U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > Verstopte afvoer eenvoudig vrijmaken

Verstopte afvoer eenvoudig vrijmaken

Een verstopte afvoer levert grote problemen op. Het afwaswater loopt niet meer weg, de wc loopt bij het doorspoelen bijna over. Wat kunt u zelf doen bij een verstopte afvoer? Hoe kunt u een verstopping voorkomen? Eerste signalen herkennen bij een verstopte afvoer?

Herken signalen van een afvoer verstopping

Een tijdje terug was ik in de badkamer met het ochtend toilet bezig. Ik had de stop in de wasbak geduwd en deze gevuld met warm water. Toen ik klaar was met wassen en scheren liet ik het water weglopen. Ik merkte dat het water moeizaam weg liep en dat er luchtbellen uit de afvoer kwamen.

Pas op de afvoerleiding slibt dicht

Een riool verstopping ontstaat zelden spontaan. Een verstopping bouwt zich vaak langzaam op totdat het water niet meer wegloopt of zelfs omhoog komt bij een hevige regenbui. Een riool of afvoerbuis verstopping ontstaat door het langzaam dichtslippen van de afvoer/rioolbuis. Mogelijke oorzaken zijn vet, olie, voedselresten, haren,zeepresten,vochtige doekjes of maandverband. Niet te vergeten bladeren op uw dak, die in het rioolstelsel kunnen komen door het ontbreken van bladvangers in de dakgoten. Bij oudere rioleringsstelsels komt het vaak voor dat ingegroeide boomwortels een verstopping veroorzaken. Deze rioolbuizen zijn vaak gemaakt van gres (is een kleisoort die geschikt is voor hogere temperaturen). Het is een bros materiaal wat relatief snel breekt als het verzakt of belast wordt.

Kapotte gresbuizen vervangen door kunststofbuizen

Tegenwoordig zijn de afvoerbuizen van de kunststoffen PVC(Polyvinylchloride), PE(Polyethyleen) of PP(Polipropyleen) vervaardigd. Ze hebben allemaal verschillende eigenschappen denk hierbij aan temperatuureigenschappen, bestand tegen bepaalde chemische stoffen, duurzaamheid, sterkte van het materiaal.

Verschillende ontstoppingsmethoden

U hebt de eerste verstoppingssignalen genegeerd en het water blijft staan in uw wasbak! U kunt het nu niet meer negeren, u moet er iets aan doen. Wat kunt u doen om de afvoer weer vrij te krijgen? U heeft de keuze om zonder chemische middelen, met chemische middelen of met mechanische methoden de afvoer weer vrij te maken.

Zonder chemische middelen – gebruik een plopper

In bijna iedere bouwmarkt is voor weinig geld een plopper te koop, die perfect geschikt is om eenvoudige verstoppingen op te lossen. Houd de wateroverloop (overloopgat zit een stukje onder de bovenkant van uw wasbak) van de wasbak dicht met een doek of plak het dicht met brede plakband (vergeet niet de plakband na het ploppen te verwijderen). Ik doe altijd een plasticzak om de doek want door de plasticzak wordt de wateroverloop luchtdicht afgesloten, hierdoor kan ik tijdens het ploppen beter een vacuüm opbouwen tot aan de verstopping mits deze niet te ver weg zit. Laat de verstopte wasbak 10 cm vol lopen met heet water en zet de zuignap van de plopper over de afvoer heen. Beweeg de steel van de plopper in een naar boven en naar beneden beweging krachtig heen en weer, zonder de zuignap los te trekken. Met een beetje geluk krijgt u beweging in de verstopping. Door met heet water goed na te spoelen kan de verstopping langzaam oplossen. Bij een niet al te hardnekkig verstopping zal de afvoer nu vrij worden.

Reinigen van de zwanenhals of de sifon

Als de verstopping nu nog niet verholpen is dan kunt u de zwanenhals of de sifon beker schoonmaken. Als u de sifon moet ontstoppen zet dan een lege emmer onder de sifon en draai een doek om de sifon. Zet hier de waterpomptang op en draai deze los, het doek voorkomt dat u krassen op de sifon krijgt. Schud de sifon leeg en maak deze goed schoon, reinig ook de schroefdraad en rubberen pakkingen van de sifon en de afvoerpijp. Draai de sifon weer vast met uw handen maar draai deze niet te vast. Laat water in de afwasbak lopen en controleer de sifon op lekkage. Om een zwanenhals te ontstoppen draait u beiden moeren van de zwanenhals los met de hand of met een waterpomptang . Schud de zwanenhals leeg in een emmer en controleer of de zwanenhals helemaal vrij is en maak de schroefdraad van de moeren, afvoerbuis en rubberen pakkingen goed schoon. Monteer de pakkingen weer en draai beiden moeren van de zwanenhals met de hand vast en laat weer water in de afwasbak lopen en controleer de zwanenhals op lekkage.

Rioolveer voor verstopte afvoerbuis

Indien de afvoer nog altijd verstopt is betekent dit dat de verstopping in de afvoerbuis zit. Deze kunt u weer vrij krijgen door de zwanenhals of de sifon los te draaien en koop of huur een rioolveer hiermee kunt u afhankelijk van de lengte en diameter van de veer een paar meter mee in de afvoerbuis alles vrij boren. Een rioolveer is een flexibele metalen veer en heeft een kleine boorkop die zich door de verstopping graaft. Wel voorzichtig zijn en controleer of de boorkop in orde is( geen scherpe kantjes) en niet de afvoerbuis beschadigd en pas op dat u de juiste richting opdraait (met de klok mee) zodat de boorkop ook werkelijk boort. Heel belangrijk is bij het ontstoppen heel veel spoelen met heet water zodat het water de losgemaakte verstopping kan wegspoelen.

Reinigen met Cola

Nog een tip om een lichte verstopping zonder chemische middelen te reinigen is 2 liter cola in de afvoer te schudden en deze een nacht te laten inwerken.

Voorzichtig met chemische ontstoppings middelen

Ontstoppen met chemische middelen is ook een mogelijkheid. Maar ze hebben een groot risico en kunnen schade aanrichten. Het is het slecht voor het milieu. Het zijn vaak bijtende en ongezond dampende chemische middelen. Ze kunnen zelfs de afvoerbuizen aantasten en ovaal maken door de chemische reactie. Lijmverbindingen van de buizen kunnen ook aangetast worden door chemische stoffen wat een water lekkage risico en nog meer schade tot gevolg kan hebben.

Let op bij gebruik van ontstoppingskorrels

Ontstoppingskorrels kunnen aan elkaar gaan koeken en zo de verstopping erger maken. Met als gevolg, dat er alleen nog een vakman de verstopte afvoer kan vrijmaken! Mix nooit chemische ontstoppingsmiddelen door elkaar of met andere middelen in uw huishouden. Ook kokend water kan een risico opleveren voor giftige dampen. Lees altijd goed de aanwijzingen op de verpakking van het ontstoppingsmiddel.

Rioolreinigingsbedrijf inschakelen

Als de hierboven beschreven afvoer ontstoppings methoden nog geen resultaat opleveren dan kunt u het beste een erkend riool reinigingsbedrijf inschakelen want waarschijnlijk zit de verstopping dan verder weg of er is iets anders aan de hand. Een goed rioolreinigingsbedrijf heeft professionele apparatuur en vakmensen.

Wat kunt u zelf doen om een verstopping te voorkomen?

U kunt er zelf ook veel aan doen om een verstopping te voorkomen.

  • Zeefje in alle afvoerputjes leggen, zodat haren en etensresten niet rechtstreeks in de afvoer terecht kunnen komen.
  • Jus of vet uit de pannen niet in de afvoer schudden. In plaats hiervan gebruik een stuk keukenpapier waar u het vet in schud. Nu pas de pannen afwassen of in de vaatwasser zetten.
  • Schud nooit frituur vet of olie in de afvoer
  • Regelmatig doorspoelen van de afvoerleiding met heet water voorkomt ook een verstopte afvoerleiding. Doe de stop in de keukenwasbak en vul deze nu met heetwater (verbrand u vingers niet bij het verwijderen van de stop gebruik keukenhandschoenen) als de wasbak helemaal gevuld is haalt u de stop eruit. De leiding wordt nu met enkele liters warmwater doorgespoeld en eventueel beginnende verstopping open gespoeld. Bij het leeg laten moet het water vlug weglopen en er moet een mooie draaikolk ontstaan.

Een verstopping is vaak preventief te voorkomen door regelmatig de leidingen door te spoelen met heet water en een zeefje in de afvoerputjes te leggen. Is de leiding toch verstopt dan kunt u met een plopper, zwanenhals reinigen of met een rioolveer zelf proberen de afvoerbuis verstopping open te krijgen. En als het dan nog niet lukt de verstopping open te krijgen laat dan een erkende rioolreinigingsfirma de verstopping open maken zij hebben professioneel materiaal en de vakmensen.

 

 

One thought on “Verstopte afvoer eenvoudig vrijmaken

  1. Goed artikel waarin puntsgewijs wordt doorgenomen wat de grootste heikelpunten kunnen zijn bij het vervangen of onderhouden van kunststofleidingsystemen.

Comments are closed.

Top