U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > Moet u de bakoven altijd voorverwarmen?

Moet u de bakoven altijd voorverwarmen?

Moet u de bakoven altijd voorverwarmen?

Wat kan mooier zijn op een zondagochtend door de geur van gebakken broodjes wakker te worden – zelfgebakken of kant en klaar om af te bakken. En, is het soms niet ook echt lekker even snel een diepvriespizza in de bakoven te schuiven en dan lekker van te genieten? Maar is het nodig om de bakoven altijd voor te verwarmen? Of kan ik misschien energie en geld besparen?

Bakoven niet altijd voorverwarmen

Op de verpakkingen van diepvriespizza, lasagne, afbakbroodjes en andere diepvriesgerechten wordt aangegeven dat u de bakoven voorverwarmen moet voordat u de gerechten in de oven toebereiden kunt. Dit is een mythe die u echt onnodig geld kost. Iedereen denkt dat de gebruiksaanwijzingen op verpakkingen altijd 100% uitgevoerd moet worden, maar dit is niet zo. Ik zelf doe al jaren de diepvriespizza in een koude bakoven en ze wordt al in dezelfde tijd gaar en knapperig.

Extra sparen door het eerder uitzetten

Als u de bakoven circa 5 minuten voor de aangegeven baktijd uitzet, deze niet opent. Kan de restwarmte het bakproces tot een goed einde brengen. Zo verbruikt u 5 minuten minder gas of stroom. Dit geldt niet alleen voor diepvriespizza, diepvriesgebak maar ook voor de meeste kant en klaar maaltijden uit de diepvries.

Niet altijd zonder voorverwarmen

Er zijn ook gerechten waar het nodig is om de bakoven voor te verwarmen. Ze hebben een directe klap warmte nodig om goed te kunnen braden/bakken. Denk hier aan zelfgebakken brood of gebak met gist.

Een vuistregel: vers toebereide gerechten, zoals gebak, brood en zelfgemaakte pizza hebben altijd een voorverwarmde bakoven nodig, ieder diepvriesproduct kunt u zonder voor te verwarmen direct in de oven zetten.
Afhankelijk welk type bakoven u heeft kunt u op jaarbasis minder gas of stroom verbruiken en zo tenslotte geld en tijd sparen.

Top