U bent hier:
24tip-Startpagina > Inkooptips > Hoe veiliger verkopen via Internet

Hoe veiliger verkopen via Internet

Veiliger op Internet verkopen-Vertrouwen is goed maar controle is beter!

Steeds meer mensen verkopen met veel succes eigen spullen op Internet, bijvoorbeeld op Marktplaats of Tweedehands. Misschien behoort u ook tot deze groep, die dagelijkse groeit. In dit bericht heb ik belangrijke informatie samengesteld over het thema verkopen via Internet. Ik wil u graag wat tips geven hoe u uw spullen veiliger kunt verkopen en waarop u moet letten gedurende de verkoop.

Een waar gebeurt verhaal, die duidelijk maakt welke fouten u kunt maken.

Het is het verhaal van een lieve persoon, dat ik hier Marit wil noemen. De naam is vanzelfsprekend niet de echte naam, maar het verhaal is zo gebeurd. Marit heeft een tijdje geleden haar huis opgeruimd en is tegen vele spullen aangelopen, die ze niet meer nodig had. Verkopen op een rommelmarkt, dat zag Marit niet zitten, verkopen via Internet, wel. Het zou haar eerste verkoop via Internet worden.
Met behulp van haar 16 jarige dochter heeft ze het eerste spul, een mooi oude kast, op Internet geplaatst. Binnen een minimum van tijd was de oude kast, tot haar verbazing, ook voor een goede prijs verkocht. Marit’s eerste verkoop via Internet was tot nu een echt succes!
Een afspraak was gemaakt voor het afhalen van de kast. Marit heeft ervoor gezorgd dat haar dochter bij het afhalen aanwezig was. De koper was een vriendelijke persoon, goed gekleed en op tijd bij haar huis gearriveerd. Er was afgesproken, dat de koper de kast zelf zou afbouwen. Marit begeleide de man naar de tweede verdieping waar de kast stond. Direct begon de man de kast af te bouwen en stuk voor stuk in zijn auto te laden.
Marit kon niet veel helpen daarom ging ze met haar dochter naar beneden in de keuken om koffie te zetten. Toen de koffie klaar was heeft ze haar dochter naar de man gestuurd om te vragen of hij ook zin had in koffie met cake, maar hij weigerde. Zo heeft ze met haar dochter in de keuken van cake en koffie genoten. Toen ze klaar waren, was de man ook bijna klaar, alle kastonderdelen waren verplaatst in zijn auto.
Marit, dochter en verkoper stonden voor de deur en de man gaf aan dat het tijd was om af te rekenen. De man grabbelde in zijn zak en haalde meerdere biljetten van € 5, € 10 en € 20 eruit. Afgesproken was 450 €. Gedurende het grabbelen zei de man met een bezorgde blik: “Ik hoop dat ik voldoende geld bij mij heb!” Snel telde hij het geld in zijn handen af. “€ 450, gelukkig genoeg”, zei de man en gaf het pak geld aan Marit. De man draaide zich om en ging met snelle stappen richting zijn auto. Hij zwaaide nog even toen hij met zijn auto wegreed.
Marit en haar dochter waren erg opgelucht dat alles zo goed was verlopen. Maar ze zouden nog een gemene verrassing meemaken. Marit had haar dochter 50% van de verkoopprijs beloofd. Bij terugkeer in de keuken wilde ze het geld aan haar dochter geven. Marit begon het geld af te tellen en werd wit om haar neus. “Dit zijn geen € 450, het zijn maar € 300!” Ze hapte naar lucht en begon nog een keer te tellen, maar het bleef het zelfde bedrag.
Maar dat was pas de eerste verassing. De volgende kwam in de avond toen Marit boven in haar slaapkamer kwam. Alle laden en deuren van haar kasten stonden open. Al haar sieraden, geld en televisie waren verdwenen. De politie ontdekte later, dat zowel de naam en woonplaats van de man niet echt waren.

Veiliger op Internet verkopen

Marit heeft zowat alles verkeerd gedaan wat ze verkeerd kon doen. Om op Internet uw eigen spullen veiliger te verkopen moet u op bepaalde punten letten. Indien de verkochte spullen niet verstuurd worden maar worden opgehaald door een vreemde persoon moet u in het bijzonder alert zijn.

Maak een apart e-mailadres voor uw verkoop

Meestal gaat de correspondentie met een potentiële koper via E-mail, gebruik hier een e-mailadres dat niet met één van u belangrijke accounts is geassocieerd, zoals werk, bankieren, sociale media of privégebruik. Maak voor de verkoop over Internet een apart e-mailadres aan, dit kunt u kosteloos doen bij services zoals GMail of Hotmail.

Doe het doordacht en professioneel

Probeer meer informatie over uw koper te krijgen. Via Internet is dit niet moeilijk, omdat iedere Internet gebruiker veel sporen achter laat. Iedere goede personeelsmanager en bedrijven doen het standaard voordat zij iemand in dienst nemen of zaken doen.

Vertrouwen is goed maar controle is beter!

Geef de naam en woonplaats van de koper in de zoekmachine Google in en kijk wat u voor resultaten krijgt. Vaak vindt u veel informatie als uw koper geregistreerd is op Linked In, Facebook of Hyves. U hebt het e-mailadres van u koper, check ook deze via Google. Omdat tegenwoordig vele mensen e-mailadressen en verdere informatie over oplichters op Internet zetten, bestaat er een grote kans dat indien uw koper een oplichter is u hem via Google opspoort.
U kunt geen informatie over de koper vinden? Als u contact via telefoon of email heeft probeer dan zo veel mogelijk informatie over hem te krijgen.

Probeer niet alleen te zijn als mensen uw spullen komen afhalen, zorg altijd dat er een tweede volwassen persoon aanwezig is. Zet de spullen het beste beneden in de hal klaar, zodat de koper zo min mogelijk inzicht kan krijgen van uw woonsituatie. Indien u alleen woont, is het verstandig dit niet te vertellen. Soms komen nepkopers alleen om de situatie in huis te bekijken en later als inbreker weer terug te komen.

Laat u niet misleiden door het uiterlijk

Een netjes aangeklede, vriendelijk personen betekend niet standaard dat het ook een eerlijk en betrouwbaar mens is! Vertrouw niet te snel en laat de koper nooit alleen in uw huis rond lopen.

Vertel niet te veel over uzelf

Maak gebruik van Smalltalk, praat over het weer en niet waar u uw spullen bewaard of hoe u huishouden en privé leven in elkaar zit. Blijf altijd alert en voorzichtig, dit doet u toch ook als u een vreemde persoon op straat tegen komt.

De betaling – altijd een groot risico

Zoals u gelezen heeft, Marit heeft hier een groot verlies gehad en het was niet echt slim om de betaling aan het eind te doen. Ga eerst het financiële regelen, voordat vreemde mensen uw waardevolle spullen in hun auto leggen. Als het om een groter geldbedrag gaat vraag de koper het bedrag over te boeken via de bank.

Resumé: Denk altijd eraan, indien u spullen over Internet verkoopt die te groot zijn om te versturen, dan krijgt u vreemde personen aan huis. Wees alert, vertel niet te veel van uzelf en vertrouw niet te snel. Laat nooit mensen alleen in uw woning rond lopen. Regel eerst de betaling. Begrijp mij goed, niet iedere koper is ook een oplichter, per dag worden heel veel eerlijke aan- en verkopen gedaan. Ik hoop dat mijn artikel een bijdrage kan leveren om veiliger en bewuster op internet te verkopen. Heeft u ook een ervaring deel het dan hieronder.

Top