U bent hier:
24tip-Startpagina > Inkooptips > Drakenfruit of pitahaya – Het mooiste fruit ter wereld?

Drakenfruit of pitahaya – Het mooiste fruit ter wereld?

Drakenfruit of pitahaya – Het mooiste fruit ter wereld?

Drakenfruit of pitahaya is een van de mooiste fruit, die u op aarden kunt vinden. Wat mij betreft kan ik dit onderstrepen, maar is ze ook de lekkerste? Ze is ook een exotische fruit, die niet altijd verkrijgbaar is in onze winkels. In deze artikel heb ik alle informatie over de mooi drakenfruit, ook wel bekend onder de namen pitahaya, pitaya, aardbeienpeer en nanettikafruit voor u samengesteld.

Is drakenfruit het mooiste fruit ter wereld?

Er zijn drie soorten pitahaya’s die geteeld worden voor hun vruchten. De twee belangrijkste soorten zijn de gele en de rode pitahaya. De rode vrucht komt voor in twee variaties, een met wit vruchtvlees en een met rood vruchtvlees. Officieel heten deze soorten hylocerus undatus, hylocereus polyrhizus en selenicereus megalanthus.
De pitahaya heeft grote, platte schubben die groen gekleurd zijn aan de bovenkant. Deze schubben zijn overgebleven doordat na het oogsten lange stekels zijn verwijderd. Met zijn bijzondere vorm en intense kleuren is drakenfruit misschien wel de mooiste vrucht ter wereld. Dit fruit heeft een aparte schil en prachtig vruchtvlees, meestal wit met zwarte pitjes.
De botanische naam voor pitahaya is Hylocereus. Dit is afgeleid van het Griekse woord hulos, dat bos betekent, en de wijze waarop deze vrucht droge periodes kan doorstaan. Pitahaya’s kunnen tegen temperaturen tot 40ºC. Maar om te groeien hebben ze wel minstens 60 centimeter neerslag per jaar nodig.

Hoe ziet de drakenfruit uit?

Drakenfruit is de vrucht van een cactussoort. De schil van de gele vrucht is veel dikker dan die van de rode variant, deze is echter niet eetbaar. Drakenfruit is de vrucht van een cactussoort. De vrucht is afhankelijk van de soort donkerrood, geel of roze van kleur en heeft een ovale vorm.  Het gewicht is gewoonlijk 150 tot 600 gram, maar er zijn zelfs vruchten die 1 kilo wegen. De schil is een met schubben bedekte dunne, zachte korst. Het vruchtvlees van de drakenfruit is sappig, zacht, mild en zoet van smaak. Door de smaak en vanwege de mooie kleur is de pitahaya zeer geschikt voor in een salade.

Trivia van de pitahaya

De legende van de pitahaya is dat deze vrucht duizenden jaren geleden werd uitgespuugd door een vuurspugende draak tijdens een veldslag. De soldaten gaven het drakenfruit aan hun koning.
Er is maar één avond waarop bestuiving plaats kan vinden waardoor er fruit zal gaan groeien en pitahaya’s bloeien alleen ’s nachts.
De Fransen introduceerden de pitahaya circa 100 jaar geleden in Vietnam. Ze werden toen voor de koning en andere rijke families gekweekt. Vandaag de dag is Vietnam één van grootste producenten van rode pitahaya.In Colombia wordt de gele pitahaya het meest geteeld.

Hoe groeit de pitaya?

Oorspronkelijk komt drakenfruit uit Midden- en Zuid Amerika. Pitahaya’s worden eveneens veel gekweekt in Zuidoost-Azië en China. Hylocereus cactussen kunnen hoogtes van maar liefst 9 meter bereiken doordat ze behoorlijk kunnen klimmen. Er komen  mooie bloemen aan. Deze bloesem zijn meestal wit van kleur. De doornsnee van deze cactusbloesem kan tot  30 centimeter bedragen.
Pitahaya cactussen worden gekweekt voor het fruit, maar ook voor de bloemen. Deze worden onder andere gebruikt voor de productie van medicijnen en gezondheidsproducten.



Enkele feitjes:

  •  Engelse naam: dragonfruit
  • Duitse naam: Drachenfrucht
  • Latijnse naam: hylocereus undatus (meestvoorkomende rode pitahaya
  • Oorsprong: waarschijnlijk Midden- en Zuid Amerika
  •  Familie: Cactaceae
  •  Orde: Caryophyllales

Voedingswaarde per 100 gram drakenfruit

De rode pitahaya wordt geoogst als hij rijp is en rijpt daarna niet verder. De gele pitahaya kan als hij nog wat groen is, wel narijpen bij kamertemperatuur. Pitahaya’s bevatten relatief veel vitamine C, calcium en ijzer en een kleine hoeveelheden verschillende voedingsstoffen. Deze exotisch fruit kan worden beschouwd als een zeer voedingsrijke vrucht, gezien de grote hoeveelheid vezels en vitamine C, evenals het extreem lage caloriegehalte.

  • Calorieën: 52.
  • Eiwitten: 1.1 g
  • Vet: 0,4 gram.
  • Koolhydraten: 16 g
  • Vezels: 3 g
  • Vitamine B1: 0,045 mg
  • Vitamine C: 34% van de ADH.
  • Calcium: 8,8 mg
  • Ijzer: 10,6% van de ADH.
  • Thiamine: 2,7% van de ADH.
  • Riboflavine: 2,9% van de ADH.

Gezondheidsvoordelen op een rij

De pitahaya zou beschermen tegen kankerverwekkende vrije radicalen. Studies hebben bewezen dat ze de bloedsuikerspiegel verlagen bij diabetici. Onder meer kan ze het cholesterol niveau verlagen, weefselontwikkeling stimuleren, wondgenezing bevorderen. Na regelmatige nuttig zorgt de fruit dat uw huid gehydrateerd wordt. Ze heeft positieve effecten om uw ogen gezond te houden. Ze bevorderd de eetlust, stofwisseling en spijsvertering. Regelmatig consumptie kan helpen het geheugen te verbeteren.

Drakenfruit bevat verschillende antioxidanten.

Antioxidanten zijn stoffen die uw cellen beschermen tegen de vrije radicalen, die verband houden met het risico op chronische ziekten en veroudering. Hier is een overzicht van de belangrijkste antioxidanten in het vruchtvlees:

  • Betalaïne: Van deze dieprode pigmenten is aangetoond dat ze LDL-cholesterol beschermen tegen oxidatie of beschadiging.
  • Hydroxycinnamaten: Deze groep verbindingen heeft antikankeractiviteit aangetoond in reageerbuis- en dierstudies.
  • Flavonoïden: Deze grote en diverse groep van antioxidanten houdt verband met een betere gezondheid van de hersenen en een verminderd risico op hartaandoeningen.

Hoe herken ik een goed kwaliteit

De pitahaya is een van de deurste fruit op de market. De schil van het drakenfruit mag enigszins beschadigd zijn. De vrucht kan snel bederven bij lage temperatuur. De kwaliteit wordt gecontroleerd door te kijken.

Bewaren & houdbaarheid

De rode pitahaya wordt geoogst als hij rijp is en rijpt daarna niet verder. De gele pitahaya kan als hij nog wat groen is, wel narijpen bij kamertemperatuur. Dit fruit is enkele dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast. Het is aan te raden de vrucht zo kort mogelijk te bewaren om bederf te voorkomen.


Hoe maak ik pitahaya schoon?

Houdt bij het bereiden rekening met de scherpe weerhaakjes van de schil. Wrijf voor gebruik de vrucht af met een borsteltje onder stromend water. Snij de schil in met een mesje en trek deze er dan af, of snij de vrucht in tweeën en lepel hem uit. De pitahaya wordt meest halveert en uitgelepeld, maar ook in plakken gesneden is ze in een fruitsalade overheerlijk. Hiervoor  van de boven- en onderkant het topje van de drakenfruit tot aan het vruchtvlees af snijden. Met een mes van boven naar beneden een snee maken tot aan het vruchtvlees in de schil en met de hand de schil van het vruchtvlees aftrekken. Het vruchtvlees ligt nu vrij om gemakkelijk in mooie ronde plakjes gesneden te worden.

Smakt de mooiste fruit ook lekker?

Pitahaya heeft een mildzoete smaak die enigszins te vergelijken is met een peer. De rode soort smaakt veel minder zoet dan de gele variant. Het maakt niet uit of het vruchtvlees wit of rood gekleurd is. Pitaya kan rauw gegeten worden of verwerkt worden in een saus geserveerd bij wit vlees. Ook kan drakenfruit verwerkt worden in fruitsalades, ijs of cocktails. De smaak van de mooiste fruit ter wereld komt het best tot zijn recht als de vrucht gekoeld is.

Recept van het weekend: Drakenfruit smoothie

Recept: Drakenfruit Smoothie. Onze foodblogger Fredi Honnef kwam op De Bazaar voor het eerst in aanraking met Drakenfruit (= Pitahaya) en werd verliefd op de kleur en smaak. Ze maakte er een goede vitamine smoothie van die je goed kan gebruiken nu de gure dagen voor de deur staan. Je kan haar recept ook lezen …

Conclusie: Drakenfruit of pitahaya – Het mooiste fruit ter wereld?

Drakenfruit of pitahaya is een caloriearme vrucht, rijk met veel vezels en biedt meer dan een derde van de ADH voor vitamine C. Ze heeft een aparte schil en prachtig vruchtvlees, meestal wit met zwarte pitjes. Met zijn bijzondere vorm en intense kleuren is drakenfruit vast en zeker  de mooiste vrucht ter wereld.
Vooral met kerst vindt ik deze exotisch fruit een mooi aanvulling bij het diner.  Nog nooit gegeten? Ik vind de mooiste fruit ter wereld moet u echt een keer geproefd hebben.

Vond u onze bericht over de mooiste fruit ter wereld nuttig, dan f deel deze met uw familie en vrienden op Facebook, Google+, Twitter, Tumblr en/of Pinterest,  etc.

Top