U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > Stinkende en muffe kleding na wassen redden

Stinkende en muffe kleding na wassen redden

Moet u stinkende en muffe kleding toch weggooien?

Twee weken geleden stond ik met traantjes in mijn ogen op het punt om mijn lievelings jasje weg te gooien. Op zich was er met het jasje niets mis mee, maar…
U kunt  hier lezen wat er mis was met mijn  lievelings jasje en welke betere oplossing ik gevonden had dan weggooien!

Maar terug naar het begin: Een maandagochtend: de temperaturen buiten waren lager geworden. Gedurende mijn werk aan de computer had ik het wat kouder gekregen. Mijn zwarte lievelings jasje warmde mij dan altijd uitstekend. Ik pakte de fris gewassen jas uit mijn kast en trok deze aan.

Waarom stonk het zo onaangenaam?

Gedurende het werken merkte ik een onaangename geur in mijn omgeving. Nu, ik ging toch door met werken tot ik het niet meer kon volhouden. Waar in godsnaam kwam deze zoetzure vieze geur vandaan?Binnen een handomdraai kwam ik erachter. Mijn zwarte lievelings jasje stonk ontzettend. Ik kon het niet begrijpen, want ze was toch net gewassen? Meteen ging ze weer in de wasmachine. Vervolgens voor het drogen in de wasdroger deed ik er een geurdoekje bij. Helaas was na het drogen de zoetzure vieze geur nog altijd aanwezig. Ik snapte er helemaal niets meer van hoe dit kon gebeuren? Ik besloot het jasje nog één keer goed te wassen, misschien op een hogere temperatuur? Maar dat kon ik beter niet doen omdat de jas alleen op lagere temperatuur gewassen mocht worden.
In totaal heb ik ze dan nog 5 keer in de wasmachine gewassen, maar de vervellende geur wilde niet verdween. De laatste en enige oplossing voor mij was het jasje weg te gooien – ze was onbruikbaar geworden.

Weggooien is altijd de duurste oplossing

Een lieveling gooi je niet zo maar weg. Ik dacht bij mij; misschien heeft iemand anders dit probleem ook al gehad. Met het traantje in het oog ging ik aan de computer wat googelen. Ik kwam veel informatie tegen, maar een echte oplossing was nog niet inzicht. Intussen was ik wel erachter wat er met mijn jasje gebeurd was. Na die ene wasbeurt was het mis gegaan, ik had het jasje niet volledig laten drogen en te vroeg in de kast opgehangen. De combinatie van de warmte in de kast en het beetje vocht in mijn jas was de ideale voedingsbodem voor bacteriën. De aanwezigheid van de bacteriën hebben de vervellende geur veroorzaakt.

Bacteriën de oorzaak voor stinkende en muffe kleding / was na het wassen

Indien u de oorzaak kent, kunt u ook een oplossing vinden – was altijd mijn devies! Hoe kunt u de bacteriën weg krijgen? Mijn eerste idee: desinfecteren met kokend water
U raad het wel – niet goed voor een jasje welke alleen op lage temperatuur gewassen mocht worden.

Moet u stinkende en muffe kleding/was toch weggooien?

Na het toebereiden van verse kipfilet, was ik altijd het keukenblad af met pure azijn. Azijn is een natuurlijk desinfecteermiddel, milieuvriendelijk en gegarandeerd ongezond voor bacteriën. Zal dit ook kunnen helpen bij stinkende en muffe kleding zoals mijn jas?
Ook bij Google kon ik vinden dat mensen met succes gebruik hadden gemaakt van pure azijn om de zoetzure geur te verwijderen. Ik had niet veel te verliezen- proberen gaat over studeren. Het was duidelijk ik had niet veel te verliezen, lukte het dan kon ik mijn lieveling verder dragen lukte het niet dan moest ik het weggooien.

Is weken in azijn water de oplossing?

Ik heb een grootte emmer gepakt, lauwwarm water in gedaan en 1 mok pure azijn toegevoegd. Vervolgens mijn stinkende en muffe jasje onder gedompeld en gedurende één nacht (minimaal een uur) erin laten staan. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat uw kleding is doordrenkt met de azijn water. De volgende ochtend heb ik mijn jas samen met de ander was gewoon gewassen in de wasmachine en goed laten drogen. Het blekt als een wonder;de stinkende en muffe geur was weg. Bovendien was ook de kleur weer veel mooier.  Jammer, dat u niet kon zien hoe blij ik heb gekeken met mijn lieveling jasje zonder vervelende geur!

Hoe stinkende en muffe kleding voorkomen

(Sport)kleding  zo snel mogelijk na het transpireren te spoelen en te wassen. Laat het vooral niet een tijdje in de wasmand liggen, want dan geef je de stinkbacteriën alle tijd om hun werk te doen! Voor mij is nu zeker, dat ik nu beter oplet om gewassen kleding goed droog in de kleerkast te leggen. Gaat het toch een keer mis, dan denk ik niet meer direct aan weggooien!

Hier heb ik nog een mooie tip gevonden hoe u met sodawater zoetzure vieze geur uit uw kledingstuk kunt verwijderen. Pas wel op met gekleurde was, de soda kan de kleur aantasten!

Fazit

De stinkende en muffe kleding / was komt een nachtje in azijnwater en is na een goede wasbeurt weer klaar voor gebruik. Ik bespaar traantjes en ook nog veel geld. Heeft u ook een tip om stinkende en muffe kleding te voorkomen of te redden, dat laat een commentaar achter.

3 thoughts on “Stinkende en muffe kleding na wassen redden

 1. Ik heb ook 2 muffe truien. Nu wil ik dit ook gaan doen met pure azijn, maar verkleurd het dan niet? En als ik het daarna in de doe, kan ik dit dan met andere was erbij doen? Of gaan die dan ook naar azijn ruiken? Groetjes

 2. Beste Tamara,
  Let op u kunt beter niet alleen pure azijn gebruiken! Mijn muffe kleding geef ik altijd in azijnwater en laat ze overnacht inweken. De volgende dag was ik ze met bijpassende was in de wasmachine. Tot nu is bij mij nog niets verkleurd. Ik heb op Internet gelezen dat Soda eerder voor verkleuring kan zorgen. Groetjes

 3. hoi,

  Wat op deze site staat, klopt hélemaal. Ik heb nu ook de absolute oplossing voor dit stinkende-was-probleem. Het is niet moeilijk, maar vergt wat discipline.

  Allereerst mijn verhaal: ook ik heb al 5 jaar lang lopen vechten tegen de vies ruikende was. Was die er schoon uitkomt, maar zodra ‘ie een beetje vochtig wordt, begint te stinken. Een weeë schimmelige lucht. Bah. We hebben zelfs een nieuwe wasmachine gekocht. Maar na enkele weken: ook hier stank.
  Niets hielp. We maakten de machine schoon met soda, met bleekwater, met dasty (Wibra). Het leek even te helpen, maar al snel stonk alles weer.

  Nu hebben we de oorzaak gevonden. En het is NIET, zoals overal op andere sites wordt gezegd, een vieze machine. De onze was namelijk niet vies, we wassen wekelijks minstens 2x een kookwas, wat ‘m schoonhoudt.

  Het blijkt allemaal te komen door de synthetische (sport-) kleding die we wassen. Die geeft de geur af.

  Wat moet je doen voor een frisse was. Hier het stappenplan. En geloof me: HET WERKT ECHT!

  1 – reinig je machine eenmalig grondig. Laat ‘m een kookprogramma draaien met een halve kop soda erin. Leeg natuurlijk. Doe dit 1x per half jaar

  2 – maak een scheiding in je wasgoed: synthetische (sport)kleding apart, en ook Fleece apart. Doe dit NOOIT meer bij gewone katoenen was.

  3 – Als je synthetische (sport)kleding of fleece wast (altijd apart dus!), gooi hier 2 kopjes azijn bij per wasbeurt. De azijn weekt het opgedroogde zweet tussen de piepkleine synthetische porien los. Dat lukt met gewoon water en zeep niet. En die 2 kopjes mag je ruim nemen: een halve liter per wasbeurt is ook prima. Kost amper iets, die azijn.

  4 – Azijn hoeft alleen maar bij Fleece of Synthetische sportkleding. Bij katoen niet nodig.

  Als je zo de was apart wast, en de azijn-tip gebruikt, is de stank weg. Echt.

  En die azijnlucht? Zit echt niet meer in je was, als ‘ie eruit komt. Geen zorgen.

  Werkt het ook bij jou? Zeker weten, maar laat hieronder nog even weten…..

  groet,
  Renee

Comments are closed.

Top