U bent hier:
24tip-Startpagina > Huishouden > Wat kan ik doen met de pompoenpitten

Wat kan ik doen met de pompoenpitten

Normaal gooit u de pitten altijd weg. Jammer toch, u kunt hiervan lekkere snacks of borrelhapjes maken. Er gaat namelijk niets boven vers geroosterde pompoenpitten. Naturel, zoet met kaneelsuiker, of gekruid met zeezout, cayennepeper, paprikapoeder, chilipoeder, currypoeder, knoflookpoeder of cajunkruiden, de variatiemogelijkheden zijn heel uitgebreid

U heeft een mooie Halloweenpompoen of pompoensoep gemaakt. Over zijn de pompoenzaadjes /pompoenpitten. Normaal gooit u de pitten altijd weg. Jammer toch, u kunt hiervan lekkere snacks of borrelhapjes maken. Er gaat namelijk niets boven vers geroosterde pompoenpitten. Naturel, zoet met kaneelsuiker, of gekruid met zeezout, cayennepeper, paprikapoeder, chilipoeder, currypoeder, knoflookpoeder of cajunkruiden, de variatiemogelijkheden zijn heel uitgebreid.

Pompoenpitten bekend als pepita

Pompoenpit, pompoenzaad is in de Mexicaanse, Italiaanse en Griekse keuken bekend als pepita. Pepitas hebben een hele fijne smaak, nootachtig en zoet met een stevige structuur. Deze fijne smaak komt nog beter tot zijn recht als de pompoenpitten juist voor gebruik worden geroosterd.

Zo maakt u geroosterde pompoenpitten in de bakoven

Verwijder zo goed als mogelijk alle draadjes rondom de pitten. Pompoenpitten niet wassen: als u ze wast, verwijdert u veel van zijn natuurlijke smaak. Beter is het om de pompoenpitten te laten drogen op kamertemperatuur.

Pompoenpitten laten drogen

Pompoenpitten laten drogenSpreid de pitten uit, in 1 laag, op een schone keukenhanddoek (Let Op: gebruik geen keukenpapier, omdat de zaadjes vast gaan kleven aan het papier) en laat ze 1 tot 2 dagen drogen op kamertemperatuur. Maak daarna, indien nodig, de pitjes nog verder schoon.

Een snellere methode

U wilt niet twee dagen wachten: reinig de pitten onder stromend koud water, droog ze zo goed als mogelijk af met een schone keukenhanddoek en plaats ze dan 15 minuten in een op 100°C voorverwarmde oven, zodat ze volledig droog worden.

Vers geroosterde pittige

Geef de gedroogde pompoenpitten in een keukenschaal. Meng er gesmolten boter of olie onder. Kruid ze met zeezout, voor een pittige variatie. Na smaak kunt u paprikapoeder, cayennepeper, chilipoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder of cajunkruiden toevoegen. Misschien doet u ook direct twee variaties: daarvoor de pitjes op twee keukenschalen te verdelen. Kruid de geroosterde pompoenpitten in de een keukenschaal bijvoorbeeld met paprikapoeder en kerriepoeder.Vervolgens overgiet u ze met goede olijfolie. De andere heft van de pitten bestrooi u met knoflookpoeder en overgiet met gesmolten boter.Pittige pompoenpitten kunt u geniet als lekker snack bij de voetbalwedstrijd op televisie. 

Zoete variatie vers geroosterde pompoenpitten

Mijn voorkeur gaat  eerder  naar een zoete variatie als snack bij een bijeenkomst. Hiervoor gebruik ik in plaats van zout suiker of honing. Een extra smaak kunt u middels kaneelpoeder aan toe krijgen. Na het kruiden overgiet ik de gedroogde pompoenpitten met gesmolten boter of olie. Mijn voorkeur gaat naar druivenpitolie, maar u kunt ook zonebloemolie of olijfolie gebruiken.

Rooster de pitten

Nu gaan wij aan het roosteren van de pitten. Hiervoor moet u de bakoven op 150°C voorverwarmen. Neem een schoen bakplaat en leg er een vel bakpapier op.Verdeel de gekruide pompoenpitten goed uitgespreid op een bakplaat en plaats ze in de voorverwarmde oven gedurende 30 à 45 minuten of tot ze lichtjes krokant en goudgeel zijn. Tussendoor af en toe omroeren. Haal de geroosterde pompoenpitten uit de oven en laat ze afkoelen.

Serveertips

Serveer ze gepeld of ongepeld als borrelhapje of snack, eventueel juist voor het opdienen geroosterd in een droge antiaanbakpan.

Welke ervaring heeft u met kaki of sharonfruit gemaakt? Bent u ook fan of vindt u niks aan kaki?Pompoenpitten moet u niet weggooien, geroosterd en gekruid met zeezout, cayennepeper, paprikapoeder, chilipoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder of cajunkruiden of zoet met kaneelsuiker zijn ze een lekkere snack tussendoor. Ook lekker op salades of in pompoensoep.

Top