U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > Koffiedik het natuurlijke reinigingsmiddel voor handen en huis

Koffiedik het natuurlijke reinigingsmiddel voor handen en huis

koffiedik gebruiken om uw smerige handen te reinigen.

Koffie, wat heerlijk lekker bij het ontbijt of als tussendoortje ter ontspanning. De meesten genieten koffie meerdere keren per dag. Over blijft heel veel koffiedik / koffieprut! Behoort u ook tot de mensen die het koffiedik onmiddellijk in het afvalbakje gooien? Dan is ons artikel over het waardevolle koffiedik zeker een verrijking voor uw dagelijkse leven.

Koffiedik moet u niet zomaar weggooien!

Koffiedik is een echt wondermiddel. Bovendien is het als voeding voor uw planten binnen en buiten het huis echt waardevol. Al heel lang weet de cosmetische industrie van  de veelvuldige positieve eigenschappen op uw huid. Denk hier vooral aan het vechten tegen cellulitis. Maar koffiedik kan nog meer! Zo is het een excellent, natuurlijke reinigingsmiddel om uw smerige handen schoon te maken. Maar de koffieprut kan nog veel meer.

Smeerolie handen na het sleutelen

Pas geleden was mijn echtgenoot aan onze auto aan het sleutelen. Toen hij hiermee klaar was, waren zijn handen behoorlijk smerig. Hij wilde geen agressieve reinigingsmiddelen gebruiken en probeerde met gewone zeep zijn handen schoon te krijgen. Helaas was het resultaat  natuurlijk niet echt bevredigend.
Op dat moment kon ik mij aan een oude tip van mijn oma herinneren: koffiedik. “Koffiedik is een geweldig reinigingsmiddel”, vertelde ze altijd tegen mij, als ik de filter met koffieprut van de koffiemachine wilde weggooien. Serieus ik heb haar dit nooit geloofd.

Koffiedik een oplossing?

Op deze dag vond ik het toch waard om het eens uit te proberen. Uit het koffieapparaat haalde ik een eetlepel koffiedik. Mijn echtgenoot stond nog voor de wastafel en ik strooide het koffiedik op zijn natte handen.  Hij moest ze nu heel goed inmasseren met het koffiedik en daarna goed met warm water afspoelen onder de kraan. Tijdens het wassen met de gemalen koffie zag ik hoe de olie zich van zijn handen los maakte. Zijn handen waren weer helemaal schoon en bovendien ook nog heel zacht. 😀

Help, mijn handen zijn oranje!

Laatste zaterdag heb ik een lekker hoofdgerecht met zoete aardappelen gemaakt. Het was een mooie lente dag en ik had het schillen van mijn groente op het terras gedaan om van de eerste zonnestralen te genieten. Meestal bescherm ik mijn handen gedurende het schoonmaken van groenten met handschoenen geschikt voor levensmiddelen, om verkleuren te voorkomen. Deze keer was ik ze helemaal vergeten. Met als resultaat dat mijn handen na het schillen van de zoete aardappelen compleet oranje verkleurd waren. Het wassen van mijn handen met koud water en wat zeep leverde geen goed resultaat op. Ik heb de handen extra met koud water gewassen, omdat ik dit ook altijd doe om het verkleuren van mijn snijplanken na het snijden van paprika, wortelen of zoete aardappelen te voorkomen.

Hoe kon ik de verkleuring tegen gaan?

Mijn handen waren helaas nog altijd mooi oranje! In eerste instantie wist ik mij geen raad. Het was maar gokken! Een tijd geleden heeft mijn man zijn handen ook heel mooi schoon gemaakt met herinnert u zich? Koffiedik! Kon deze “afval” ook mijn verkleuring verwijderen? Ik haalde een lepel koffiedik uit het koffieapparaat. Vervolgens heb ik mijn vochtige handen hiermee goed ingewreven. Even wat laten intrekken en met warm water afgespoeld. Ik was eigenlijk verbaasd over het eindresultaat. Mijn handen waren zo goed als nieuw. Mijn resumé: koffieprut kan ook bij verkleurde handen goed van dienst zijn.

Slechte geur verwijderen met koffiedik

Bovendien ben ik er achter gekomen, dat het wassen van uw handen met koffiedik onaangename geuren van uien, knoflook of vis verwijdert. Slechte geur in uw koelkast? Koffiedik komt ook hier goed van pas. U kunt het koffiedik niet direct gebruiken. Hij moet eerst goed gedroogd zijn. Geef hem dan in een ondiepe schaal. Zet de schaal onderaan in uw koelkast. Het koffiedik zal nu alle onaangename geuren in uw koelkast absorberen.  Na een dik uur ruikt hij weer heerlijk fris. U hoeft de schaal niet te verwijderen. Het gedroogde koffiedik werkt als een koelkast luchtverfrisser voor een fris ruikende koelkast. Ruikt de koelkast niet meer zo fris, dan vervangt u het gedroogde koffiedik door nieuwe. Vanzelfsprekend  vervangt dit niet een regelmatige schoonmaakbeurt. Dit werkt ook prima in uw diepvries, keukenkast, badkamer etc.

Fruitvliegen of mieren  probleem?

Als de temperaturen omhoog gaan zijn ze er weer, insecten zoals fruitvliegen, mieren of wespen. Koffiedik kan u helpen van deze lastige bezoekers af te komen. Uw voordeel deze lastige diertjes zijn geen  koffieliefhebbers zoals wij. Besprenkel de wegen waar de mieren langslopen eens met wat koffiedik en kijk wat er gebeurt. De eerste mier zal direct de rest waarschuwen en ze trekken zich terug. Ik heb het zelfs gezien hoe snel ze een ander weg zoeken. Fruitvliegen ontwikkelen zich vaak in de aarde van uw mooie potplanten. Dit kunt u voorkomen door de planten aarde van iedere potplant als afsluiting te bedekken met een dikke laag koffieprut. Versterkt wordt dit effect nog door het besprenkelen met pepermuntthee. Tegen wespen kunt u gedroogde koffiegruis in een vuurvast bakje verbranden en de wespen zullen zich snel uit de voeten maken.

Slakken eten uw salade?

Onderzoek op Hawai heeft aangetoond dat slakken doodgaan door cafeïne. Cafeïne werkt bij slakken als zenuwgif. Om van een slakkenprobleem af te komen vermengt u de aarde rondom de bedreigde planten met 2 á 3 emmers prut. Dit is een effectief middel dat op langere termijn helpt tegen uw slakken probleem in u moestuin.

Kat of hond plast in uw tuin

Als uw eigen hond of eigen kat, of vreemde katten en honden altijd uw tuin gebruiken om te plassen,  probeer dan eens de geliefde plas plekken in uw tuin met wat koffiedik en sinaasappelschillen te besprenkelen. Katten en honden hebben namelijk een hekel aan de geur van koffie en zullen dan niet meer in de tuin plassen.

 

Conclusie: Koffiedik spaart uw geld

Koffiedik of koffieprut is een goedkope luchtverfrisser voor uw koelkast, kasten en binnen in uw woning. Maar het kan echter nog veel meer. Gebruik het als goedkope ontstopper en als schoonmaakmiddel voor uw handen en huis. Gooi uw koffieprut niet meer zo in de afvalbak, geef uw planten binnen en buiten het huis een extra voeding en bescherm ze zo tegen naaktslakken, fruitvliegen en mieren.

Wilt u dat uw familie en vrienden ook moeten weten dat koffiedik een natuurlijk wondermiddel voor handen en huis is, dan deel dit bericht met uw familie en vrienden op Facebook, Instagram, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc.

Top