U bent hier:
24tip-Startpagina > Inkooptips > Sojadrink sojamelk inkooptip

Sojadrink sojamelk inkooptip

Hoe wordt de sojadrink of sojamelk gemaakt?

We gebruiken hier het woord “sojamelk”, maar producenten mogen deze benaming niet op hun verpakking zetten, omdat dit onwettig is. Ze gebuiken meestal de benaming sojadrink. Sojamelk wordt gemaakt door geweekte sojabonen te vermalen met water. Dit mengs

Sojadrink of sojamelk
Sojamelk meest sojadrink genoemt
el wordt gezeefd: de gewonnen vloeistof is sojamelk terwijl de pulp die achterblijft okara wordt genoemd. Normaal heeft sojamelk een bonensmaak die goed geaccepteerd wordt door Aziaten, echter in het Westen houdt men er niet zo van. Door de juiste verwerkingstechnieken toe te passen kan deze bonensmaak wel verminderd of vermeden worden. Belangrijk hierbij is dat sojabonen eerst verhit moeten worden voor ze worden gemalen, om de enzymen die de bonensmaak veroorzaken te vernietigen. Sommige producenten maken sojamelk met geïsoleerde soja-eiwitten. Deze eiwitten worden dan vermengd met water, olie, suiker en stabilisatoren om het een melkachtig uitzicht te geven. In de keuken is sojamelk zonder suiker en smaakstoffen is te gebruiken i.p.v. koffiemelk of koemelk. Sommige producenten van sojaproducten maken speciale vervangproducten, zoals koffieroom, slagroom of sojamelk voor culinair gebruik.

Sojadrink/sojamelk alternatieve bij melkeiwitallergie of lactose-intolerantie.

Het is een perfect alternatief voor mensen met melkeiwitallergie of lactose-intolerantie. Sojamelk is vetarm, bevat het geen cholesterol is erg voedzaam. De drank is een uitstekende bron van hoge kwaliteit eiwitten, isoflavonen, vezels, en B-vitamines. De isoflavonen zouden aderverkalking en botontkalking helpen voorkomen. Meestal wordt de sojadrink verrijkt met extra calcium en vitamines om de voedingswaarde van koemelk te benaderen.

Beschikbaarheid van sojamelk

Sojamelk kun je tegenwoordig in iedere goed gesorteerde supermarkt kopen. Er bestaan gezoete en ongezoete varianten, met of zonder fruitsmaakje. Sojamelk wordt meestal verkocht in kartonnen verpakkingen en tegenwoordig ook in kleine handige PET flesjes.

Calciumverrijking van Sojamelk

Zuivelproducten zoals melk en kaas voorzien in de Westerse landen de grootste hoeveelheid calcium. In de Westerse landen wordt sojamelk steeds populairder. Natuurlijke sojamelk bevat slecht 200 mg calcium per liter, wat ongeveer 6x minder is als koemelk. Daarom doen de meeste producenten van sojamelk aan calciumverrijking. De producenten verrijken de sojamelk meestal tot 1200 mg calcium per liter, het natuurlijk calciumgehalte van koemelk. Hierdoor vermijden ze de discussie over het optimale niveau van calciumverrijking omdat koemelk wordt beschouwd als een traditionele bron van calcium. Nochtans, hebben de studies aangetoond dat een hogere opname van melk en calcium van melk met een hoger risico van osteoporose wordt geassocieerd. De “Harvard Nurse Health Study”, die ongeveer 57.000 vrouwen impliceerde, toonde aan dat vrouwen die het meeste calcium uit zuivelproducten verbruikten bijna twee keer zoveel heupbreuken kregen in vergelijking met vrouwen die het minste calcium uit zuivelproducten ontvingen.

Calciumbronnen voor Calciumverrijking

De meeste producenten van sojamelk gebruiken tricalciumfosfaat als calciumbron. Andere calciumbronnen zijn calciumcarbonaat en plantaardige calcium uit zeewier (Lithothamnium Calcareum). Bovendien kan het calciumgehalte van het water dat tijdens de productie van sojamelk gebruikt wordt ook van invloed zijn. Het calciumgehalte van drinkwater of bronwater ligt tussen 0 mg/L en 600 mg/L.

Opneembaarheid van Calcium in Sojamelk

Een studie door Robert Heaney en collega’s met als titel Bioavailability of the Calcium in Fortified Soy Imitation Milk, with some Observations on Method (2000, American Journal of Nutrition) vond dat calcium in sojamelk, verrijkt met tricalciumfosfaat, 25% minder opneembaar was dan calcium in koemelk. Een andere studie door Yangdong Zhao met als titel Calcium Bioavailability of Calcium Carbonate Fortified Soy Milk is Equivalent to Cow’s Milk in Young Women (2005, The Journal of Nutrition) vond dat sojamelk, verrijkt met calciumcarbonaat, dezelfde opneembaarheid van calcium had dan koemelk en een hogere opneembaarheid dan sojamelk verrijkt met tricalciumcarbonaat. De lagere opneembaarheid van calcium uit tricalciumfosfaat komt waarschijnlijk van het fosfaat, dat zich bindt met calcium in de darm. Sojamelk bevat stoffen zoals isoflavoon en fytinezuur die calciumabsorptie kunnen beïnvloeden. Sommige studies hebben aangetoond dat isoflavonen de oestrogeenreceptoren in de darm stimuleren en de calciumopname verhogen, terwijl andere studies dergelijk effect niet konden aantonen. Fytinezuur is gekend om zijn negatieve invloed op calciumabsorptie maar de gehaltes (minder dan 0.01%) in sojamelk zijn zo laag dat ze waarschijnlijk geen invloed hebben.

 

Top