U bent hier:
24tip-Startpagina > Inkooptips > Boerenkool is een bron van gezondheid

Boerenkool is een bron van gezondheid

Of u nu liefhebber of niet-boerenkoolliefhebber bent, boerenkool is heel gezond en gemakkelijk te combineren met allerlei andere ingrediënten. Wist u dat men in Vlaanderen  boerenkool ook wel krulkool of krolkool noemt? Wist u, dat het zelfs een “Nationale Boerenkooldag” geeft? Welke positieve eigenschappen heeft deze wintergroente voor uw gezondheid? Probeer mijn traditioneel recept voor Duitse Boerenkool met rookworst en lees meer wetenswaardigheden over dit bladgewas hier op deze pagina.

De geschiedenis van boerenkool

Kijken we naar de geschiedenis van wintergroente, dan zien we dat deze groentesoort oorspronkelijk afkomstig is uit het Midden-Oosten. Niet alleen boerenkool komt hier oorspronkelijk vandaan, ook de andere bladkolen komen van oudsher uit dit gebied. Wanneer boerenkool precies ontdekt is, is niet bekend. Wel is het bekend dat er in het jaar 400 voor Christus een kroesbladige kool beschreven wordt, die in Griekenland gevonden is. Later wordt deze kool door de Romeinen bladkool genoemd. Bladkool is de voorloper van boerenkool en dit betekent dat de eerste documenten van deze groentesoort uit het jaar 400 voor Christus stammen.

De Romeinen zagen boerenkool als echte delicatesse. Zij aten de kool niet zomaar bij het avondeten zoals wij dit doen, maar bij speciale gelegenheden. Dit werd overigens niet alleen door de Romeinen gedaan, maar gebeurde vele jaren later ook nog. Nu is boerenkool een hele gewone groente en zijn zelfs veel mensen vergeten dat deze bladkool bestaat, maar vroeger was het een echt feestelijke groente voor speciale gelegenheden.

Nationale Boerenkooldag – vier de gezonde kool

Vroeger werd de Nationale Boerenkooldag wel in Nederland gevierd, en dan vooral in streken waar toen veel boerenkool werd geteeld. De eerste keer dat Boerenkooldag genoemd wordt, is in een geschrift uit 1641 waarin wordt verteld hoe jonkvrouw Geertruida van Staelre in de nacht van 24 oktober boerenkool stal uit het Spaanse kampement. Daardoor kon het boerenkooldorp Warmenhuizen stand houden. Bron:https://www.ad.nl/binnenland/nationale-boerenkooldag-hoe-eet-jij-je-boerenkool-vanavond~a26c8350/

Wanneer is boerenkool te koop?

Boerenkool is een typische wintergroente, die voornamelijk in de herfst en in de winter geteeld wordt op verschillende grondsoorten in het hele land. Boerenkool wordt veel gegeten in de koude wintermaanden, maar u kunt de groentesoort in de meeste supermarkten het gehele jaar door kopen. Dit komt omdat er bedrijven bestaan die gespecialiseerd zijn in het telen van boerenkool, ook buiten het seizoen. Persoonlijk vindt ik hem buiten de seizoen niet zo lekker. Het lekkerst is boerenkool toch indien er de vorst overheen is gegaan! De smaakverbetering van boerenkool na vorst kunt u in de serieuze wetenschappelijke literatuur terug vinden. Er is dan sprake van een ”koude-geïnduceerde verzoeting”, wat betekend dat in het blad van de boerenkool zetmeel omgezet word in suikers.

Wilt u boerenkool eten die echt vers van het land komt? Dan kunt u de groentesoort vanaf oktober aanschaffen. Wanneer boerenkool van het land precies verkocht wordt, is uiteindelijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Als het kouder begint te worden en de herfst langzaam in begint te zetten, kunt u het gezonde kool van het land krijgen. Verder is de groentesoort de gehele winter door van het land verkrijgbaar.

Boerenkool een bron van gezondheid

Het regelmatig eten van boerenkool heeft een zeer positieve invloed op de gezondheid. Zo helpt boerenkool gevaarlijke hart- en vaatziekten te voorkomen en helpt de groente bij het afvallen. Zo levert boerenkool waardevolle vitamines en mineralen aan het lichaam voor een betere weerstand en helpt boerenkool bij het ontgiften van uw lever. Experts zeggen zelfs dat hij helpt om bepaalde kankersoorten te voorkomen.

Boerenkool is niet alleen smaakvol, maar is ook uitermate voedzaam en een hele gezonde kool. Eet u slechts 100 gram boerenkool, dan krijgt u veel vezels en gezonde antioxidanten binnen. Dit is goed voor uw lichaam en door de grote hoeveelheid vezels zit u lekker vol na het eten. Deze wintergroente heeft een ontstekingsremmende werking. Verder zitten er in 100 gram boerenkool het mineraal calcium en de vitamines B1, B2 en C.

Deze voedingsstoffen zitten er in boerenkool

Boerenkool bevat de volgende voedingsstoffen (per 100 gram):
– Energie: 167 kJ.
– Koolhydraten: 4 gram.
– Eiwitten: 4 gram.
– Vet: 0,9 gram.
– Vitamine C: 100 mg.
– Vitamine B1: 0,02 mg.
– Vitamine B2: 0,20 mg.
– Caroteen: 5,3 mg.
– Calcium: 200 mg.
– IJzer: 1 mg.

Hoe moet u boerenkool schoonmaken?

Hoe moet boerenkool schoonmaken?
Hoe moet boerenkool bewaard worden?

U kunt boerenkool gesneden kopen in een grote zak, maar u kunt er ook voor kiezen om de kool zelf te snijden. Zowel gekochte verse boerenkool of zelf gekweekte boerenkool uit uw moestuin moet u altijd goed wassen in koud water. Dit kunt u het beste doen door de bladeren een paar keer door een bak water te halen, zodat de viezigheden tussen de krullen van de boerenkool verwijderd worden.Verwijder vervolgens met een scherp keukenmes alle dunne en dikke bladstelen.

Zijn de bladeren schoon en droog, dan kunt u ze snijden. Dit kunt u het beste doen door de bladeren op te rollen en in reepjes te snijden.

Hoe moet boerenkool bewaard worden?

U kunt verse boerenkool gewoon in de koelkast bewaren. Doe dit nooit langer dan enkele dagen, want hierna worden de bladeren een slap en welkig.
Wilt u hem langer bewaren dan enkele dagen? Dan kunt u de groente goed invriezen. Om ingevroren boerenkool klaar te maken, moet u de groente wel eerst laten ontdooien. Dit kunt u doen door de boerenkool bijtijds uit de vriezer te halen of in de magnetron te ontdooien. In onze  supermarkt  kunt u boerenkool uit de diepvries kopen. Omdat boerenkool uit de vriezer helemaal vers ingevroren wordt door de boer, is deze groente net zo gezond als verse boerenkool.

Recepten met boerenkool

Er zijn vele heerlijke boerenkoolrecepten. Zo kunt u boerenkool gebruiken om er een traditionele stamppot van te maken, of in een ovenschotel met aardappelen verwerken. Zelfs een gezonde smoothie kunt u van de bladeren toe bereiden. Er zijn diverse varianten van de traditionele boerenkoolstamppot, bijvoorbeeld met kruidenkaas of cervelaat. Boerenkool smaakt superlekker in combinatie met knolselderij. Geserveerd met spekjes, (rook)worst, appelmoes en jus is boerenkool een culinair gerecht.

Mijn traditioneel boerenkoolrecept uit Duitsland:

  1. Breng gezouten water in een ruime pan aan de kook. Voeg de boerenkool toe en laat hem 2-4 minuten blancheren. In gezouten ijswater afschrikken en goed laten uitlekken. Door het blancheren wordt de bittere smaak vermindert.
  2. Smelt de boter in een ruime pan. Een gepelde uien fijn snipperen en laten glaceren in de gesmolten boter.
  3. Stukken van knolselderij en 1 eetlepel suiker toevoegen. De knolselderijstukken even wat laten smoren.
  4. Vervolgens de rookworstjes (Metenden/lippische Kohlwurst) , gerookt spekjes of casselerrib in de pan leggen.
  5. De geblancheerde boerenkool erover verdelen. Bestrooi met 1 theelepel zout en 1 theelepel gemalen anijszaad of gemalen venkelzaad.
  6. Voeg 3 grootte mokken water toe en breng het aan de kook.
  7. Leg een deksel op de pan en laat het gerecht 20 minuten op middelhoog vuur koken.
  8. Voor een betere verteerbaarheid, moet u het gerecht nog binden met havermout. Haal het vlees uit de pan en zet het aan de kant. Breng de boerenkool aan de kook en roer er 2 eetlepel havermout onder. Laat het nu nog een minuut doorkoken.
  9. Even proeven en indien nodig op smaak brengen met zout of peper. Vlees toevoegen en serveren met gekookte zoute aardappelen.

Boerenkool salade – verrassend lekker

Ik heb een grote voorliefde voor boerenkool salade. Hiervoor masseer ik mijn boerenkool tot deze romig zacht is.
Zo eenvoudig kunt u mijn lievelingsboerenkool salade maken:
Hiervoor hebt u nodig:
200 gram verse boerenkool
3 eetlepels olijfolie
½ theelepel zout
½ theelepel suiker
Sap van een ½ citroen
Als een toping (optioneel):
Geroosterde pompoenpitten
1 handvol gedroogde cranberrys
Toebereiding:
Verwijder de harde stelen van de boerenkool, heel goed wassen onder koud water en in een glazen kom doen. Scheur de winterkool dan in kleine stukjes. Vermeng nu de olijfolie, zout, suiker en citroensap en overgiet hiermee de boerenkool. Met schone handen moet u nu de boerenkool met de saladesaus “masseren” tot hij zo zacht is als zijde. Voeg tenslotte de andere ingrediënten toe, zoals pompoenpitten en cranberry.  De boerenkoolsalade is nu klaar om van te smullen!

Boerenkool is een bron van gezondheidConclusie: Boerenkool is een bron van gezondheid

Zoals u ziet, is boerenkool dus erg mager én heel gezond. Daarnaast is boerenkool simpelweg erg smaakvol, zeker als ingrediënt in diverse stamppot- en ovengerechte. U kon lezen hoe ik traditioneel Duitse boerenkool maak. Wilt u experimenteler zijn, dan probeer eens mijn overheerlijke boerenkoolsalade.

Top