doek voor glas goed droog frotteren.

Schoonmaken met Brandspiritus

Vul  een emmer met warm water. Let er wel op dat het water niet te heet is. U moet er met uw handen in kunnen zonder ze te verbranden.Vervolgens een flinke scheut brandspiritus toevoegen aan het warm water.  Ook hier heeft u 2 microvezel doekjes nodig. Het eerste microvezel doekjes maakt u vochtig met het mengsel van brandspiritus en water.  Goed uitwringen en over de spiegel wrijven. Hierbij gaat u met de doek horizontaal van de een naar de andere kant over de spiegel. Aan de eind van de kant draait u om en wrijft weer horizontaal naar de andere kant.  Als u zo de hele spiegel schoon gemaakt heeft wast u het doekje even goed uit in de emmer. Vervolgens herhaald u het proces van schoonmaken nog een keer. Ter afsluiting met een droog microvezel doekjes op dezelfde manier droog maken. Let op: brandspiritus niet puur gebruiken!

Zo kunt u voorkomen dat hij beslaat

Een oude truc is hem insmeren met goedkoop scheerschuim en het lastige beslaan is vergeten. Mijn tante heeft  ze altijd met shampoo ingesmeerd. Ze heft de shampoo even in laten werken en achteraf goed droog gewreven met een schone doek.

 Een smerige spiegel is vervellend. In dit artikel heb ik u een milieuvriendelijk manier voor schoonmaken laten zien, waarbij geen chemische schoonmaakmiddelen aan te pas komen. Om een spiegel schoon te maken, mooi glanzend te krijgen en te voorkomen dat hij beslaat neemt u simpelweg een aardappel. Een simpele oplossing met groot effect.Conclusie: Een smerige spiegel is vervellend. In dit artikel heb ik u een milieuvriendelijk manier voor schoonmaken laten zien, waarbij geen chemische schoonmaakmiddelen aan te pas komen. Om een spiegel schoon te maken, mooi glanzend te krijgen en te voorkomen dat hij beslaat neemt u simpelweg een aardappel. Een simpele oplossing met groot effect.
Wilt u dat uw familie en vrienden ook eenvoudiger hun spiegel kunnen schoonmaken, dan geef hem een Like  en/of deel deze trucs op Facebook, Instagram, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc

* Laatst bijgewerkt op woensdag 15 maart 2017

Top